ENTREVISTA A NÚRIA CASADEVALL

ENTREVISTA A NÚRIA CASADEVALL

ESTUCADORA I PROFESSIONAL DE LA REHABILITACIÓ

“Els arquitectes tornen a confiar en l'aplicació de l'estuc”

Sobre ESTUCS 1881: empresa amb dilatada trajectòria de 120 anys que domina tècniques com els estucs tradicionals, esgrafiats, relleus, revestiments tipus venecià els planxats al foc o la recuperació i restauració de vells estucs , pintures o pedra. 

- Com és el dia a dia del professional de la restauració?

El dia a dia depèn molt del tipus de restauració que estiguis realitzant. Si és una façana el dia a dia es anar amunt i avall de la bastida realitzant morters de calç, fent les plantilles dels esgrafiats i tallant el dibuix.

Si l'obra és la recuperació d’un estuc marbrejat el dia és totalment diferent doncs aquí toquem més els colors i anem amb contenidors plens de potets de diferents colors per fer les mescles.


- La funció de l’estucador existeix només per edificis ja existents? És a dir, l’estucador pot realitzar feines en una obra nova? Si és així, quines són?


L' ofici de estucador no ha desaparegut, l'estuc és un revestiment, un acabat de parets i façanes i per tan, es continua realitzant no obstant, és cert que amb menys assiduïtat que abans. Els materials nous han fet que els estucadors anessin desapareixent. Per sort, el temps ens ha demostrat que la calç és el material idoni pels acabats de façana i altres aplicacions i els arquitectes tornen a confiar en l'aplicació de l'estuc.


- Quins serveis pot oferir Estucs Casadevall als ajuntaments de Catalunya?

A Estucs Casadevall actualment som la quarta generació d'estucadors, per tant, coneixem la calç quasi de naixement. En restauració és important saber com s'han realitzat les obres, els materials aplicats i com s’han confeccionat els acabats.

Sabem la dificultat que té l'aplicació del revestiment i tots els acabats decoratius, per tant, prioritzem sempre la conservació de l'obra original. Consolidem i retornem a les façanes al seu aspecte original. Primer, per respectar la historia de l'edifici i segon per respectar la feina que els estucadors van realitzar.


- Ens pot explicar algun dels projectes en els que ha treballat recentment?


Actualment estem acabant diverses obres, a la Barceloneta és on estem treballant més. Treballem sobretot amb façanes que han patit serioses degradacions degut a humitats i reparacions varies, el que mes fem són recuperacions d'esgrafiats.

Una de les altres feines que a mi m’entusiasma més és la recuperació d'estucs al foc, presents en moltes escales de la nostre ciutat que estan acabades amb aquest tipus d'estuc, són els típics arrambadors d'escala imitant marbre. En algun moment es decidia pintar aquestes parets i molts d’aquests arrambadors estan amagats sota una o dues capes de pintura. La nostra tasca és decapar i retornar a la vida aquestes petites obres d'art.


- Com veu el sector avui en dia?

Jo espero que el sector de la restauració i l'estuc aconsegueixi ser valorat realment. Conservar la història és important per tothom, no podem deixar que es perdin façanes i edificis que ens expliquen el com i el per què som aquí. No es només pel valor artístic, és també molt important el valor històric que representen.
 

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top