ENTREVISTA A NÚRIA PEJÓ

ENTREVISTA A NÚRIA PEJÓ

CAP DE SERVEIS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL A TALHER

“El sector privat té potencial per adaptar les estratègies del sector públic, quant a comunicació i sensibilització ambiental”

Sobre TALHER: empresa amb 38 anys al sector  de la sostenibilitat a Catalunya.
 

Núria Pejó és cap de serveis d’educació ambiental a TALHER, empresa amb 38 anys al sector  de la sostenibilitat a Catalunya.

- Quins serveis de sostenibilitat presta Talher a les Administracions Públiques?

Som una empresa veterana que ha anat creixent i, amb el temps, diversificant el catàleg de serveis. Fem manteniment de la jardineria i l’arbrat urbà, realitzem treballs forestals com són les franges contra incendis, ens responsabilitzem de la neteja viària i de la recollida de residus sòlids a ciutats com Granollers, i gestionem programes i aules d’educació ambiental. Tot acaba tenint un focus comú: la sostenibilitat.

Ens hem guanyat el respecte del sector. Cal pensar que Talher va néixer a Sabadell fa quatre dècades i ha treballat per Ajuntaments d’arreu de Catalunya, per empreses públiques, per Consells Comarcals, per Diputacions i per la Generalitat.

El compromís de Talher és donar suport a totes aquestes administracions públiques per a assolir els seus objectius de sostenibilitat. I, gràcies a la nostra estructura, ho podem fer des d’una doble vessant: oferint assessorament i executant accions especifiques.

Més important inclús és ser capaços de sensibilitzar la gent, per exemple perquè respectin els boscos i els mantinguin nets, perquè sàpiguen apreciar una gestió forestal eficient, perquè entenguin la funció de certs equipaments urbans, perquè sàpiguen com reciclar els residus... Tot això es porta des de l’àrea que gestiono: l’educació ambiental.


- Parlem d’educació ambiental: en quins projectes treballa Talher?

Hem dissenyat programes d’educació ambiental, tant per centres educatius com per altres perfils de públic. Gestionem també equipaments municipals i campanyes comunicatives de conscienciació ciutadana sobre residus urbans, sostenibilitat, energia, qualitat ambiental, aigua, biodiversitat, mobilitat sostenible…

Alguns dels projectes més destacats que gestionem són:

• La Fàbrica del Sol – Programa d’activitats adreçat a la ciutadania, per donar visibilitat a certs aspectes de la ciutat de Barcelona i per oferir propostes als barcelonins perquè puguin contribuir a la sostenibilitat, des de la seva pràctica quotidiana. A més, l’equipament ambiental -un edifici demostratiu amb el mateix nom que el programa- ofereix recursos en forma de préstec de materials i espais, assessora a entitats i col•labora en accions que tenen com a focus la sostenibilitat i el benestar urbà.

• Programes d’educació cívica al centre de Palma, durant la implantació d’un nou sistema de recollida selectiva mòbil de residus i d’un sistema de recollida porta a porta per a comerços. S’ha desenvolupat durant 2017 i es mantindrà al 2018.

• Aula Ambiental del Districte de Sant Andreu – Desenvolupament del programa ambiental dels barris, per facilitar que les entitats i associacions s’impliquin en el treball d’educació ambiental i engrescar així les escoles i la ciutadania.

• Sembra Natura –  Disseny i execució d’un programa de tallers de jardineria sostenible i hort urbà ecològic, per contribuir a l’increment del verd urbà des de la corresponsabilitat ciutadana. L’objectiu és avançar cap a ciutats més verdes amb la col·laboració de tots.

• Espai Lúdic Ambiental per a Famílies del Parc de la Ciutadella “LaLudo” –  Disseny del programa diari d’activitats per a infants de 0 a 5 anys. L’objectiu és l’educació ambiental a través del joc i l’aprenentatge, fent partícips a les famílies.

• Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) – Conceptualització de la línia d’activitats sobre mobilitat sostenible i disseny de diverses activitats, per al públic familiar i adult.


- Es poden extrapolar aquestes accions al sector privat?

Sí, les empreses privades estan fent un esforç per fer servir les mateixes estratègies del sector públic, que han estat rebudes amb molt bona acceptació per part de la ciutadania.

Qualsevol companyia que vulgui posar en valor els seus aspectes ambientals pot optar per desenvolupar campanyes de sensibilització, organitzar esdeveniments o posar a disposició del públic certs recursos educatius, entre d’altres accions.

Per posar un exemple, col·laborem a portar a terme a les escoles activitats d’educació sobre reciclatge.


- Per què és important per les empreses privades implementar accions de comunicació sobre sostenibilitat?

Les empreses destinen uns esforços importants a millorar la seva gestió de la qualitat i a ser respectuoses amb el medi ambient, per voluntat pròpia o per ser mereixedores de determinats certificats. Tot això cal que ho comuniquin als seus públics objectius, siguin externs o interns (empleats, accionistes...).

Com a empreses corresponsables a fer un món més sostenible, també és important que cerquin la implicació de la ciutadania per a aconseguir-lo. La forma de fer-ho és educant els consumidors i usuaris en les formes de participar en aquests objectius, pel que fa al consum eficient de l’energia, de l’aigua, de la mobilitat sostenible, de la gestió dels residus…

El ventall d’empreses potencialment interessades és ampli, si incloem totes aquelles que necessitin comunicar eficientment als seus usuaris determinats aspectes clau sobre consum, o sobre estratègies i accions.
També per aquelles que tinguin un patrimoni susceptible de ser mostrat i que facin servir protocols respectuosos amb la sostenibilitat, quant al tractament de les aigües, el reaprofitament dels materials…

La sensibilització ambiental pot arribar a interessar, de forma més general, a qualsevol empresa amb una comunitat àmplia d’usuaris i que disposi de canals de comunicació, com són newsletters, xarxes socials o web.
 

Talher | Núria Pejó Climent | Cap de Serveis d’Educació Ambiental
Tel. 93 276 31 62 | npejo@talher.com | www.talher.com


 

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top