- Com va començar N-ICE Skating?
Vam crear l’empresa al 2005, com una distribuïdora de pistes de patinatge sintètiques o ecològiques d’un fabricant anglès. Després d’uns 3 anys de funcionament, l’empresa estava mot enfocada al lloguer i venda de pistes sintètiques arreu del mon. Vam veure que molts clients ens demanaven pistes de patinatge de gel real i vam decidir invertir en un parell de pistes de gel comprades a Estats Units. Poc a poc ens vam anar fent un espai en el mon de les pistes de gel, i actualment ja el 70% de la nostra facturació es gel, respecte a les pistes sintètiques.
En el 2011, l’empresa es va desvincular de l’empresa anglesa i va a passar a ser accionariat 100% català.
- Quins són els requeriments per instal·lar una pista de gel?
Creiem que actualment els únics requisits per gaudir d’una pista de gel mòbil durant els Nadals, a qualsevol ciutat, son la voluntat de la gent (Ajuntament, Associacions de comerciants...) i, en alguns casos, disposar del pressupost per poder-ho fer viable.
Des del punt de vista tècnic tot és viable actualment, l’únic necessari es disposar d’un espai cèntric amb una superfície lliure mínima de 250 m2.
- Quan comença a ser rendible instal·lar una pista de gel?
La rendibilitat d’una pista de gel és difícil d’avaluar, ja que com qualsevol projecte depenen molt dels costos i aquests depenen de la dimensió de la pista de gel, de la necessitat d’anivellar el terra amb tarima o no, de la il·luminació de la pista o decoració nadalenca, del període del lloguer i gestió de la pista o de si hi ha necessitat de vigilància nocturna.
Però com a norma general, la nostra experiència ens diu que una pista de gel en poblacions a partir de 75.000 habitants es pot finançar, amb l’objectiu de que no tingui cap tipus de cost directe per l’Ajuntament.
- És pràctica habitual finançar una pista de gel amb publicitat?
Sí, les dos fonts d’ingressos de les pistes de gel son els tiquets venuts i la publicitat que es pot posar a les tanques, a les casetes o carpes, i inclús al centre de la pista.
- Quantes persones calen per gestionar una pista de gel?
Òbviament depèn molt de l’afluència de patinadors que hi hagi i de la mida de la pista, és per això, que el nostre compromís és sempre aportar el número de personal necessari per donar un bon servei al patinador, i en el cas de que la gestió de la pista no la fem nosaltres, assessorar al client per tal de trobar la relació servei-cost més adient.
- Quin és el consum elèctric i d’aigua en una pista de gel?
Cal dir que amb maquinaria moderna i els nous materials, els consums d’electricitat s’ha reduït molt. N-ICE Skating està fent esforços importants per tal de reduir al màxim el consum, ja que també és un cost per nosaltres quan gestionem pistes.
Concretament les nostres màquines de fred d’última generació, disposen de 2 o 4 compressores que poden treballar a diferents nivells de potència per donar sempre la necessària i no més. També posem un aïllant entre la pista de gel i el terra per tal d’aïllar al màxim el fred i reduir així la pèrdua de fred i per tant el consum elèctric.
Respecte el consum d’aigua es calcula uns 100 litres per m2.
- Avui dia gairebé tot té una versió ecològica, les pistes de gel també?
Sí, existeix una alternativa a les pistes de gel, que son les pistes de patinatge sintètiques o ecològiques, on es substitueix el gel per una superfície plàstica (Polietilè d’alta densitat molecular).
A N-ICE tenim l’experiència en els dos productes i tot i que amb els dos es pot patinar “sobre gel”, considerem dos tipus de productes diferents i enfocats a públics diferents. Òbviament si el sintètic fos igual o semblant al gel, no s’instal·larien pistes de gel real.
Podem dir que les pistes sintètiques van dirigides a un públic infantil i normalment amb mides petites, de 80 m2 a 200 m2.
- Normalment un projecte de pista de gel es demana claus en mà?
Cada cop més la tendència és aquesta, el client, normalment, ajuntament, associacions de comerciants, centres comercials... no volen assumir tot el que envolta a una pista de gel: tarima, carpes, il·luminació, mobiliari, instal·lació elèctrica, personal, seguretat, cartellera, tiquets, etc. ... i busquen proveïdors que els puguin oferir el projecte claus en mà.
- Els ajuntaments cada vegada més es plantegen aquest tipus d’oferta lúdica per les seves ciutats, perquè?
La realitat és que molts ajuntaments i Associacions de Comerciants es plantegen aquesta activitat per la temporada de Nadal, amb la intenció de promoure i activar el comerç de la ciutat.
Les ganes i la disponibilitat hi son, però desgraciadament, no hi han recursos econòmics per tirar-ho endavant per ciutats amb pocs habitants, on l’activitat per si sola no es pot rendibilitzar. La nostra experiència ens diu que a partir de ciutats amb més de 70.000 habitants una pista de gel es pot autofinançar. També és important que la ubicació sigui molt cèntrica, una bona comunicació, i òbviament com tots els negocis fer-ho atractiu, donar un bon servei i que els patinadors i visitants gaudeixin al màxim.
N-ICE realitza un projecte personalitzat a cada ajuntament o associació de comerciants que es planteja l’activitat, en funció de l’espai disponible, mida de la pista, número d’habitants de la ciutat i rodalies, necessitat d’anivellar el terra o no ,etc. ... i s’analitzen les diferents opcions de gestió per veure la viabilitat del projecte. També s’intenta explicar dins el projecte la part intangible que aporta una activitat d’aquest tipus per una ciutat com és l’increment de visitants, increment de ventes per part dels comerciants, donar a conèixer la ciutat a nous visitants... i totes les accions que es poden fer per aprofitar les sinèrgies entre els comerços i la pista de gel.
- Quins pobles o ciutats catalanes han equipat amb les seves pistes de gel?
N-ICE Skating SLU en els últims anys ha instal·lat pistes de gel a Barcelona (Plaça Catalunya, Pedralbes Centre, La Maquinista, Les Glòries), Sabadell, Lleida, Ciutadella, Dènia, La Coruña, Las Palmas de Gran Canaria, Andorra, Saragossa, Cervera, Vilafranca del Penedès...
El que valorem, i creiem que és molt important, és que a tot arreu on lloguem o gestionem una pista, el client i sobretot els comerciants, queden satisfets, tant en l’aportació de la pista de gel al comerç com de la qualitat i servei del projecte, i repetim de nou l’any següent.
- De fet, la pista de gel de Plaça Catalunya a Barcelona és la instal•lació més gran que s’ha fet a Europa. Quina és la seva complexitat tècnica?
La pista de gel de Plaça Catalunya, que aquest any complirà la 4arta edició, serà de 1.500m2. La màxima complicació és logística, de coordinació durant els dies de muntatge i desmuntatge, i durant el seu funcionament és bàsic garantir la bona qualitat del gel i disposar de tots els plans de contingència necessaris per tal d’evitar una errada que pogués fer tancar l’activitat amb les pèrdues econòmiques i d’imatge que això suposaria.
Per nosaltres és un gran test cada any, portem 3 anys, i tenint en compte que passen en 5 setmanes més de 100.000 patinadors, és un orgull dir que tot el material funciona perfectament. Jo sempre ho comparo dient que es com si a un cotxe se li fan 100.000 Km llavors, és més fàcil veure la seva fiabilitat, desgast dels materials, confort, etc... i es pot dir si és un bon cotxe o no.