Cassà de la Selva va estar un dels ajuntaments que va entrar en situació de fallida i que ha hagut de fer molts esforços per recuperar l’estat de les seves finances. De fet, les mesures del seu pla de sanejament han hagut d’anar acompanyades d’una dràstica retallada de les despeses que incloïa una reducció com a mínim d'un 20% en el servei de recollida d'escombraries, mesures severes d'estalvi energètic, el replantejament de tots els serveis, la reducció de totes les despeses destinades a activitats culturals, festes i actes similars, i la disminució de les subvencions municipals. Això els ha obligat a prendre mesures interessants que a dia d’avui ens interessa conèixer.
- Les mesures d’eficiència energètica han estat una de les més destacades al llarg d’aquest últims tres anys. Quines accions ha dut a terme l’Ajuntament de Cassà en aquest sentit?
De forma genèrica, des de la regidoria d’edificis es va crear l’àrea de gestió energètica per començar a fer un seguiment exhaustiu de les factures elèctriques i de gas bàsicament, per veure on teníem més problemes d’ excessos de consum per reduir costos econòmics, la qual cosa va lligada a reduir emissions de CO2 a l’intentar consumir menys energia. A partir d’aquí es van estudiant els diferent camps on és possible fer estalvi energètic tant en edificis com a la via pública. Detectar errors en facturacions anteriors a 2012 va suposar unes devolucions considerables. Ara, cada mes es revisen les factures elèctriques abans de ser pagades.
- A nivell d’enllumenat públic quines mesures han aplicat?
En enllumenat públic, s’han fet unes mesures low-cost basades en el canvi d’equips, sense canviar el fanal ni les línies. En base a un estudi lumínic de tots els carrers fet per l’empresa de manteniment de l’enllumenat, es van detectar les zones amb excés i amb defecte d’intensitat lumínica per saber a on calia actuar primer. Gràcies a la major eficiència dels reflectors que hi ha al mercat s’han pogut instal·lar làmpades de menys potència i reduir els consums un 50% sense afectar la intensitat lumínica dels carrers. Són accions que en la majoria de casos s’amortitzen en un any i mig.
- I a nivell d’equipaments?
En els equipaments s’ha intentar detectar els excessos innecessaris de consum. Amb el control horari de molts equips, al 2012 ja es van reduir els consums un 20% aproximadament. Posteriorment s’han substituït alguns aparells de climatització antics per màquines més eficients.
Al pavelló del Foment es van canviar uns focus antics per uns de tecnologia led, que consumeixen un 65% menys.
S’han fet campanyes amb consells per a tot el personal per reduir consums innecessaris i amb els conserges perquè sàpiguen més detalls que els poden ser útils per a una millor gestió energètica. Tots els llums que es van canviant són de tecnologia led, en alguns llocs amb sensor de presència per evitar consums innecessaris etc. En aquests sentit queda molt recorregut a fer ja que la inversió total de moment és inassolible.
- Han emprat monitoritzacions del consums elèctrics?
Sí, actualment tenim monitoritzat el centre cultural i biblioteca Sala Galà des de fa dos mesos i per tot un any. Via web podem veure els consums en tot moment i ja hem detectat uns consums ocults nocturns i de cap de setmana. Amb una petita inversió en els equips de fred ho hem solucionat. És aviat dir-ho però de moment l’estalvi està a prop del 30%.
- Quines accions s’han pres pel que fa a climatització?
S’ha redactat un projecte d’estalvi energètic per a l’ajuntament i per a la piscina coberta, amb subvenció del pla d’obres. Està ja redactat i a punt d’adjudicar-se. Implantarà mesures de telecontrol d’aquestes dues instal·lacions per analitzar els rendiments, consums i eficiència de les instal·lacions i tenir una base per canviar consignes i pautes de funcionament que facin estalvi energètic.
- Han fet més mesures a nivell d’estalvi energètic?
Al local de l’antiga estació del carrilet, s’han canviat uns calefactors elèctrics per una estufa de pèl·lets. Els resultats són molt satisfactoris, aquest hivern l’estalvi ha estat de prop de 1.500 €.
També s’han canviat les òptiques de dues cruïlles per unes de tecnologia led i aquest anys se’n faran tres més.
- Alguna aposta per la mobilitat sostenible?
Els serveis tècnics disposem des del mes de maig d’una bicicleta elèctrica per fer inspeccions d’obres i els desplaçaments de qualsevol caire dins la vila. Gràcies a una oferta de l’ empresa UUALK trobada a la plataforma d’Ajuntament Impulsa es va fer aquesta inversió. De moment els resultats són molt satisfactoris. Els desplaçaments urbans són més ràpids que amb cotxe i la despesa elèctrica és insignificant. Una recàrrega cada 30-35 km a un cost de 0,05 € cada 100 km.
- Què tenen previst pels propers anys?
La inversió en calderes de biomassa per la piscina coberta, algun pavelló i les escoles es posaran en estudi ben aviat. Cal fer alguna millora en les calderes existents de gas o gas-oil i es volen aprofitar les noves línies de subvencions que hi ha per a substituir-les per biomassa. Seria un bon objectiu per realitzar el 2016-2017 un canvi de calderes o una xarxa de calor entre varis equipaments.