1- La recessió econòmica és sinònim de contenció i austeritat per moltes empreses que paren projectes, no inverteixen tant en innovació, etc... de tota manera la història econòmica ens ha demostrat que en època de bonança les empreses capdavanteres són les que han invertit en innovació en èpoques de crisi. Quina estratègia està adoptant Circutor al respecte?
Encara que la crisi ens ha afectat com a tothom, no hem reduït la inversió que venim dedicant a R+D i que és una part molt important de les nostres vendes, concretament un 15-20 % d’aquestes vendes són de productes que tenen menys de 3 anys de vida, per tant no invertir en nous productes comprometria el nostre futur.
2- De fet Circutor va signar, entre altres empreses, un conveni de vinculació amb l’Ajuntament de Terrassa per utilitzar els serveis del parc Orbital 40, uns dels 10 pols d’innovació de Catalunya.
Nosaltres sempre ens hem sentit molt vinculats a tot el que es fa a la nostra ciutat, i farem tot el que estigui a les nostres mans per que el projecte Parc Orbital 40 assoleixi els seus objectius.
3- Amb quina facturació han tancat al 2011 i quin percentatge de recursos destinen a I+D+i?
La facturació consolidada del nostre grup va ésser de 116 milions € i es va dedicar poc mes del 4% a R+D+I.
4- Com detecta Circutor les oportunitats per innovar?
Escoltem molt a tothom dins i fora de l´empresa, sobretot als nostres clients i no sols d´Espanya sinó d’arreu del mon. Una bona innovació és quan saps el que necessitarà el client abans que ell en sigui conscient.
5- Com es viu dins l’empresa aquesta cultura d’innovació?
La innovació és una cultura que es viu a tota l´empresa, no forma part d’un departament determinat, tothom pot presentar idees de productes, vendes,
fabricació etc. Sovint es comença parlant d’una idea estrambòtica i acaba sortint una bona idea.
6- A banda del debat de si els hidrocarburs estan arribant al seu zenit i de que cal créixer amb les energies renovables, l’alternativa que podem tenir de forma imminent és la reducció del consum d’energia, no?
Les energies renovables no sempre són fàcils de integrar a les nostres xarxes. L’energia elèctrica és l’únic producte que s’ha de generar al mateix instant que es consumeix i en el cas de les energies renovables la seva producció es impossible de poder-la controlar, per això ara parlem de xarxes intel·ligents que permetin controlar els consums, guardar energia (el cotxe elèctric por ésser un bon exemple). Tots aquests temes seran de gran importància en el futur, també podem fer molt per reduir el consum, sense perdre qualitat de vida, encara malbaratem molta de l’energia que consumim, cada dia estan surtin tecnologies mes eficients, tenir un bon control de la xarxa elèctrica i saber on gastem l’energia és clau per afrontar qualsevol millora en l’eficiència energètica.
7- Voldria transmetre algun missatge en concret a les Administracions Locals que són grans consumidores d’energia?
Les Administracions locals tenen els mateixos problemes que la majoria d’empreses o serveis, i en general una manca d’eficiència en l’ús de l’energia, el més important segurament seria conèixer on es produeixen els consums i la qualitat de la xarxa elèctrica sobretot referent a la forma d’ona harmònics, energia reactiva etc. Això requereix poca inversió i probablement, produiria importants estalvis.
8- Si els Ajuntaments, Consells Comarcals, Diputacions o altres administracions volguessin implantar un sistema d’eficiència energètica en els seus edificis, quins estalvis podrien assolir?
És difícil sense conèixer quina mena de consums te cada edifici, per tant seria necessari fer una auditoria prèvia , si be en instal•lacions semblants com poder ser les oficines bancàries hem pogut veure estalvis del 10 al 15 % de mitjana.
En el tema municipal petits estalvis com por ésser baixar la intensitat dels semàfors durant la nit poden convertir-se en importants l’afectar a una gran quantitat de punts de consum.
9- En quins edificis han instal·lat sistemes d’eficiència energètica?
Nosaltres no fem les instal·lacions només fabriquem els equips que utilitzen els nostres clients, que normalment són grans consumidors d’energia, o bé poden tenir una fallada en el sistema energètic conseqüentment provocant-los greus problemes, hospitals, aeroports, mineria, etc. Arreu del mon hi ha més de 100 aeroports que utilitzen els nostres equips, que es poden trobar en edificis emblemàtics con la torre Burj Dubai, (l’edifici més alt del mon ) el Marina Way de Singapur, la Universitat de Wisconsi, etc.
10- I a Catalunya?
Evidentment Catalunya es molt important per la nostra empresa, ja que representa prop del 20% de les nostres vendes, i estem gairebé en totes les obres importants que es fan al nostre país, alguns exemples podrien ésser: aeroport de Barcelona, Consorci de la Zona Franca, edifici Governació a Via Layetana, aigües de Terrassa, recàrrega dels vehicles elèctrics del servei de neteja de Barcelona (Urbaser), eficiència energètica dels ports de la Generalitat, Palau Sant Jordi, compensació energia reactiva del Camp Nou, compensació energia reactiva del Sincrotró del Vallès, eficiència energètica Hotel Joan Carles I,... la llista podria ser molt llarga, ja que el que fem a Catalunya és per nosaltres una referència a nivell mundial.
11- Per quins projectes està apostant Circutor de cara al futur?
Al mon de l’electricitat s’estan produint grans canvis, energies renovables, cotxe elèctric, autoconsum, emmagatzematge d’energia, xarxes intel·ligents, micro-xarxes, i en totes aquestes tecnologies d’una forma o altre volem ser-hi presents.