ENTREVISTA A RAMON ROQUÉ

ENTREVISTA A RAMON ROQUÉ

ALCALDE DE SANT JOAN DE LES ABADESSES

“Estem treballant en projectes importants per crear habitatge social”

Sant Joan de les Abadesses és una població del Ripollès de poc més de 3000 habitants, però que mostra inquietud i està activa en temes importants en l'àmbit cultural, mediambiental, econòmic i social.

Parlem amb l’alcalde de la població, Ramon Roqué, que ja encadena cinc legislatures, per conèixer quines iniciatives relacionades amb aquests aspectes estan treballant.


-    La sostenibilitat ambiental és un tema de treball a la majoria d’ajuntaments. Quines són les principals iniciatives que té l’Ajuntament de Sant Joan en l'àmbit de gestió de residus?

Sant Joan de les Abadesses té una llarga trajectòria en la recollida selectiva porta a porta i seguim treballant per millorar-lo a través de la implantació del cobrament per generació. En aquests moments, també, estem immersos en la millora de la recollida selectiva pensant en el sector turístic, ja siguin per les segones residències, les activitats pròpies del sector i l’habitatge d’ús turístic.  L’objectiu no és altre que treballar per donar resposta a tothom. 

Precisament ara, estem treballant per la digitalització de quatre àrees d’aportació perquè donin resposta i encaix a aquelles persones que no poden seguir el calendari del porta a porta i, així es pugui conèixer el volum de residus que generen i que puguin participar del pagament per generació com tothom.

També treballem perquè les entitats supramunicipals apliquin l’estratègia que asseguri que qui més genera, més paga, també en els costos mancomunats que es deriven de la recollida als municipis.


-    I de promoció d’energies netes?

Tenim diversos projectes per instal·lar plaques fotovoltaiques en equipaments municipals pensant amb l’autoconsum, així com la promoció d’una comunitat energètica. Per altra banda, estem col·laborant amb Energia Santjoanina, entitat local que promou les energies renovables entre la ciutadania, que es va crear l’any passat, i que també té la creació de comunitats de consum col·lectiu entre els seus objectius. 

D’altra banda, treballem amb l’INCASÒL i amb Energètica, l’empresa pública de renovables, per tornar a posar en funcionament la turbina de l’antiga hidroelèctrica de la fàbrica tèxtil de la colònia Llaudet i generar electricitat.


-    Pel que fa a la mobilitat, alguna iniciativa destacable?

Hem fet una aposta molt gran per reduir l’ús del vehicle privat a la vila creant carrils per a la mobilitat en bicicletes i patinets, i també per accedir als polígons industrials més pròxims. També s’ha creat un aparcament dissuasiu en punt estratègic del municipi i estem en un moment clau de pacificació del trànsit a través de la redefinició i limitació de la circulació pel nucli de la vila, gràcies a diverses ajudes estatals i europees. Creiem fermament que cal tornar a posar les persones al centre del disseny urbanístic, que durant moltes dècades s’ha centrat en els vehicles, i millorar la seguretat.

Per últim, també hem cofinançat la instal·lació d’un vehicle elèctric de lloguer compartit de la cooperativa Som Mobilitat, perquè els treballadors municipals puguin utilitzar-lo durant la seva jornada de treball, però també per aquells veïns i veïnes que fan un ús esporàdic del vehicle, per tal de reduir el parc de vehicles de la vila.


-    L’habitatge és un tema que preocupa a tots els municipis, també a Sant Joan de les Abadesses?

Sí. Actualment, hi ha moltes famílies o persones que volen venir a viure a la nostra vila i el principal problema que tenen és el de trobar un pis o casa. D’una banda, genera una satisfacció el fet que hi hagi demanda, però cal donar-hi resposta. Estem treballant en projectes importants per crear habitatge social, d’una banda, amb l’adquisició de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, que acollirà 9 habitatges totalment rehabilitats, i amb la rehabilitació dels habitatges de la Colònia Llaudet.


-    A nivell de participació ciutadana, pot parlar sobre els esforços de l'Ajuntament per involucrar els residents a la presa de decisions i obtenir les seves opinions sobre qüestions importants?

Fa tres anys que estem treballant propostes amb la població a través dels pressupostos participatius i estem molt satisfets. D’una banda, els veïns i veïnes se senten partícips i prioritzen les inversions que es fan, i de l’altra banda, ens ajuda a copsar quines necessitats i inquietuds tenen i definir les polítiques municipals, més enllà de la proposta guanyadora.

D’altra banda, hem introduït la participació en molts projectes, a través de tallers, enquestes i processos participatius, per exemple, en la definició dels usos de la zona de l’Horta, en el disseny del pla de mobilitat, en el pla d’usos de l’espai natural del Gorg de Malatosca que estem treballant… Creiem que és important escoltar la població, no només cada quatre anys.


-    Podria compartir amb nosaltres detalls sobre els projectes més rellevants a l'horitzó? 

Aquesta legislatura tenim molta feina, hem d’aconseguir el trasllat dels edificis d’Infantil i Primària de l’Institut Escola Mestre Andreu a la Coromina del Bac; hem de dur a terme totes les actuacions incloses en la subvenció de 2 milions d’euros que vam aconseguir de la convocatòria del DUS5000 per la pacificació del trànsit i millora urbana; també hem de fer habitatge assequible a la Caserna de la Guàrdia Civil i a Llaudet; hem d’ampliar la biblioteca Josep Picola; s’han de buscar sinergies de col·laboració amb el SAT el Teatre Centre; instal·lar plaques fotovoltaiques en els equipaments municipals, crear comunitats energètiques, executar el projecte d’humanització i millora de l’N-260, acabar l’enllaç de la Via Verda cap a la Garrotxa, reformar el Pavelló Municipal d’Esports i… podria seguir.



 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top