Sis escoles de l’Hospitalet de Llobregat participaran a la prova pilot del projecte “Inspira Steam”, un projecte que busca motivar a les joves estudiants a pensar amb igualtat d’oportunitats, incorporant en el seu imaginari de futur professions vinculades a les STEAM.
- Què és ‘Inspira Steam’?
Es tracta d’un projecte pioner a Catalunya que té com a objectiu fomentar les vocacions científico-tecnològiques a través d’accions de sensibilització i orientació, que imparteixen dones professionals del món de la investigació, la ciència i la tecnologia, preferentment, de la mateixa ciutat. La iniciativa utilitza de forma innovadora la tècnica de mentoria grupal per apropar els estudiants de primària les matèries STEAM (sigles en anglès de Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques).
- Com va sorgir l’interès per aquesta iniciativa?
Vam conèixer Inspira Steam a través de la promotora de la iniciativa a Catalunya, Lucia González Navarrete, que ens va explicar l’experiència de la Universitat de Deusto, i des de la Unitat d’Innovació Social de l’Ajuntament de L’Hospitalet vam començar a treballar per desenvolupar-la a la ciutat. El programa neix per contribuir a millorar una realitat social cada vegada més alarmant i és l’absència del col·lectiu femení en alguns sectors professionals per una qüestió d’estereotips.
El nombre d'estudiants que opten per una formació en tecnologia decreix cada any i si ens referim al col·lectiu femení, les dades s'aguditzen encara més. Tot i que el 54,3% del total d'estudiants del sistema universitari espanyol són dones, la seva presència a les titulacions tècniques com Enginyeria i Arquitectura cau per sota del 25%.
- Quins objectius s’han proposat a l’hora d’iniciar aquesta prova pilot?
Volem fer visible, valorar i facilitar nous referents de dones tecnòlogues properes perquè nenes i nens descobreixin les professions STEAM, així com destacar el coneixement de les dones científiques i les seves aportacions al llarg de la història. D’altra banda, pretenem conscienciar sobre la necessitat que el progrés de la ciència i la tecnologia estigui protagonitzat per homes i dones. Cal sensibilitzar i orientar donant a conèixer els estereotips de gènere existents perquè no condicionin l'elecció d'estudis.
A més, amb aquesta iniciativa, volem donar visibilitat a dones de la nostra ciutat que exerceixen professions en l’àmbit de les STEAM i que, després de passar per un procés de capacitació en les dinàmiques de mentoria grupal, es vincularan al programa convertint-se en les referents i fonts d’inspiració per als nens i nenes dels grups escolars participants.
- Com s’han escollit les escoles participants?
Aquesta iniciativa forma part del nou servei educatiu de Torre Barrina (seu de la innovació social a la ciutat) i per tant, qualsevol escola de la ciutat el pot sol·licitar. Tot i així, inicialment hem fet una proposta específica a sis escoles de la ciutat, i aquestes han estat escollides amb un criteri territorial, és a dir, una escola de primària per cada districte de la ciutat. Aquesta decisió s’han pres en consens amb el Centre de Recursos Pedagògics de la nostra zona i la Regidoria d’Educació.
- Com s’implementarà el programa?
El programa ja s’està implementant. En l’àmbit nacional, vam presentar aquesta iniciativa en el marc del ‘YoMo: The Youth Mobile Festival’ perquè consideràvem que era la millor manera d’anunciar-ho i situar la ciutat de L’Hospitalet com a un territori sensible i compromès amb aquesta realitat.
En paral·lel, hem realitzat una convocatòria durant el mes de maig per identificar dones potencialment mentores del programa i, d’altra banda, ens hem reunit amb els centres educatius escollits per convidar-los a implementar a les seves aules el projecte, que consta de sis sessions d’una hora a desenvolupar durant quatre mesos, aproximadament.
- Es duen a terme altres iniciatives per fomentar les vocacions científiques i tecnològiques entre els joves?
Des de l’Ajuntament de L’Hospitalet es promouen diferents iniciatives amb l’objectiu d’estimular el coneixement científic i tècnic. Un d’aquests exemples és ‘Pessics de Ciència’, projecte impulsat des del Centre Cultural Sant Josep i que desplega un ventall d’esdeveniments, jornades, conferències, projeccions i tallers en diferents emplaçaments de la ciutat, o les Jornades Científiques i Tecnològiques de Batxillerat, organitzades des de la Regidoria d’Educació on a través un concurs fomenten la creativitat científica i tecnològica i l’actitud de recerca i innovació de l’alumnat.
A més, cada any l’Àrea de Joventut organitza una jornada d’observació astronòmica i, recentment, per l’aniversari dels cinquanta anys de l'arribada a la Lluna, han realitzat una conferència i una observació més precisa amb telescopis del relleu lunar.
Des de Torre Barrina, a més del programa Inspira STEAM, també organitzem sessions de teatre científic i l‘Stand Up Science’, on investigadores de l’IDIBELL participen en uns tallers per guionitzar monòlegs científics que es registren i es pengen en vídeo a YouTube amb l’objectiu de contribuir a la visibilitat del rol de les dones a la ciència.
I gràcies a la posada en marxa del projecte PECT "L'Hospitalet, ecosistema innovador de salut", que neix amb l’objectiu de potenciar el clúster biomèdic de Bellvitge com a referent internacional en la innovació de l'àmbit, es preveuen una sèrie d’esdeveniments orientats a vertebrar les oportunitats de la investigació científica a diferents entorns de la ciutat.