ENTREVISTA A SANTI MARTÍNEZ

ENTREVISTA A SANTI MARTÍNEZ

GERENT KM0 ENERGY

"La Transició Energètica fa servir tecnologia però el que més necessita és la implicació de les persones”

Sobre KM0 ENERGY: empresa dedicada a activar la Transició Energètica, aplicant estratègies de descarbonització, promocionant la implantació de petits parcs de generació renovable distribuïda amb participació ciutadana, i amb innovació del sistema energètic, com ara les Comunitats Locals d’Energia.

- Què és l’autoconsum col·lectiu i quina importància pot tenir pels municipis?

L’autoconsum col·lectiu és la llavor de les Comunitats Ciutadanes (o Locals) d’Energia. Amb aquesta figura s’inicia el diàleg entre els ajuntaments i els ciutadans en un àmbit inexplorat fins ara, que és el de la transició energètica i la col·laboració per fer-la possible. Tecnològicament, estructurar un esquema d’autoconsum col·lectiu a un municipi serveix per crear unes infraestructures de generació renovable i possibilita la participació de la ciutadania en decisions de caire energètic, que els han de permetre reduir la factura total pel seu consum, a més d’afavorir el medi ambient del seu entorn.

La Transició Energètica fa servir tecnologia però el que més necessita és la implicació de les persones.


- Quines avantatges té pel consumidor participar en un ens col·lectiu enfront fer inversions en renovables a títol individual?

El primer avantatge és d’odre social, doncs el/la consumidor/a participa en quelcom que beneficia tot el seu entorn. El segon és motivacional, doncs actua de forma decidida i efectiva per mitigar la crisi climàtica . El tercer avantatge és econòmic, doncs són accions que serviran per reduir de forma significativa el cost per l’ús de l’electricitat. S’ha de tenir en compte que és més barat participar en una instal·lació col·lectiva pagant sis plaques solars, que posant aquestes mateixes plaques a la pròpia teulada.


- A nivell normatiu, l’autoconsum col·lectiu està ben desenvolupat?

Si, està totalment desenvolupat i cap dels actors, instal·ladors o empresa elèctrica poden tenir dubtes a l’hora de dissenyar i executar una instal·lació segons els esquemes d’autoconsum col·lectiu. La veritat és que hi ha una part tècnica, que comporta la instal·lació de la generació renovable, i un altra d’administrativa, que es limita a informar a l’empresa distribuïdora dels percentatges de repartiment entre els consumidors.


- A dia d’avui KM0 Energy està treballant amb la Diputació de Girona en diferents municipis per implementar solucions de Comunitats Locals d’Energia. En què consisteix aquest projecte?

Actualment estem fent pilots a tres municipis, i està previst ampliar-ho a quatre més. Considerem que al llarg del mes de febrer ja podrem oferir dades pel que fa l’execució d’aquests pilots.

Hem de tenir en compte que el Govern d’Espanya té fins a 31/12/2021 per transposar la Directiva Europea del Mercat Interior de l’Electricitat, que inclou les Comunitats Locals d’Energia. Això vol dir què, a dia d’avui, no hi ha normativa que doni cobertura a una CLE i, el que es fa és crear autoconsums col·lectius.

En principi, un autoconsum col·lectiu no disposa de sistemes intel·ligents de gestió, doncs senzillament es distribueix el que es genera entre els consumidors, en base als percentatges predeterminats.
Els pilots de Girona tenen un component afegit, que és una plataforma de gestió que recollirà totes les dades de generació i de consum, que farà possible que tant la ciutadania com l’entitat gestora del sistema disposin de molta informació respecte patrons de consum i previsions de generació. L’acumulació d’aquestes dades serà de gran valor al moment de crear Comunitats Locals d’Energia.


- Per tal de complir amb els ODS, molts ajuntaments poden estar interessats en desenvolupar projectes d’aquest tipus. És un camí fàcil?

És un camí fàcil, doncs es fan servir tecnologies madures, que no presenten cap repte tecnològic, però que s’ha de planificar correctament i que té un element crític en la comunicació a la ciutadania. Sense participació ciutadana no hi ha comunitat, i s’han d’aclarir dubtes i reduir resistències, que existeixen per la manca de transparència històrica del sistema elèctric, que sempre ha deixat la ciutadania de banda i que, davant la possibilitat de participar en les decisions energètiques del seu municipi, no se sent segura.


- En molts sectors, i especialment l’energètic, la intel·ligència artificial té un paper molt important per optimitzar els recursos. Quines accions de mesurament es poden aplicar?

Efectivament, per evolucionar hem de fer servir les tecnologies disponibles que facilitin la tasca d’optimització dels fluxos elèctrics. No ens aporta gaire res crear sistemes complexos que no ens aportin solucions òptimes a les nostres necessitats.

Una Comunitat Local tindrà èxit si, a més de millorar el medi ambient, ofereix avantatges als seus membres, en el sentit que qui generi electricitat n’obtingui un preu millor que no pas el del mercat, i que qui faci ús de l’electricitat la pagui a millor preu i a més tingui la satisfacció que sigui renovable i de proximitat.

Per optimitzar aquests nous processos, on jugaran plaques fotovoltaiques a teulades municipals i a teulades particulars, bateries propietat de la Comunitat Local o d’alguns dels seus membres, bateries de cotxes elèctrics, calderes elèctriques, terres radiants i un seguit d’elements que hi ha a instal·lacions municipals o a les llars, es necessita intel·ligència artificial i blockchain per garantir la traçabilitat i transparència de les operacions.

Posem un exemple: Una plataforma ha de saber, gràcies a sistemes de predicció, si demà a migdia farà sol o si hi haurà núvols i amb quina densitat. Al mateix temps ha d’estimar els consums individuals dels participants i valorar en quin moment és òptim carregar les bateries i fins a quin nivell, per tal d’equilibrar els fluxos elèctrics d’avui i de demà, pensant en el curt i llarg termini. Tot això ho ha de fer sense intervenció humana, en base a algorismes predefinits. L’objectiu és optimitzar els recursos.


- Ja que vostè coneix el que s’està fent a nivell de transició energètica al mercat internacional, quines accions ressaltaria d’altres països?

La gran diferència amb altres països és que l’autoconsum col·lectiu ja porta molts anys de rodatge i, per tant, la peça més delicada de tot l’engranatge, que són les persones, ja ho tenen integrat en el seu llenguatge i en el seu dia a dia. Això fa molt més fàcil l’evolució cap a estratègies energètiques basades en la participació i la conscienciació ciutadana.


Vols contactar amb Santi Martínez?

SOLICITA INFORMACIÓN AQUÍ

 

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top