ENTREVISTA A UGO VALENTÍ
DIRECTOR DE SMART CITY EXPO WORLD CONGRESS
“Celebrar a Barcelona l’esdeveniment més important del món en matèria d’innovació urbana és una oportunitat difícil d’igualar i ens aporta un coneixement extraordinari”
L’Smart City Expo World Congress (SCEWC) torna, del 7 al 9 de novembre a Fira Barcelona, com l’esdeveniment internacional líder sobre ciutats i solucions urbanes. De fet, aquest és el més gran aparador global de solucions urbanes innovadores i projectes centrats en estratègies per transformar les metròpolis actuals en espais més sostenibles, eficients i habitables. Un saló ja consolidat que no para de créixer.
Parlem amb el seu director, Ugo Valenti per tenir tots els detalls d’aquesta edició.
- Quants expositors i visitants acollirà la Fira i el Congrés aquest any?
Aquest 2023 celebrarem l’edició més gran de Smart City Expo World Congress des que el vam inaugurar l’any 2011. Les previsions són acollir uns 25 mil visitants, més de 1.000 expositors, representants de més de 800 ciutats de tot el món i tenir més de 600 experts internacionals en diferents disciplines en el marc del nostre congrés.
- Això és un increment substancial respecte la darrera edició.
Hem crescut any rere any i aquesta edició no és una excepció. L’any passat vam acollir 853 expositors i més de 20 mil visitants i per tant estem parlant de creixements en dobles figures. Evidentment són xifres molt bones, però estem molt centrats en tenir els perfils més adequats tant d’empreses com de ciutats i ponents i estic convençut que hem aconseguit aquesta combinació.
- Pretén esdevenir un esdeveniment a l’alçada d’un Mobile World Congress?
Smart City Expo World Congress és un esdeveniment amb personalitat pròpia. El nostre objectiu és construir un gran esdeveniment que tingui un impacte en la societat. Estem en un moment clau de la història, en la nostra opinió. El canvi climàtic és una realitat innegable. Situacions com les d’aquest estiu a la mediterrània, amb setmanes de nits tropicals, o les recents inundacions a Nova York, són la constatació que s’han de canviar coses de la manera com vivim. Des de fa uns anys, la majoria de la població mundial viu a ciutats i per tant aquest és el camp de batalla més important a l’hora de procurar un futur millor i més sostenible per a la pròximes generacions. A més, estem impulsant un sector de molt de valor afegit per a la nostra economia, per tant és una aposta que creiem que té molt de futur.
- Què suposa per a les empreses i per a les administracions catalanes tenir un esdeveniment d’aquesta envergadura a Barcelona?
Tenir un esdeveniment com Smart City Expo World Congress a Barcelona, crec que és de gran importància per a les administracions catalanes. En primer lloc, perquè reunir a Barcelona a totes les ciutats que estan liderant aquest moviment de transformació urbana ens aporta un coneixement extraordinari. Poder conèixer els projectes més innovadors de l’àmbit urbà ens permet aplicar-los a casa nostra amb major celeritat que qualsevol altre. A banda d’això, també fa possible que les empreses nascudes a casa nostra i que tenen un gran potencial disposin d’un aparador inigualable per mostrar al món les seves idees i projectes. I a més, la voluntat de les ciutats catalanes sempre ha estat la de liderar aquest moviment i celebrar a Barcelona l’esdeveniment més important del món en matèria d’innovació urbana és una oportunitat difícil d’igualar.
- Es tracta d’un esdeveniment presencial però que als darrers anys ha incorporat una versió digital. Aquesta es manté?
Arran de la pandèmia i la limitació dels esdeveniments presencials vam apostar per crear una plataforma, Tomorrow.City, que ampliés un esdeveniment de tres dies als 365 dies de l’any. Aquesta aposta es manté i ha tingut molt bona acollida. De fet, es tracta d’un complement excel·lent que ofereix continguts paral·lels durant el saló i que permet que l’ecosistema d’innovació urbana continuï connectat durant la resta de l’any. No es tracta d’un mer repositori de continguts de Smart City Expo, sinó que es tracta d’una plataforma integral que disposa d’espais de networking i de formació per a professionals del sector.
- Quin és el principal objectiu de l’SCEWC?
L’objectiu de Smart City Expo World Congress és el d’organitzar un esdeveniment per a ciutats que impulsi una transformació urbana a nivell mundial que ens permeti proporcionar un futur millor a les properes generacions i que sigui útil també als sectors públic i privat com a hub internacional, com a punt de trobada on impulsar nous projectes i nous negocis. El paper de les administracions públiques és clau en aquesta transformació, però també ho és el de les empreses privades, grans i petites, que són qui normalment impulsa noves solucions. Al final es tracta de fer de les nostres ciutats llocs millor on viure i treballar, llocs capaços de ser a la vegada més habitables, més resilients i més sostenibles.
- Quins són els principals blocs temàtics sobre els que es debatrà en aquesta edició?
L’àmbit urbà en general i el de les ciutats intel·ligents en particular està en permanent evolució i el nostre congrés està en continua adaptació a aquesta realitat urbana. Aquest any, el programa congressual s’estructurarà al voltant de vuit eixos temàtics: Tecnologies Facilitadores, Energia i Medi Ambient, Mobilitat, Governança i Economia, Vida i Inclusió, Infraestructures i Edificis, Seguretat, i Economia Blava. Alguns d’aquest àmbits, com el de la mobilitat, les infraestructures o l’economia blava han assolit tanta rellevància que tenen esdeveniments propis com Tomorrow.Mobility, Tomorrow.Building i Tomorrow.BlueEconomy.
- I els ponents més destacats?
Tots els ponents son destacables, però si haig d’escollir-ne uns pocs diria el fundador d’Airbnb, Nate Blecharzcyk, que explicarà quin és l’esperit que va impulsar la creació d’una plataforma nascuda amb voluntat circular i que vol aportar el seu granet de sorra en la lluita contra el turisme massiu; Micaela Mantegna, advocada especialitzada en polítiques de videojocs, realitat augmentada i ètica de la intel·ligència artificial; i Claire O'Neill, experta en desenvolupament sostenible i que va ser Ministra d'Energia i Creixement Net del Regne Unit.
- Les tecnologies són una eina per a les Smart Cities, quines són les principals tecnologies que mostrarà aquest esdeveniment?
El concepte de ciutat intel·ligent està molt lligat al de la tecnologia, però evidentment es tracta d’eines al servei de la transformació urbana i de la millora de los condicions de vida dels ciutadans. El llistat és extens i podríem incloure els sensors que ens permeten recollir dades directament de l’entramat urbà, les xarxes de telecomunicacions sense fils com el 5G, la intel·ligència artificial també ha irromput amb força a l’àmbit urbà, les xarxes elèctriques intel·ligents, sistemes de gestió de la mobilitat, plataformes de participació ciutadana. El llistat és extens i això demostra com d’important és la gestió unificada i holística de la ciutat. Aquesta és una altra de les característiques clau del concepte de smart city.
- Quins problemes actuals podem solucionar amb aquestes tecnologies?
Les tecnologies utilitzades a les ciutats intel·ligents poden abordar molts dels problemes urbans actuals com la congestió del trànsit, que és un dels major culpables de la contaminació, el malbaratament de recursos i la pèrdua de qualitat de vida dels ciutadans, i la manca de sistemes de mobilitat en determinats barris; la contaminació de l'aire; el creixement del consum d'energia; l’ús ineficient de recursos com l’aigua; la gestió de residus; la manca de participació i les desigualtats entre barris o entre generacions a causa de la bretxa digital; la seguretat en determinats barris que sovint pot ser tant senzilla de solucionar com mitjançant sistemes d’enllumenat intel·ligent.
- A nivell mundial, quins són els principals mercats de la indústria de les solucions urbanes?
Totes les ciutats tenen necessitat de solucions adaptades a la seva realitat. En funció de les característiques de cadascuna calen diferents solucions i també finançament diferent. A Europa i a Nord-Amèrica s’aposta més per solucions on les tecnologies de la informació juguen un paper important o també on la renovació de les infraestructures urbanes es fa de manera més progressiva, a la Xina o la Índia estan construint ciutats des de zero per l’explosió demogràfica urbana, mentre que a indrets com Llatinoamèrica s’apliquen més solucions per implementar sistemes de transport per connectar zones aïllades i promoure així el desenvolupament econòmic.
- Malauradament, la tecnologia sempre sol anar lligada a desigualtats. Es parlarà d’equitat, inclusivitat, i aspectes més socials que cal afrontar mentre avancem cap a aquestes smart cities?
Sí, una de les verticals del programa congressual aborda específicament aquesta problemàtica i les perspectives per abordar-lo son també variades. Les desigualtats es poden produir per obstacles com la bretxa digital, la manca de sistemes de transport amb determinades zones que dificulten a la població accedir a llocs de treball, sistemes de transport que no atenen les necessitats de tos els ciutadans, mecanismes de participació que no afavoreixen a tothom de la mateixa manera, etc. I molts tenen solucions que no són complicades d’aplicar o costoses. Per això hi dediquem un apartat específic.
a dur a terme amb posterioritat seran a priori aquelles compreses al segon Pla Territorial Sectorial de Carreteres de Biscaia, en fase avançada d'aprovació administrativa . S'hi portaran a terme estudis anàlegs als realitzats per al projecte del Subfluvial, descrits més amunt, amb més o menys profunditat en funció de l'envergadura de l'actuació considerada.