- Alquienvas és ben conegut per la seva àmplia gama de contenidors per a la recollida selectiva. Quins són els models que més estan destacant entre els ajuntaments actualment?
Ara mateix els contenidors que més demanda tenen són els utilitzats pel sistema de recollida porta a porta i per fer el compostatge domèstic. Pels del porta a porta tenim una gran varietat de gama que van dels 7 L fins al 1100 L, tant per us domèstic com per a grans productors com pot ser el comerç i l´hostaleria. Referent als compostadors també tenim varietat amb diferents capacitats perquè es puguin adaptar tant a nivell domèstic com a instal·lacions comunitàries.
- Des de fa anys vostès disposen també de productes en plastic reciclat. Com han rebut els ajuntaments aquests tipus de producte?
Sí , des de fa mes de 15 anys disposem d’aquest material. Hem hagut de picar pedra per fer que els municipis acceptessin una alternativa a la fusta ja que era un producte molt desconegut i a la vegada no el veien de massa fiar ja que encara no estava massa provat al mercat. A dia d´avui podem dir que els ajuntaments ja están molt assesorats respecte a aquest material, i amb el temps podem dir que va en augment la demanda. Han vist el seu resultat i la multitud d’aplicacions que pot tenir amb unes garanties de qualitat molt elevades, sense deixar de dir que el que troben molt interessant és que es un producte molt ecològic, ja que està fabricat del residu (plàstic mixt), evitant d´aquesta manera que vagi al abocador.
- Alquienvas també ofereix altres serveis addicionals, quins?
Oferim el sistema tecnològic de control de gestió dels residus , amb els xips incorporats als contenidors i el software corresponen adaptat a la necessitat de l’usuari.
També oferim un servei de solucions integrals relacionats amb l’economia circular , projectes sostenibles per el medi ambient i l’economia. Ho fem a traves de la branca d’ Alquienvas que es diu Green Project Solutions.
- Ens pot explicar com les administracions locals poden valoritzar els residus municipals a partir dels mateixos residus generats per empreses locals i particulars?
Sí, hi ha diverses maneres. Una forma de reciclar el plastic que va a la planta de triatge i que no te gran valor al mercat pels recicladors és el plàstic mixt. Això és el plàstic que queda una vegada feta la separació dels plàstics que sí tenen valor al mercat, per tant, tal com he dit abans és una manera d´evitar que aquest residu vagi enterrat al abocador o a la incineradora. Alquienvas farà que aquest plàstic torni transformat al propi municipi en forma de mobiliari urbà o altres aplicacions o necessitats que si li vulguin donar segons cada ajuntament.
- Vostè coneixen bé el cas del compostatge a Pontevedra. Com veu els municipis catalans a nivell de compostatge? Com es pot fomentar l’economia circular del compost i del plàstic?
A nivell de compostatge domèstic els catalans estem per sota en quant a kg si ho comparem amb Galícia concretament. Allí han apostat molt seriosament en que l’ orgànica produïda a nivell domèstic, tant sigui amb les restes de la cuina com les del jardí, s’autocomposti a casa. D´aquesta manera, a circuit tancat, l’usuari col·labora més, se sent més autoresponsable i és més fàcil per a l´administració controlar on va a parar l´orgànica. Sols cal que l’organisme faci entrega d´un compostador gratuït acompanyat d´una bona campanya de sensibilització. A més, te un valor econòmic afegit: l´administració s’estalvia de fer la recollida, de posar un contenidor al carrer i sobre tot de no haver d’invertir en una planta de compostatge. El resultat es una bona economia circular.
- A nivell de recollida selectiva quines iniciatives destacaria que hagin merescut la seva atenció?
Per sort em tenim moltes , ja que fa mes de 20 anys que estem al sector. Algunes de les últimes serien:
-Ajuntament de Torrelles de Llobregat, que va ser un dels primers municipis en fer del porta a porta un sistema amb la tecnologia dels xips de control del usuari.
-Concello de Pontevedra , amb els 8.000 compostadors repartits per tota la província.
-Consell Comarcal del Berguedà, amb la implantació del porta a porta .
-Diputació de Castelló, amb la implantació de l´orgànica.
-Ajuntament de València , amb la implantació de la recollida orgànica.
-Ajuntament d’Alcaucín, (Màlaga) amb la iniciativa de col·locar màquines biorecicladores que retornen en forma de incentius els envasos retornats.
-Consell Comarcal del Ripollès, amb tota la gama de cubells tant per us domèstic com de grans productors amb el xip incorporat per al control de l’usuari.
-Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental, amb bosses compostables de diferents capacitats per cobrir el sector domèstic i dels comerços i hostaleria.