Tiana recentment ha guanyat un premi europeu de prevenció de residus. Aquest guardó internacional se suma a altres reconeixements en matèria de reciclatge de l’Agència de Residus de Catalunya o de la “Fundación Fórum Ambiental i el Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente”. Per conèixer la gestió que estan fent en matèria de residus aquesta població parlem amb Xavier Doñate, Regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat.
- El canvi en la gestió dels residus de Tiana ja data de l’any 2000, quan es va implantar el porta a porta. Quins són els principals objectius i beneficis pel municipi d’aquest sistema de recollida?
1. Aconseguir que a tots els habitatges i comerços de Tiana es separin els residus en origen, o més ben dit ja no es barregin, per tal de recollir selectivament més quantitat de residus aprofitables (matèria orgànica, vidre, paper i cartró, envasos...) i de millor qualitat, així com reduir el rebuig recollit.
2. Per aconseguir-ho, donar el màxim de facilitats per separar els residus i lliurar-los als serveis de recollida corresponents: donant els mitjans adients (cubells, educació i comunicació) i apropant i fent còmodes els serveis de recollida selectiva (recollida porta a porta; contenidors de vidre, paper i envasos a prop de casa, contenidors de bolquers...).
3. Gaudir d’un municipi més net, ja que amb la manca de presència de contenidors de rebuig i matèria orgànica a la via pública s’eviten desbordaments de menjar, males olors... i es guanya espai públic.
4. I per últim, aconseguir a través d’aquesta participació i els elements facilitadors aprofundir més en la consciència ciutadana sobre la problemàtica dels residus, en particular, i del medi ambient, en general.
- En una entrevista anterior feta a Josep Mª Tost, de l’Agència de Residus de Catalunya, ens comentava que Tiana estava entre els municipis que millor percentatge de reciclatge tenia? De quin percentatge estem parlant?
86, 36%
- Tiana també va ser el primer municipi de Catalunya que aprovar un Pla local de Prevenció de Residus. En quins eixos d’actuació s’estructura?
Ciutadania, Teixit Comercial, Teixit Associatiu. Adjuntem document del PLP en PDF. DESCARREGAR AQUÍ
- De les 41 actuacions que tenen previstes, quines són les més destacades?
En el Pla de prevenció s’establia que el màxim potencial de prevenció estava en les fraccions de matèria orgànica i en la fracció Altres, és per aquest motiu que el màxim d’actuacions s’han centrat en aquestes dues fraccions. Dinamitzant la Xarxa de compostaires de Tiana que compta amb 168 membres ( que obtenen bonificació d’un 10% en la taxa de residus) i la dinamització del cobert de voluminosos. En el futur es preveu seguir treballant en aquesta línia i adequar un espai municipal per a realitzar tallers reparació.
Més informació: VEURE AQUÍ
- Parlem de l’European Week for Waste Reduction Awards. Tiana va superar els projectes de Londres i Malmö (Suècia), per quina campanya els han premiat?
Han premiat la trajectòria.
El compromís del Tiana envers la gestió preventiva dels residus es remunta ja a l'any 2000 quan, amb caràcter pioner, es va implantar per primera vegada a Catalunya la recollida porta a porta de la matèria orgànica i de la fracció resta, fet que va suposar un canvi radical en la gestió dels residus municipals.
En línia amb el model de gestió preventiva del municipi el novembre de 2010 Tiana va esdevenir també el primer municipi català en aprovar el Pla Local de Prevenció de Residus.
Amb aquest PLP es donava un marc general de desenvolupament tant a noves mesures de prevenció com a d'altres mesures ja incorporades amb anterioritat al municipi com ara la recollida de roba en contenidors de Roba Amiga (2002), promoció del compostatge domèstic (2004), la reducció de bosses de nanses de plàstic i altres envasos a través de la Xarxa de Comerços Respectuosos amb el medi ambient (2009), adequació de la deixalleria per a l'aprofitament dels RAEES, l’instal·lació del cobert per la reutilització (2007), entre d'altres (2009).
Com a principals objectius qualitatius considerats dins el Pla Local de Prevenció de residus es destaca:
- Fer arribar a la societat de forma clara el missatge de la prevenció i el consum responsable i consolidar les actuacions de prevenció dins de la gestió de residus municipals.
- Incorporar en els hàbits de la vida quotidiana actuacions que fomentin el consum responsable i immaterial.
- Incrementar la implicació i participació activa i compromesa dels diferents sectors socials en les decisions i actuacions relatives a la prevenció i aconseguir el compromís dels agents econòmics per avançar en la prevenció.
- Promoure i reactivar les possibilitats de reutilització i preparació per la reutilització.
- Promoure la prevenció de productes, els residus dels quals poden tenir efectes perjudicials o son de difícil reintroducció als cicles productius.
- Reducció de les fraccions que es generin en quantitats importants, que suposin un problema per la gestió municipal o un impacte econòmic important.
- Prevenció espacialment, els residus de matèria orgànica, envasos, paper i dels fraccions « altres » incloent-hi els residus especials.
Pel que respecte a les accions que des de l’Ajuntament i la Regidoria de Medi Ambient s’han considerat per dur a terme i promoure el Pla de prevenció de residus es troba el fet de participar de manera molt activa de la setmana europea de la prevenció de residus així com també de totes les activitats puntuals que es proposen al llarg de l’any. Des del 2008 l’Ajuntament organitza diferents accions de promoció de la prevenció de residus durant la setmana Europea.
Des dels inics s’han organitzat accions formatives i de divulgació com per exemple tallers de reutilització de materials, tallers de reparació d’aparells elèctrics, reparació de bicicletes, realització de sabó a partir d’oli de cuina usat, tallers per donar una segona vida a la roba que ja no ens posem, tallers per fomentar el compostatge casolà... i accions que intenten perdurar en el temps i incorporar-se a la dinàmica general de la gestió de residus municipal com podria ser el cobert de reutilització de voluminosos, el punt d’intercanvi de roba, l’adhesió a la xarxa de compostaires de l’àrea metropolitana...
Una de les accions impulsades també des de Medi Ambient i incloses dins els actes de la setmana Europea de la prevenció de residus és el mercat de segona mà, on diferents veïns sol·liciten un espai per exposar aquells productes que ja no els son útils i que potser altres persones els hi donaran una segona oportunitat.
També des de la Regidoria de Medi Ambient amb col·laboració amb educació es realitzen diferents activitats en els centres escolars municipals on durant aquesta setmana es pretén que els infants i joves prenguin consciencia de la importància de la reducció dels residus que generem, i que formen part del programa d’educació ambiental que es pretén dur a terme des de la regidoria.
Enguany hem impulsat entre els treballadors municipals l’ús del Boc’n Roll, un utensili reutilitzable i ajustable a diferents mides que ens permet embolicar els entrepans o l’esmorzar de manera còmoda evitant l’ús de materials com el paper d’alumini i altres materials plàstics utilitzats habitualment per aquesta finalitat. Cal destacar que es tracte d’una campanya ja reproduïda que anys enrere vàrem realitzar a les escoles i a l’Institut del nostre municipi, amb la mateixa finalitat, el fet de reduir l’ús d’embolcalls d’un sol ús.
Una altre de les accions que hem desenvolupat els últims 2 anys és un concurs de receptes contra el malbaratament alimentari, on els veïns i veïnes presenten receptes de creació pròpia on reaprofiten les sobres del menjar, lligat a jornades on diferents cuiners o cuineres expliquen els seus secrets de reaprofitament alimentari.
Una de les accions que ens agradaria destacar és el punt de retorn del cabàs, una iniciativa que sorgeix l’any 2011. La proposta és reduir la generació de residus implicant no només els tianencs sinó també els comerciants locals que ofereixen la utilització del cabàs per potenciar el consum responsable. El que es pretén amb aquesta iniciativa és un canvi de comportament alhora d’anar a comprar i evitar el fet d’utilitzar bosses d’un sol ús que després es converteixen en un residu. Cada establiment col·laborador disposa de 10 cabassos en cessió als clients que realitzin alguna compra que se’ls poden endur deixant 5 euros que els seran retornats en el moment del retorn del cabàs si aquest està en bon estat.
No podem deixar de destacar que de manera transversal, des de l’Ajuntament de Tiana i l’Àrea de Medi ambient, sempre s’han dut a terme accions que permetin reduir la producció de residus, una d’elles seria l’ambientalització de festes i actes amb l’ús i cessió de vaixella reutilitzable.
Tampoc podem oblidar que el pla local de prevenció de residus disposa d’una bateria d’indicadors els quals es preveu revisar cada quatre anys. Actualment aquests indicadors es troben en revisió.
Considerem que una de les accions que hem promocionat i implantat a partir de la realització de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, “on vas sense el cabàs?”, és una acció innovadora ja que enlloc més s’havia dut a terme fins que Tiana al 2011 ho va implantar. A més a més considerem que és una acció amb una valoració molt positiva, tant des del Consistori com des dels comerciants i usuaris del cistell. Una acció perfectament replicable als llocs que vulguin reduir l’ús de les bosses de plàstic d’un sol ús als seus establiments.
Una altre acció original i innovadora podria ser la de promoció de Boc’n rolls als centres escolars i als treballadors municipals oferts des de la Regidoria de Medi ambient de l’Ajuntament per poder reduir un residu com el paper d’alumini d’un ús tant comú com les bosses de plàstic. S’ha realitzat la campanya als centres escolars i en extensió l’Institut, una campanya que s’ha replicat a nivell metropolità. Lligat a la campanya i en el marc d’un conveni de l’Àrea metropolitana i La universitat Autònoma de Barcelona es va realitzar un estudi que inclou la prevenció del malbaratament alimentari als centres escolars a l’hora d’esmorzar, així com també a la llar d’avis.
Una altra activitat d’innovadora ideada que promou la participació de diferent tipologia de públic podria ser el concurs de receptes contar el malbaratament alimentari que des de l’Ajuntament i la Regidoria de Medi ambient s’organitza durant la setmana i que té la participació de la Biblioteca municipal i de diferents cuiners i cuineres representatius del municipi.
- El paper de la conscienciació ciutadana i de les escoles en especial deu tenir un paper importantíssim en un nou model de gestió dels residus. Com treballen aquest tema des de l’Ajuntament?
Coordinat amb Educació s’ofereix un programa d’educació ambiental a les escoles que es valora conjuntament amb el professorat i equip directiu anualment en el que s’intenta treballar les diferents temàtiques ambiental fent-les coincidir amb les diferents setmanes europees, com per exemple la setmana de l’energia, de la mobilitat o la pròpia setmana de la prevenció de residus que s’ha presentat als premis.
- Una millora de la recollida té importants beneficis mediambientals i també implica més recursos pel municipi... qui és el cànon que grava els residus a Tiana?
La quota fixa (50%) està en 51,50 € i la variable dependrà del nombre de residents a la llar i de la superfície de l’habitatge. Es pot veure amb més detall a la documentació adjunta sobre la taxa de residus de Tiana.
- Estan pensant en altres propostes d’economia circular o nous projectes?
El principal repte de futur es consolidar la recollida i la implantació de la tecnologia a la recollida porta a porta amb la conseqüent retirada de les àrees d’emergència i estudiar una nova proposta de fiscalitat ambiental amb un sistema de pagament per generació.
Podeu veure com funciona la tecnologia en el següent vídeo: