Aquest mes d’Abril s’entregaven a Madrid, al recinte d’IFEMA, els premis @asLAN, de l’Associació de proveïdors de sistemes xarxa, internet i telecomunicacions. Una iniciativa que identifica, divulga i premia les millors experiències d’èxit a l’Administració Pública Espanyola en l’aplicació i ús de les TIC. En concret, per la categoria d’Administració Local, l’Ajuntament de Terrassa fou un dels guardonats i Ajuntament Impulsa ha volgut parlar amb Xavier Sancliment perquè ens expliqués en què ha consistit el projecte liderat per ell i el seu equip i que ha estat mereixedor d’aquest reconeixement.
1- Xavier, ens pots explicar en què consisteix el projecte que heu desenvolupat?
El projecte premiat és pel desplegament d’una nova infraestructura de xarxa que permet incorporar nous serveis importants per l’Ajuntament, mitjançant accés a noves tecnologies de virtualització, consolidació i cloud.
2- Perquè us vàreu plantejar aquest projecte?
Fa quatre anys l’Ajuntament de Terrassa estava en una situació d’obsolescència a nivell de TIC. Teníem versions antigues i problemes de discontinuïtat de producte i plataformes. Era molt necessari començar un procés de modernització d’infraestructura tecnològica en tots els sentits, tant a nivell de base de dades, servidors, xarxa, etc. i era també necessari un canvi de model de gestió cap el cloud. Era un nou model que ja es visualitzava i vam decidir apostar-hi.
Ens trobàvem que cada vegada es feia més difícil seguir les actualitzacions de tecnologia. A més, el fet de que caiguin les inversions i també la capacitat de despesa ens ha portat a comprimir, a virtualitzar servidors, a virtualitzar emmagatzematge... i tot això apostant pels sistemes de pagament per us, de rènting.
3- Virtualitzar servidors és una cosa que més o menys tothom fa, però l’storage ja no tant, no?
És cert. Per nosaltres el Parlament Basc ha estat un punt de referència, tot i que la nostra implantació els ha superat àmpliament. A nivell català hi ha alguna empresa que ho ha fet però més a nivell de pilot i no pas en producció donant servei global, però no hi ha experiències a nivell d’Administració.
4- Realment és un tema interessant, i sembla ser que en aquest cas l’empresa pública està anant per davant de l’empresa privada
Sí, de fet s’han interessat pel tema i han vingut a conèixer de prop aquest projecte de virtualització de l’emmagatzematge que hem implantat a l’Ajuntament de Terrassa algunes empreses del sector farmacèutic, cinematogràfic i evidentment, també altres ajuntaments i administracions públiques.
5- Quines són les principals avantatges de desplegar aquesta infraestructura de xarxa tant innovadora?
Per una banda permet reduir costos. Permet que els CPD desapareguin quan els costos siguin més baixos que mantenir-los aquí. I això arribarà sense dubte en molt poc temps.
També millora l’eficiència i l’eficàcia dels projectes interns i dels processos entre les empreses municipals i l’Ajuntament. Compartir i unificar serveis com servidors, internet, missatgeria, aplicacions, control de presència, etc.
Finalment i molt important, ens permet preparar la xarxa municipal per futures renovacions tecnològiques. El fet de tenir una electrònica de xarxa d’última generació ens permet en mig any provar la infraestructura “as a service” (iaS), virtualitzar l’electrònica de xarxa, portant-la cap a un software i que l’equip passi a ser un ferro. Tot això ara està als laboratoris de HP amb qui hem desenvolupat aquest projecte.
A dia d'avui l'Ajuntament gestiona més de 170 servidors, disposa de 190Tb d'emmagatzematge.
6- Quins serveis heu pogut implementar a hores d’ara amb aquesta nova xarxa?
S’han implementat Wifi a la majoria de centres de l’Ajuntament, donant servei a tres tipus d’usuaris: ciutadans, personal col·laborador i intern de l’Ajuntament. Aquest Wifi funciona a través de la xarxa corporativa de l’Ajuntament, evitant costos de línies d’operadores. Tanmateix, cal que tinguem en compte que és un wifi amb una qualitat de servei i unes característiques d’ús regulades per la CMT.
Ara estem fent la migració de la totalitat de la telefonia a ToIP, amb el conseqüent increment de funcionalitats pels usuaris i amb la reducció de costos que suposa tenir menys línies d’operadores.
La xarxa corporativa està preparada per a donar servei a dispositius de tràfic dispersos per la ciutat, com càmeres IP, permetent la comunicació amb el centre d’emergències o amb mobilitat urbana.
També ha permès construir clouds privades a nivell de gestió de servidors i emmagatzematge i a hores d’ara estem ja treballant en la gestió de clouds híbrides (públic-privades) amb solucions intermèdies que considerem són el futur a nivell de cloud.
7- Quins són els nous serveis que penseu es podran aplicar amb aquesta infraestructura?
Per exemple la gestió de semàfors podrà estar aquí dins, l’enllumenat podrà ser controlat des de l’electrònica de xarxa... i serà clau en el desplegament de solucions a nivell de ciutat que en aquests moments estem treballant, amb projectes en diferents fases. En definitiva, molts projectes dins del món smart city.
També ens permetrà enviar moltes coses al cloud, de fet, els CPD acabaran al cloud sense dubte en molt poc temps.
8- Terrassa és un ajuntament gran, un canvi d’infraestructures com aquest ha d’afectar al dia a dia de tots els equipaments i usuaris no?
De fet la implantació no ha suposat talls de serveis i grans inconvenients per l'organització, i en molts casos, ha significat treballar fora dels horaris de major impacte laboral, nits i caps de setmana.
En total a l’Ajuntament de Terrassa hi ha unes 1700 persones... i la veritat és que no se n’han adonat del canvi. Això no significa que no hi hagi inconvenients, però són gestionats i no ens han ocasionat cap problemàtica complexa.
9- Així doncs, no queda res més que felicitar-vos pel desenvolupament d’aquest projecte que realment obre unes perspectives molt interessants de cara al futur.
Gràcies.