Es modifica el Pla General de Comptabilitat i s’aprova el Reglament d’Auditoria

El Consell de Ministres del passat 12 de gener va aprovar el Reglament d’Auditoria de Comptes i el Reial Decret que modifica el Pla General de Comptabilitat.


Modificació de la normativa comptable

Quant al marc comptable, el text s’adapta a las normes internacionals de comptabilitat adoptades per la Unió Europea en relació amb la comptabilització dels instruments financers i el reconeixement d’ingressos, en concret les NIIF-9 “Instruments Financers”, la NIIF-13 “Definició i desenvolupament del valor raonable” i la NIIF 15 “ingressos ordinaris procedent de contractes de clients”. Aquesta reforma ha de permetre a les societats integrants de grups cotitzats aplicar en els comptes individuals un marc d’informació financera adaptat als principis i criteris comptables internacionals.

L’adaptació no serà d’aplicació a les pimes, subjectes al règim simplificat, ni a les entitats financeres que ja van adaptar les seves normes mitjançant la circular 4/2017 del Banc d’Espanya.

Entre els punts més significatius de la reforma es pretén la simplificació de la norma de Registre i Valoració dels instruments financers, reduint les categories d’actius financers, i s’adapta la norma sobre cobertures comptables, flexibilitzant certs requeriments en consonància al que estableix la NIIF-9.

Es modifica igualment la norma de reconeixement d’ingressos per adaptar-la a la NIIF-15, tant pel que fa a la incorporació de la metodologia seqüencial en el seu reconeixement, com en els requeriments d’informació.

La modificació apropa els criteris comptables estatals a la normativa internacional, però igual que va passar en el moment d’aprovació del PGC, la norma local ha restringit opcions previstes a nivell europeu, i per tant seguiran diferències en els marcs d’informació financera aplicables.


El nou Reglament d’Auditoria

La modificació del marc d’auditoria es va produir ja fa més de cinc anys a través de la Llei 22/2015 de comptes d’auditoria, i restava pendent del seu desenvolupament normatiu, que no ha estat lliure de controvèrsia.

El nou Reglament té com a objectiu donar més claredat i seguretat en la interpretació i execució del que disposa la Llei d’Auditoria de Comptes, i la seva darrera finalitat és augmentar la fiabilitat de la informació financera auditada encomanada pels agents que actuen en el mercat.

La independència i la transparència són els eixos en els que centra la norma.

S’estableixen nous requeriments de publicitat en l’informe anual de transparència per als auditors d’entitats d’interès públic, així com l’obligació de publicar els resultats de les inspeccions realitzades per part de l’ICAC. En l’apartat d’independència s’estableixen els mecanismes per evitar conflictes d’interès, les regles per limitar la dependència econòmica i la documentació en els papers de treball per evidenciar les accions realitzades.

https://www.boe.es/boe/dias/2021/01/30/pdfs/BOE-A-2021-1351.pdf


Font: Enric Ripoll Ros. Faura-Casas.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top