Avui s’ha presentat oficialment el CatVers, el metavers català desenvolupat pel CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona i el Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori.
La roda de premsa ha anat a càrrec del vicepresident del govern de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori Jordi Puigneró, la presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona Mònica Roca i Aparici i el president executiu del CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), Quirze Salomó. La presentació s'ha desenvolupat en aquest mateix espai digital i s'ha pogut seguir a través d'ulleres de realitat virtual, i a través de dispositius convencionals com ordinadors, mòbils o tauletes. Això ha permès que tant els assistents com els ponents poguessin trobar-se en el mateix entorn virtual, malgrat estar en diferents espais físics.
També s’ha comptat amb la presència de l’alcaldessa de Girona Marta Madrenas, l’alcaldessa de Vic Anna Erra, l’alcalde de Badalona Rubén Guijarro, el president de la Diputació de Girona Miquel Noguer i el rector de la Universitat de Girona (UDG), Joaquim Salvi.
"Fa mesos que estem convençuts que els metaversos cada vegada tindran més importància en el nostre dia a dia. El nivell d'immersió i interacció que permeten les ulleres de realitat virtual són només l'avantsala del que podrem fer en els pròxims mesos i anys, a mesura que la tecnologia vagi avançant". Així ho ha afirmat Quirze Salomó, president executiu del CBCat, qui també ha afegit que "la blockchain és una part fonamental d'aquests nous entorns, i això ens ajudarà molt en la nostra tasca de promoure l'adopció d'aquesta tecnologia".
Segons Salomó, el metavers és un nou món paral·lel que s’està creant i s’ha de conquerir. No a base de guerres sinó a base de creativitat i desenvolupament.
A partir d’avui les associacions adherides a CBcat poden fer trobades, sales d’exposicions (galeries d’art), i al març es preveu que es puguin fer esdeveniments més grans tipus festivals.
Al segon semestre es pretén debutar a un campus universitari per utilitzar el metavers com espai educatiu.
També es disposarà d’un espai on els creadors (arquitectes, artistes, etc.) podran crear i monetitzar mitjançant tokens la seva creativitat.
Per altra banda, el CBcat farà lobby mundial perquè les grans corporacions de metaversos s’obliguin a una governança d’aquests mons de forma ètica.
Per la seva banda, Jordi Puigneró, vicepresident del govern de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, ha explicat que l’aposta pel centre tecnològic de CBCAT ha nascut per consolidar iniciatives com aquesta que situen a Catalunya com motor de la iniciativa digital. "Amb el CatVers estem posant les bases per la creació d’un metavers català. No només serà un metavers desenvolupat a Catalunya, i inspirat en la nostra cultura, sinó que, a més, l'idioma vehicular serà el català. La defensa del català en tots els entorns de la nostra societat és prioritat del Govern i, per tant, també en la societat digital. La supervivència de la nostra llengua passa pel seu ús en el nou món virtual", ha afegit.
"En aquest sentit, el llançament del CatVers és una molt bona notícia, en primer lloc, perquè suposa un gran avenç en direcció cap a aquesta revolució 4.0 amb l’aplicació de tecnologies disruptives i demostrem la voluntat i la capacitat de Catalunya de ser una avantguarda també en aquesta transformació," ha destacat Mònica Roca i Aparici, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona.
Des d'avui, el CatVers és accessible per a tothom a través de la pàgina www.catvers.cat, o bé a través de www.catvers.land. Des d'allà, qui ho vulgui es pot crear la seva pròpia sala partint dels models predefinits, i convidar-hi els seus col·legues de feina, amics o familiars. L'experiència és més enriquidora amb ulleres de realitat virtual, però la connexió es pot fer sense cap mena de problema a través de qualsevol altre dispositiu.