Espai Zero de Wattia Innova, primer a Catalunya i l'Estat en autoabastir-se d’energia al 100% procedent de fonts renovables

Està concebut per “mostrar fins a quin punt utilitzant fonts d’energia renovables com la solar i la geotèrmica, es pot reduir fins a zero la factura del consum energètic”.

Wattia Innova, empresa dedicada a l’eficiència energètica, obre les portes de la seva nova seu a Olot, un edifici que es convertirà en el primer de Catalunya i l'Estat en ser autosuficient des del punt de vista de l’energia. Espai Zero, com s’ha batejat, està concebut per “mostrar fins a quin punt utilitzant Fonts d’energia renovables com la solar i la geotèrmica, es pot reduir fins a zero la factura del consum energètic”, expliquen Francesc Comino i Jordi Rabat, responsables de l’empresa.

Amb la instal·lació, que acollirà una quinzena de treballadors, Wattia Innova vol convertir-se en un referent en el camp de l'eficiència energètica i la sostenibilitat. “Espai Zero és un laboratori d’eficiència energètica que mostra que avui ja és possible produir l’energia necessària per satisfer les necessitats d’una empresa o edifici i no dependre dels subministraments convencionals”, subratlla Comino. Per fer-ho, la instal•lació incorpora diversos sistemes per tal de reduir al màxim la demanda d’energia.
produir-la i gestionar-la eficientment. “El secret està en l’acumulació de l’energia procedent de fonts, com les plaques solars i un sistema geotèrmic i que s’emmagatzema en acumuladors d’aigua i bateries elèctriques, i que s’activen quan és necessari”, explica.

També té un captador solar tèrmic a la porta principal. Per aconseguir energia geotèrmica, han excavat tres pous de 160 m en un pati posterior que “aprofiten la temperatura constant d'uns 14º C del subsòl per escalfar el local a l'hivern i refredar-lo a l'estiu”, segueix. Si es dóna el cas que l’energia produïda no és suficient, l’empresa compta ambo un sistema automatitzat per tal d’acudir al mercat lliure elèctric i aconseguir energia a un cost zero o molt baix.

A banda dels efectes actius, pensats per la generació energètica, diferents sistemes passius contribueixen a optimitzar-ne el seu ús, com una bona orientació, un bon dimensionat de l’aïllament que embolcalla el local; els vidres de les finestres, amb triple càmera i baixa emissivitat; la ventilació creuada; un pou canadenc i una xemeneia solar.

A banda, les àrees de treball s’han distribuït de manera que sempre tinguin llum solar i disposa d’una il·luminació a base de leds que s’autoregulen en funció de la llum externa existent i permeten un 80% d’estalvi. Espai Zero és també “un exemple quant a la sostenibilitat i al nivell inexistent d’emissions de CO2, amb una activitat totalment inocula per al medi ambient”, especifica Rabat. Però, lluny de conformar-se, Comino i Rabat volen “seguir apostant per la innovació” i anuncien la incorporació en un futur “de mes sistemes per convertir Espai Zero en un referent en el camp en de l’eficiència i la generació energètiques”.

Per tirar endavant el seu projecte, l’empresa ha comptat amb el suport del programa Garrotxa Leader. Per altra banda, Espai Zero ja compta amb el seu propi logotip que s'ha escollit entre els presentats en un concurs convocat per l'Escola de Belles Arts d'Olot.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top