Excepcional revisió dels contractes públics a causa d’un increment en el preu de determinades matèries primeres

L’any 2020 es va produir un descens en el preu de les matèries primeres a causa de la crisi que va provocar la pandèmia produïda pel virus SARS-CoV-2, que va repercutir directament en determinats contractes del sector públic. A partir de l’any 2021 ens trobem davant d’un context de recuperació econòmica totalment oposat a l’anterior, on els preus de les matèries primeres necessàries per executar determinades unitats d’obra es van encarint, de tal manera que en moltes ocasions ha provocat que una quantitat considerable de contractes d’obres hagin tingut sèries dificultats per executar-los.

Davant del context que acabem de veure, el 2 de març de 2022 es va publicar en el BOE el Reial decret-llei 3/2022, d’1 de març, de mesures urgents per la millora de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera i del funcionament de la cadena logística, i pel qual es transposa la Directiva (UE) 2020/1057, de 15 de juliol de 2020, per la que es fixen normes específiques respectant la Directiva 96/71/CE i la Directiva 2014/67/UE pel desplaçament dels conductors en el sector del transport per carretera, i de mesures excepcionals en matèria de revisió de preus en els contractes públics d’obres. (RDL 3/2022, en endavant), el qual té com a objectiu la revisió dels preus dels contractes públics d’obres per tal de compensar als empresaris que s’han vist afectats per l’increment dels preus dels materials necessaris per executar una obra.

Quins contractes es poden beneficiar d’aquesta revisió?

La revisió afectarà:

•    Contractes públics d’obra.
•    Adjudicats per qualsevol entitat que formi part del sector públic estatal.
•    Que es trobin en execució en el moment d’entrada en vigor d’aquest Reial decret-llei.
•    Aquesta possibilitat de revisió també serà igualment aplicable a aquells contractes públics d’obra sotmesos al Reial decret 3/2020, de 4 de febrer.
•    Els contractes d’obres que no haguessin previst un sistema de revisió de preus, o els que si ho haguessin previst, però no era possible aquesta revisió per no haver executat el 20% del contracte o haver passat menys de dos anys des de la seva formalització.

Aquesta revisió excepcional es realitzarà sempre que s’hagi produït un augment en els costos de materials siderúrgics, bituminosos, d’alumini o coure, de mínim un 5% durant l’exercici de l’any 2021 ocasionant un impacte directe i rellevant en l’economia del contracte. La quantia de la revisió excepcional no podrà ser superior al 20% del preu d’adjudicació del contracte.

Sol·licitud del contractista

El contractista haurà de dirigir la seva sol·licitud de revisió excepcional del preu del contracte a l’òrgan de contractació, en el termini de dos (2) mesos a comptar, des de l’entrada en vigor del Reial decret-llei, o des de la publicació dels índexs mensuals dels preus dels components bàsics de despeses relatius a l’últim trimestre del 2021, si aquesta publicació és posterior.

Una vegada acreditada la variació en el preu del contracte, la quantia resultant s’aplicarà en la certificació final d’obra com a partida addicional en funció de la variació. El contractista que rebi aquesta quantia l’haurà de repercutir al subcontractista la part que li correspongui proporcional a la part d’obra subcontractada.
Autora: Mireia Jiménez
Faura-Casas

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top