Èxit de la XII edició, el Congrés CNIS amb més de 900 assistents

El Congrés Nacional d'Innovació i Serveis Públics-XII CNIS 2022 va posar fi a la XII edició, organitzada per Club d'Innovació i l'Ajuntament de Madrid, que es va celebrar sota la Presidència d'Honor de S. M. El Rei Don Felip VI. En aquesta ocasió el CNIS va comptar amb el suport especial d'institucions que van tenir un protagonisme especial en les sessions del congrés com la Comissió Europea, la Secretària General d'Administració Digital, la FEMP, la Comunitat de Madrid, la FNMT-RCM i el CCN- Cert.

Aquest 2022 ha estat un any molt especial, ja que, un cop superada la pandèmia i malgrat les complexes dates per a la celebració, la convocatòria va tenir una gran acollida per part d'institucions, responsables públics i empreses compromeses amb la innovació pública. Gairebé un miler d'assistents es van donar cita en unes jornades on la connexió ha estat la protagonista.Experiències

Un auditori, quatre sales paral·leles i tres tallers van ser l'escenari que va permetre exposar realitats, casos d'èxit i propostes innovadores per part de responsables dels tres nivells de les nostres administracions (central, autonòmic i local).

D'aquesta manera destaquem algunes sessions d'auditori com la presentació de la Compra Pública d'Innovació: Des de l'Estratègia a la Implantació o La Ciència de les Ciutats al servei de la gestió urbana i les Reflexions multinivell per a la digitalització dels serveis». Tampoc van faltar a la cita de cada any els Sainets del CNIS: «La divina comèdia de l'Administració: infern, purgatori i paradís!».

Per part de l'Ajuntament de Madrid es van presentar, entre d'altres, els seus projectes sobre: “La tecnologia per a la digitalització dels serveis: L'experiència de l’Ajuntament de Madrid” i “l'Estratègia de Transformació Digital de Madrid”. També van tenir el seu espai els projectes “Easydro: Gestió avançada del lloc de treball, gestió del canvi i capacitació”, “Lloc de Treball. Madrid Multicloud i el Centre de Ciberseguretat”.

La Comunitat de Madrid va promoure el debat sobre «Problemes, reptes i solucions. Paper dels SAT i la digitalització», va presentar el «Model de Coordinació de les polítiques públiques territorials a la Comunitat: Projecte SICORE» i parlo sobre «Les NNTT com a motor de la transparència i la rendició de comptes».

Per la seva banda, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies va participar en diverses taules especials sobre els Models de Transformació Digital als Governs Locals, la Xarxa d'Entitats Locals per la Transparència i la Participació ciutadana de la FEMP o la Ciberseguretat : Lliçons apreses i propostes FEMP». Mentre que la Comissió europea, a més de parlar del Projecte LEOS, va presentar els Projectes d'Intel·ligència Artificial i els Projectes i d'interoperabilitat, digital twins i data spaces.

La SGAD va donar a conèixer als assistents el seu gran projecte de “Carpeta Ciutadana” i els seus treballs sobre “Automatització”, “Identitat Digital” i “Serveis comuns de l'AGE”. A més, va ser present a diferents taules promogudes per altres administracions. El CCN-Cert no va faltar a la cita per debatre en profunditat sobre Ciberseguretat.

A tot això, cal sumar-hi les innombrables experiències d'institucions especialment representades com la Generalitat de Catalunya, altres comunitats autònomes i múltiples ajuntaments de la Comunitat de Madrid i de la resta del territori.

Persones

El repte anual del CNIS és interconnectar els responsables públics que estan treballant pel canvi i la transformació, no només Digital sinó ara també cultural. Un binomi que considerem necessari.

El Congrés va acollir especialment responsables de molt diverses àrees implicades en aquesta transformació (tecnologia i sistemes, organització, recursos humans i formació, jurídica i econòmica) així com diferents matèries que giren al voltant de la sostenibilitat, ciutats intel·ligents, transparència, protecció de dades , anticorrupció, contractació i altres àrees sensibles a aquest canvi.

Les principals protagonistes van ser, sens dubte, les persones assistents a aquest congrés. Persones que van tenir l'oportunitat d'intercanviar idees, contrastar solucions, discutir sobre plantejaments diferents, maneres d'avançar, de solucionar els nombrosos esculls que la innovació suposa.

Va ser una gran reunió en què destaquem una àmplia presència de la dona en aquest repte de la innovació, amb un especial protagonisme a les sessions i a les activitats. També creiem necessari ressenyar el paper dels directius públics professionals que al CNIS té un especial camp de treball per contrastar el seu esforç per aquesta professionalització tan necessària.

La culminació d'aquesta unió de persones, interessos i anhels de canvi es va produir al Sopar dels Innovadors Públics que, promogut pel #CIP, va permetre tant donar un impuls a aquestes relacions personals com desvirtualitzar molts dels protagonistes que encara no havien tingut la oportunitat de conèixer-se en persona.

Cultures

La cultura de les organitzacions a la nostra administració és molt diversa. La història, els costums, els diferents nivells i les capacitats econòmiques i organitzatives fan que a cada institució i, fins i tot, a cada àrea es marquin diferències que condicionen en major o menor mesura les competències per anar duent a terme aquesta transformació que, des de fa molts anys, es va començar a denominar modernització, després digitalització i avui transformació.

Aquestes cultures estan cridades a anar evolucionant per fer possible avançar en la millora dels serveis, en la creació real de valor públic, en generar satisfacció en el mateix empleat públic per l'exercici eficient i el reconeixement de la qualitat dels serveis que presten.

Però fins ara era especialment una tasca d’un grup d’innovadors que, al fil de la tecnologia, s’han enfrontat al canvi. Ara ja és responsabilitat de tots, començant pels líders, pels polítics que, amb el suport i el compromís de la Recuperació, Transformació i Resiliència, han de pilotar i ajudar els veritables protagonistes del canvi, les persones, a aconseguir les metes de la societat del Segle XXI.

En resum, el XII CNIS ofereix a totes les administracions, a través de la visualització de les més de 80 sessions íntegres en vídeo, poder analitzar propostes i aplicar idees i solucions d'altres administracions i empreses del sector a la seva pròpia organització.

També es constitueix com un canal de connexió de debat i d'intercanvi d'idees entre els diferents Innovadors, als quals, a més, se'ls ofereix l'oportunitat de fer del debat informal una mica més eficaç i efectiu per donar suport a la seva feina diària.

En aquest sentit, des d'un altre dels protagonistes del CNIS, l'ITCIP, promogut pel Club d'Innovació, es van plantejar nombrosos projectes de suport i col·laboració que, el 2023, s'han d'engegar.

Els guardonats

En aquesta XII edició, el Congrés CNIS ha volgut tornar a reconèixer el treball de les administracions públiques. Aquesta vegada, el Congrés ha repartit un guardó entre les 11 categories generals, que se sumen als premis especials i al d'Innovadora Pública de l'Any.

Els ajuntaments catalans que han estat mereixedors d'aquests guardons han estat els següents:

- El Parc Científic de Lleida i l'Ajuntament de Lleida varen ser guardonats per: Laboratoris TIC amb el Premi al Millor Projecte d'Incorporació de Tecnologies Emergents.

- L'Ajuntament de Tarragona per: IRIS Tarragona digital, integral i integrada, a cloud amb el Premi a la Millor Estratègia Integral De Dades.

- L'Ajuntament de Mataró va recollir els fruits per: l'Assistència omnicanal a la ciutadania en la relació electrònica, guardonat amb el premi al Millor Projecte de Serveis Digitals per a l'assistència a la ciutadania.

- I finalment, Ascensió Moro Cordero, Responsable del Departament de Govern Obert de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, va recollir el Premi CLUB D'INNOVADORS PÚBLICS a l'Innovad@r més destacat.Veure tots els premiats aquí

 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top