La Casa Lluvià de la capital del Bages ha acollit l’exposició 'Quan les cases feien olor de vi', enmarcada en el projecte Cep, Tina i Vi: Recuperem la memòria de la vinya i el vi.
Aquesta exposició serà itinerant en els propers anys per els 28 municipis impulsors del projecte que la sol·licitin. Un projecte, que posa en relleu el passat vitivinícola de la comarca i que dóna l’oportunitat de treballar de manera mancomunada en un objectiu comú i compartit que pot suposar dotar de valor afegit la projecció turística de la comarca.
L’exposició itinerant Quan les cases feien olor de vi dóna a conèixer la feina de recerca feta el darrer any per posar en valor la tradició vitivinícola de la comarca a partir de la cerca de documentació i de les entrevistes fetes amb persones relacionades amb el món de la vinya de la comarca. L’exposició té diversos àmbits que porten els títols de Treballar a la vinya, Pagar parts a l’amo, Ambient de verema, Beure i menjar raïm, Vendre el vi i Passat, present i futur. Els continguts de la mostra han estat a càrrec de Mireia Vila Cortina i la producció ha anat a càrrec d’Expomon Produccions i Muntatges. La cooperativa l’Arada ha fet l’adaptació del disseny per la difusió.
L’exposició ubicada a la Casa Lluvià de Manresa fin el passat mes de novembre queda, a partir del mes de gener, a disposició de tots els ajuntaments de la comarca, que la poden sol·licitar a l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Bages.
La proposta expositiva d’Expomon
La proposta de l’empresa d’Artés, Expomon, combina els diferents models Expopanel:amb carrils, amb iluminació i amb TV.
Un sistema modular que permetrà adaptar-se a tots els espais de destí. En principi, com a tals estan contemplats els diversos ajuntaments del Bages que ho sol.licitin.
A partir del contingut facilitat pel CCB es va plantejar un disseny amb vinil sobre els panells i pantalles TV que permeten mostrar el projecte a tots els públics.
Una vegada acabi la itineració, aquests panells es podran despersonalitzar i reutilitzar amb altres temàtiques, per tant, és un sistema que vetlla pel mediambient sent sostenible.
Recuperant la memòria històrica
El Bages ha estat una comarca notòriament vitícola i els seus municipis han estat relacionats amb la vinya al llarg de la seva història i d’aquesta dedicació n’ha quedat una gran quantitat d’elements materials. Així mateix, de generació en generació, el treball de la vinya i el vi també ha generat un ric patrimoni documental i immaterial, en la forma de coneixements del treball, costums i tradicions, toponímia, etc.
El projecte Cep, Tina i Vi: Recuperem la memòria de la vinya i el vi, que va començar l’any 2019, té l’objectiu de recollir testimonis que permetin recuperar, conservar i difondre el coneixement sobre els treballs tradicionals de la producció vitivinícola al Bages abans de la modernització i de la industrialització: feines i procediments, eines i instal·lacions, varietats de plantes, tradicions culturals lligades als treballs del camp, etc. Tot aquest conjunt patrimonial conforma un dels principals trets d’identificació del Bages que cal preservar i que es pot perdre si no és recollit i sistematitzat. Se’n pot trobar informació a la pàgina web www.ceptinavi.cat i al perfil @ceptinavi de Twitter, Instagram, Facebook i YouTube.
Consell Comarcal del Bages, Ajuntament de Manresa, Consell Regulador de la Denominació d’Origen Pla de Bages i Centre d’Estudis del Bages impulsen el projecte, que té la participació de 28 municipis del Bages a través de convenis de col·laboració. El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, a través del Catàleg de recursos de la Xarxa de municipis.