L‘arribada dels fons europeus Next Generation suposen un gran incentiu per a la rehabilitació energètica d’edificis. Amb la voluntat de reparar els efectes socials i econòmics derivats de la pandèmia de la Covid-19, la Unió Europea ha posat en marxa un important paquet d’ajudes econòmiques per impulsar la transició ecològica i la transformació digital que han de permetre avançar cap a un país més verd, digital, cohesionat i resilient.
En aquest sentit, la rehabilitació energètica d'edificis s’ha convertit en la pedra angular de les polítiques sobre transició energètica a la Unió Europea i pretén esdevenir el pal de paller per reactivar i transformar l’economia. A Catalunya s’esperen 2.742 milions d'euros, en diferents línies d’ajuts, destinades a fomentar l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables als edificis tant públics com privats amb l’objectiu que l’any 2030 s’hagin reduït el 40% de les emissions de CO2, augmentat l’ús d’energies renovables en un 32% i de l’eficiència energètica en un 32,5%.
Amb l’arribada dels fons Next Generation, a la Fundació EuroPACE hem rebut un augment significatiu de consultes per part d’ajuntaments i d’institucions supramunicipals interessades en desplegar iniciatives que permetin captar i canalitzar de forma efectiva aquests ajuts i aprofitar aquesta oportunitat única per resoldre un problema comú dels nostres municipis: un parc d’edificis envellit, poc eficient i poc saludable.
Un parc d’edificis que, un cop rehabilitat, no només contribueix a lluitar contra el canvi climàtic sinó que també genera molts altres beneficis per la societat com per exemple: la millora de la salut de les persones, la millora de l’economia familiar reduint les factures energètiques i revaloritzant l’immoble, reactivant l’economia local i creant nous llocs de treball i, en definitiva, promovent comunitats més vibrants, saludables i sostenibles.
A la Fundació EuroPACE actualment col·laborem amb més d’una trentena d’ajuntaments i institucions supramunicipals impulsant programes per fomentar la rehabilitació energètica d’habitatges i les comunitats energètiques locals com per exemple el programa GarrotxaDomus, desplegat a la comarca de la Garrotxa, i que ha estat reconegut per l’Associació Catalana de Municipis com a millor iniciativa climàtica de l’any 2021.
GarrotxaDomus forma part del programa DOMUS, impulsat per la Fundació EuroPACE, i crea un nou actor en el sector de la rehabilitació energètica que, a través d’un model de finestreta única, ofereix assistència gratuïta i personalitzada 360º als ciutadans durant tot el procés de reforma. El programa actua de nexe entre el sector privat i públic potenciant l’economia circular. Gràcies al programa l’administració pública, impulsora del programa, crea un entorn de confiança que permet generar demanda i el sector privat, a través dels professionals de proximitat, se’n veu beneficiat perquè són els responsables de tirar endavant els projectes. El servei va adreçat al sector residencial, PIMEs, comerços i establiments turístics.
Vivim un moment històric per apostar, de forma decidida, per la transició energètica i la regeneració urbana i, des de la Fundació EuroPACE, ajudem a transformar les ciutats i pobles perquè siguin més saludables, confortables i sostenibles assegurant el benestar de les actuals i futures generacions.