Gurb farà aquest setembre la instal·lació de fibra òptica dins les canonades d’aigua per fer arribar així aquest servei a tota l’àrea de Sant Julià Sassorba. La decisió es va prendre fa mesos després d’intentar durant dos anys que la Generalitat permetés fer servir la instal·lació ja feta a la C-17. L’Ajuntament va demanar poder fer-ho, però “no hem rebut mai resposta”, explica l’alcalde, que no es vol arriscar a utilitzar l’anomenat silenci administratiu, ja que “entre les mesures excepcionals per la crisi que va aprovar el govern català fa un temps hi ha l’opció de fer pagar-la als nous usuaris d’aquesta infraestructura”. Una infraestructura que, de fet, ja ha estat pagada per tots els contribuents. En topar amb aquesta dificultat, la fundació guifi.net, que és qui desenvolupa la fibra òptica a Gurb, va trobar l’opció de fer-ho a través de les canonades d’aigua que ja existeixen. “A Espanya no hi ha cap iniciativa semblant, però a Anglaterra, sí”, explica Ramon Roca, president de la fundació, i seran els tècnics d’una empresa especialista qui els assessorarà. Abans ha calgut fer els passos pertinents amb l’empresa d’aigües ATCA, que és la subministradora a Gurb.
Un cop passat el cable per dins les canonades d’aigua fins a les escoles rurals de Sant Julià –que és l’equipament municipal que hi ha– els veïns s’hi podran connectar per tres vies diferents: per wifi des dels dipòsits d’aigua, pel sistema aeri mitjançant els pals que ja hi ha i per la mateixa canalització de l’aigua que arriba a l’habitatge. Aquesta part, sempre, com a la resta del poble, a través d’un operador de telecomunicacions.
Tècnicament, el sistema consisteix a posar una petita canalització de PVC flexible per dins de la xarxa general, on hi ha el cable de fibra. Això assegura que aquest cable no estarà mai en contacte amb l’aigua. A Anglaterra, segons explica Ramon Roca, és un sistema “perfectament homologat i normalitzat”. Per la seva aplicació a Gurb se segueix la normativa europea perquè a l’Estat espanyol, “com que no n’hi ha cap cas, no n’hi ha”. A part de ser una solució pionera és també més sostenible “perquè ja queda tot soterrat, no cal fer servir cables aeris i l’impacte ambiental és menor”. Amb aquest sistema la fibra també arriba al dipòsit d’aigua que té ATCA, cosa que li permetrà fer un ús més eficient de les dades que obté i “de mica en mica podrà afegir noves aplicacions”, diu Ramon Roca.
L’Ajuntament de Gurb té com a objectiu connectar tots els equipaments municipals mitjançant la fibra òptica i centralitzar els serveis de telefonia i comunicacions a l’Ajuntament per aconseguir un estalvi important. En aquests moments estan connectats els equipaments del traçat urbà de Gurb com l’Ajuntament, les escoles, la llar d’infants, el Secció Institut de Gurb, les escoles velles i la zona esportiva fins a la urbanització de Serrabonica. Falta la zona de Sant Julià Sassorba i la de Granollers de la Plana, que tot i ser més a prop del nucli té moltes carreteres que la travessen. La Unió Europea ha posat com a termini el 2020 perquè la fibra arribi a tots els ciutadans.
Un pla pilot que es pot estendre a altres punts d’Osona
El de Gurb és un pla pilot que té un cost de 115.000 euros i que ha estat finançat amb 100.000 euros pel Pla de Xarxa de la Diputació de Barcelona. Ara bé, aquest mateix sistema seria aplicable a altres zones rurals d’Osona.
“A la majoria de municipis hi ha la xarxa d’arribada d’aigua feta des dels anys 90 i, per exemple, serviria també per utilitzar el ramal sud d’Osona fins a Aiguafreda, per on la connexió terrestre és més complicada”, diu Ramon Roca. O a punts del Lluçanès. Joan Roca, que també és president del Consell Comarcal, corrobora que un dels objectius del Consell per aquest mandat és fer arribar la fibra òptica arreu.
Font: El 9Nou.cat