Tres finques que separen els carrers de l'Aurora i del Clos, prop de Cal Font,-i que l'anterior alcalde d'Igualada, Jordi Aymamí, ha considerat una "perla urbanística" - es convertiran en una gran via de pas nova, amb pisos i superfícies comercials. Un espai 'verge' al centre d'Igualada que no va ser edificat durant la bombolla immobiliària, que passarà a ser un complement per a la gran plaça que acull la majoria dels espectacles de la ciutat i que ja quedava petita. L'empresa propietària del solar, Aliseda, ha acordat amb l'Ajuntament urbanitzar-a canvi de modificar el nombre de pisos edificables per així respectar el total de la superfície construïble.
Ara, el ple de l'Ajuntament d'Igualada ha desbloquejat la situació d'aquest solar per crear una extensió de Cal Font, que serà una gegantina 'L' i un nou pulmó per a la ciutat. El consistori i la promotora Aliseda van tancar l'acord pel qual es canvia el format de la urbanització del solar. L'anterior acord contemplava 42 pisos d'uns 160 m2, el nou implica que l'empresa es compromet a urbanitzar l'espai creant un carrer de 16 metres d'ample, els habitatges passen a ser 77 de 90m2. "Molt més fàcils de comercialitzar" apunta el regidor d'Urbanisme Jordi Pont.
El solar va ser comprat el 2005 per l'empresa FeBex a l'Ajuntament d'Igualada. La previsió era desenvolupar l'àrea i edificar 42 pisos d'alt 'standing', en una ubicació privilegiada. En tot cas, les intencions de FeBex no cristal•litzar ja que l'empresa es va declarar en fallida: el terreny pas a Aliseda, la immobiliària del Banc Popular. L'objectiu inicial del solar, en els anys 90, havia estat convertir-se en un apèndix de la plaça de Cal Font, per tal de connectar directament amb el carrer del Clos i concloure una 'L' que s'oxigenarà el centre de la ciutat.
FeBex va comprar la superfície a l'Ajuntament en 2005 per un import de gairebé 7 milions d'euros, de manera que el consistori de Jordi Aymamí va poder presumir d'haver fet un negoci rodó: als 90 s'havia adquirit per uns 350 milions de pessetes (poc més de 2 milions d'euros). El problema es va estancar quan el 2008, FeBex va fer fallida i el projecte immobiliari va quedar als llimbs.
Es manté el sòl edificable
Ara, es passa de 42 a 77 pisos, però l'Ajuntament ressalta que "no es modifica cap manera alguna l'edificabilitat de la zona, que segueix tenint un sostre de 9.375 metres quadrats, amb una superfície de menys de 7.000 metres quadrats residencials i amb pisos d'uns 90, que són el que més s'ajusta a la habitatge mitjà del centre d'Igualada ". Amb l'acord de modificació, Pont explica que "ens assegurem que la promotora executi les obres d'urbanització del carrer", amb un aval equivalent al cost dels treballs per desenvolupar aquesta nova via urbana: 246.759,29 euros.
En el cas que "un any després que s'hagi fet l'aprovació definitiva del contracte, l'empresa no hagués començat la intervenció, nosaltres mateixos executaríem l'obra mitjançant l'aval". Tot esperant l'aprovació definitiva del contracte, en els propers mesos, Pont calcula que "en uns dos anys podria ser una realitat aquest carrer nova".
"Amb el desenvolupament d'aquesta nova via, donarem oxigen al carrer del Clos, que era un lloc per al qual s'ha previst sempre un potencial per comerç-com demostra el seu caràcter de vianants-però que fins ara estava aïllat i que ara connectarem amb Cal Font "ressalta Pont. Sembla el final feliç per a una superfície comprada els anys 90 per l'Ajuntament i en el qual es va parlar d'instal•lar un hotel, uns multicinemes, aparcaments o una gran superfície comercial.
Font: La Vanguardia