La part d'administració pública relacionada amb el sector AECO-Arquitectura, Enginyeria, Construcció i Operació està vivint canvis accelerats. El fet que la nova Llei de Contractes del Sector Públic aprovés el març de 2018, que les licitacions d'obra pública d'edificació haurien d'incorporar requisits BIM a partir del 17 de desembre de 2018 i que per a infraestructures l'obligació va ser efectiva a partir del 26 de juliol del 2019 per part del Ministeri de Foment, juntament amb els Acords de Govern del 14 de maig i l'11 d'octubre del 2016, juntament amb l'aprovació del Pla d'Acció de l'Administració Electrònica per part de la UE per eliminar els obstacles digitals i evitar la fragmentació que es pugui generar en el context de la transformació de les administracions públiques, han creat uns preceptes mai vistos.
Si a aquesta situació afegim l'arribada dels fons Next Generation Funds, més el Green Deal i la Renovation Wave, ens trobem en una trifurcació mai vista.
Per defecte, el concepte digital equival al principi d'una sola vegada, obert, transparent, interoperable, de confiança i segur. Tot plegat propicia una nova unió de les dades territorials i les dades d'edificacions, geogràfiques i urbanes. La seva traducció en l'àmbit de la planificació, construcció i manteniment significa la interrelació de les dades geogràfiques dels municipis amb les dades volumètriques de les edificacions i infraestructures. La necessitat d'adoptar els processos BIM dins una organització pública ja és urgent i planteja interrogants propis de l'adopció d'un canvi de paradigma. El millor per interioritzar-lo és conèixer experiències per saber com afecta la implantació de BIM en una administració pública, sigui de la mida que sigui. Els estalvis i els beneficis que suposa la seva implantació no plantegen cap dubte, alhora que genera un estímul econòmic i un fort impacte en la sostenibilitat per la millor gestió de totes les fases d'un projecte de construcció. Des de la planificació urbana, la programació, el projecte, la construcció fins al manteniment d'edificacions i infraestructures en un territori. Des dels SIG a la solució de la manca d'habitatges eficients passant pel BIM.
L'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, partícip de la Comissió Construir Futur (ITeC) encarregada de desenvolupar els passos que ha de seguir el full de ruta BIM a Catalunya, juntament amb BIM Academy –un dels consultors experts participants– organitzen aquesta quarta jornada SIG /BIM. La jornada GeoBIMtour porta per nom: El rol del territori digital a l’Administració Pública. Del SIG al BIM, del territori als projectes Next Generation EU.
Objectiu de la jornada
La jornada presentarà què representa el BIM per a l'administració pública, quines són les lliçons apreses per implantar-lo de manera fàcil, quines eines són necessàries i com aquesta nova metodologia contribuirà a transformar els edificis i les infraestructures construïts i per construir al nostre territori. A més, es presentaran darrers avenços desenvolupats en la relació entre BIM i SIG, i entre les dades d'un projecte modelat digitalment en 3D i els sistemes d'informació geogràfics.
Les jornades seran en català i castellà i tindran un format híbrid presencial i en línia.
Data i hora
dijous, 16 des. 2021, 9:30 CET
Afegir al calendari
Ubicació
Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
Parc de Montjuïc
08038 Barcelona
Veure mapa
PROGRAMA I INSCRIPCIONS
https://www.eventbrite.es/e/entradas-bimsiggeobim-el-rol-del-territorio-digital-en-la-administracion-publica-216364862127?aff=mailing