Els beneficis de les iniciatives de govern electrònic depenen, en gran manera, de les possibilitats de compartir informació i recursos que es presenten entre diferents nivells de l'Administració, sobretot en aquells entorns més descentralitzats. A més, la interoperabilitat per se té avantatges importants per a les administracions públiques, d'entre els quals tenen una especial rellevància, atesa la situació actual, els relacionats amb la possibilitat d'utilitzar més fàcilment estàndards oberts i aplicacions tecnològiques, cosa que pot portar a una reducció del cost en tecnologia, o amb la reutilització de dades i de funcionalitats, que pot redundar en una disminució dels costos de desenvolupament de sistemes d'informació.
La Generalitat de Catalunya i altres administracions catalanes han dedicat un important nombre de recursos a iniciatives pioneres al conjunt de l'Estat espanyol. Malgrat els beneficis potencials que ofereix el model català d'interoperabilitat, i tot i tenir més de deu anys, no està consolidat. Cal fer quelcom més per enfortir la interoperabilitat que necessita Catalunya per satisfer les necessitats de la seva ciutadania i guanyar en eficiència. Una mirada en profunditat pot permetre detectar amb més objectivitat les oportunitats i els riscos, així com dissenyar actuacions adreçades a dur-ne a terme una gestió d'èxit.
Aquest ha estat el context en què s'ha portat a terme el projecte "Innovació tecnològica i govern electrònic col•laboratiu: la gestió dels beneficis i dels riscos dels projectes d'intercanvi d'informació a Catalunya", finançat per l'Escola d'Administració Pública de Catalunya. Aquest estudi ha perseguit validar i testar quantitativament un model de factors crítics d'èxit de la interoperabilitat, contrastar el model català d'interoperabilitat amb altres models existents de l'àmbit de l'Estat espanyol i d'altres països, i identificar bones pràctiques de gestió que serveixin com a referència a les administracions i als decisors públics per implementar processos de manera més eficient.
La jornada "Mirades sobre la interoperabilitat en govern electrònic" constitueix el colofó de l'estudi realitzat. El seu objectiu és doble: per una banda, compartir diferents reflexions, acadèmiques i pràctiques, sobre la interoperabilitat arreu del món i, per l'altra, exposar els resultats de la recerca realitzada, fent especial èmfasi en les conclusions que es desprenen de l'enquesta duta a terme.
PROGRAMA Jornada (Dijous 9 d'abril del 2015)
10.00 h Obertura institucional
Francisco Longo, director general adjunt d'ESADE Business & Law School
10.15 h Presentació de la jornada
Mila Gascó, investigadora sènior de l'Institut de Governança i Direcció Pública d'ESADE Business & Law School
10.30 h Mirades sobre la interoperabilitat en govern electrònic
Moderadora: Charlotte Fernández, investigadora de l'Institut d'Innovació i Gestió del Coneixement d'ESADE Business & Law School
Participants (presencialment i virtualment):
- Ignacio Alamillo, director general d'Astrea
- Mario Alguacil, director de Tecnologies i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
- Elsa Estevez, oficial del Programa Acadèmic Sènior de la Unitat de Governança Electrònica de la Universitat de Nacions Unides (Portugal)
- Jorge Fernández Bejarano, director d'Estàndards i Arquitectura de TI del Ministeri de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions de Colòmbia
- Carlos E. Jiménez, coordinador global de la IEEE Computer Society e-Government
- Rodrigo Sandoval, professor i investigador de la Universidad Autónoma del Estado de México
- Anneke Zuiderwijk, investigadora de la Secció de Tecnologies de la Comunicació de la Facultat de Tecnologia, Política i Gestió de la TU Delft (Holanda)
12.00 h Pausa-cafè
12.30 h Presentació de les conclusions de l'estudi "Innovació tecnològica i govern electrònic col·laboratiu: la gestió dels beneficis i dels riscos dels projectes d'intercanvi d'informació a Catalunya"
Mila Gascó, investigadora sènior de l'Institut de Governança i Direcció Pública d'ESADE Business & Law School
13.30 h Cloenda