Jorsan entrega dos minicompactadors CM2 multifracció pel porta a porta de Begur

El nou servei de recollida selectiva de residus porta a porta a Begur va començar el dia 1 de febrer de 2017. Des del mes de juny del 2015, aquest servei selectiu ja es feia entre els grans productors del municipi.

Si bé hi ha hagut altres experiències de porta a porta  a municipis com Canet de Mar, que hi ha molts habitatges de segona residència, Begur és un punt de referència a nivell català perquè respon a totes les casuístiques que es pot trobar un municipi turístic: té hotels i més de 1400 pisos turístics donats d’alta, que fan que la població augmenti de forma considerable en pics estacionals. Per això, gestionar el porta a porta quan els turistes venen 2 o 3 dies és extremadament complex, motiu pel qual totes les vistes de l’Agència Catalana de Residus i altres administracions estan posades en aquesta experiència que Begur està duent a terme.

L’empresa que s’encarrega del servei de recollida és Innovia Coptalia. Aquesta empresa va fer una prova l’any passat adquirint a Jorsan el model CM2 de Porcelli, un minicompactador pensat exclusivament per la recollida porta a porta. L’experiència al llarg d’aquest any ha estat molt favorable segons comenta Esther Berdala, coordinadora de serveis d’Innovia Coptalia. Tant és així, que recentment acaben d’adquirir dos models més del model CM2 distribuït per Jorsan per tal de treballar el porta a porta de Begur. Segons Berdala, “ens hem decantat per aquest model per les seves prestacions i sobretot perquè és molt senzill mecànicament”, de fet segueix “un conegut nostre ja havia treballat amb aquest model i estava molt content perquè no tenia incidències, així que ens vam animar a provar-lo l’any passat”.  “A més, les mides reduïdes del camió ens compensa el fer algun viatge més a la deixalleria, perquè guanyem molt en maniobrabilitat i el xofer està encantat” conclou Berdala. Segons explica la coordinadora, els camions grans a part de donar problemes de maniobrabilitat en carrers estrets o sense sortida, potencien altres importunis com les molèsties derivades dels avisadors acústics que no són gens agradables pels veïns.

 
El CM2, un satèl·lit mol preparat pel porta a porta


El model CM2 Multifracció que distribueix Jorsan, és un dels satèl·lits més preparats pel porta a porta que hi ha al mercat, segons Esther Berdala.

Aquest tipus d'equip consisteix en un mini compactador d'acer inoxidable de 5 m3, amb una relació de compressió de 4: 1 que pot inclinar-se cap enrere (compatible amb un compactador més gran) i una tolva transversal, també d'acer inoxidable de 2 m3 que pot inclinar-se cap als costats.

Tots dos tancs de recollida estan equipats amb equips per a contenidors sincronitzats i estabilitzadors hidràulics, així com una porta específica per a càrrega manual.

L'arquitectura d'aquests equips fa que aquesta unitat sigui especialment adequada per a diferents fraccions de residus: la tolva ha estat concebuda per fraccions de residus d'alt pes específic, com vidre i orgànica  d'altra banda, el mini-compactador de darrere és particularment adequat per a deixalles voluminoses, com plàstic, llaunes o cartró.

En aquest equip s'apliquen les millors solucions de les màquines Porcelli: l’estructura de la banyera és totalment hermètica i reforçada per unes costelles perquè quan les pales compacten el ferro no cedeixi per enlloc.

La fiabilitat està garantida per la provada unitat hidràulica integrada, capaç de gestionar tot el cicle de compactació sense l'ajuda de delicats components elèctrics o electrònics. El dispositiu de compactació particular (el mateix que el dels minicompactors de sèrie reforçada d'alumini) s'ha silenciat encara més i garanteix la relació de compressió més alta de la categoria.

L'aixecament del tanc es confia al cilindre baricèntric únic tradicional que, a més de requerir menys esforç durant la fase d'elevació, assegura una millor contenció de les forces de deformació.
 

El sistema porta a porta de Begur

La recollida porta a porta a Begur es fa quatre dies a la setmana. Així, dilluns, hi ha la recollida de les fraccions de restes i vidre; dimecres, d’orgànica i envasos; divendres, d’orgànica i paper i cartró, i diumenge, d’orgànica i envasos. Les fraccions hauran d’estar dins uns cubells específics, els quals es poden adquirir gratuïtament a l’àrea de Medi Ambient, a l’Espai Mas d’en Pinc, en fer l’adhesió al servei, que es pot fer aportant l’última factura d’aigua.

L'horari de recollida de cubells és de dilluns a divendres, de 9 a 13 hores. En cas de no poder anar-hi en aquest horari, es pot trucar a l’Àrea de Medi Ambient per a buscar una opció factible per a tothom.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top