Rebaixar la despesa del subministrament energètic és una de les principals prioritats dels Ajuntaments catalans, segons es desprèn d’un estudi realitzat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM). L’entitat municipalista va engegar ja fa un parell de mesos un procés de recopilació de dades entre els consistoris catalans amb l’objectiu de detectar quins són els béns i serveis més demandats i quins són susceptibles de realitzar una compra agregada per part de l’ACM que ajudi a reduir la despesa corrent dels consistoris.
De l’estudi realitzat per ACM entre els més de 900 municipis catalans, es desprèn que els consistoris es mostren especialment interessats en comprar energia de forma agregada. Les fonts d’energia més demandades són aquelles que tenen un ús intensiu en els múltiples equipaments i serveis de titularitat municipal. Així, de l’estudi es desprèn que el subministrament elèctric, el gas i carburants (gasoil) són les partides on els ens locals veuen una oportunitat per a reduir costos.
Entre els resultats de l’estudi de l’ACM pel que fa al subministrament de gas, revela que en els ajuntaments que tenen una població entre 2.000 i 5.000 habitants el cost d’aquest subministrament és d’entre 37.000 i 41.000 euros per any. Les despeses que corresponen al gas són d’entre 49.000 i 65.000 euros l’any per aquelles poblacions d’entre 10.000 i 50.000 habitants.
El gabinet d’estudis de l’ACM explica que aquestes dades són variables en funció de la climatologia del municipi en qüestió, i també en funció de les possibilitats o alternatives que tenen els municipis a l'hora de fer servir diferents fonts energètiques (electricitat, gas natural, gas-oil…). Així, per exemple, en els municipis on no hi ha accés al gasoducte s’entén que la demanda en gasoil sigui molt més present i important que ens els municipis on arriba el gasoducte (els municipis de comarques pirinenques o aquells situats a l’interior de la demarcació de Tarragona).
La necessitat de plantejar compres agregades del subministrament de gas apareix després que l’ACM hagi constatat que més del 45% dels ajuntaments catalans han estalviat de forma significativa en la seva factura d’electricitat després de contractar la licitació proposada per l’entitat. Així, un 45,3% dels municipis de tot Catalunya, -gairebé la meitat de tot el territori-, van estalviar durant l’any 2011 una part significativa en la seva factura de la llum. L’estalvi va anar des d’uns milers d’euros de les poblacions més petites, fins als 900.000 euros d’estalvi que va aconseguir una ciutat mitjana.
L'estudi
L’ACM ha realitzat aquest estudi, entre el 14 de març i el 23 d’abril, entre els seus 989 ens associats. Per tal de recopilar les dades, l’estudi s’ha basat en una recollida d’informació tant qualitativa com quantitativa. En primer lloc, per la banda qualitativa, s’han fet diverses reunions amb grups d’experts en compra agregada formats per treballadors públics en actiu, gerents i electes responsables de les àrees de compres municipals i/o comarcals. L’estudi de detecció de necessitats també ha recopilat dades de forma quantitativa mitjançant una enquesta que s’ha enviat a més de 890 municipis. A l’enquesta els consistoris puntuaven d’1 a 10 la necessitat de fer compres agregades sobre diferents béns i serveis.
En el mateix estudi afloren altres necessitats o demandes dels ens locals en àmbits diferents al de la despesa energètica municipal. En municipis de gran població existeix l’interès de poder agregar la compra de diferents municipis en vehicles policials, (un bé de gran cost, sobretot, pels seus específics complements o adaptacions). Mentre que en municipis més petits apareix l’opció de compra de vehicles de neteja viària o de mobiliari urbà. Un altre dels denominadors comuns que apareixen en el resultat de l’estudi, independentment del nombre d’habitants del municipi estudiat, és la possibilitat d’estudiar realitzar un concurs públic sobre la distribució postal.
L’ACM farà publiques més endavant les dades completes que es desprenen dels focus group i enquestes realitzades.
La realització d’aquest estudi sobre el territori es va marcar ja com uns dels objectius prioritaris del Comitè Executiu de l’ACM que es va celebrar el passat 9 de gener a la Sala de Cròniques de l’Ajuntament de Barcelona, on el nou òrgan de l’entitat –a instàncies del seu president, Miquel Buch- es va marcar l’objectiu d’estudiar la manera de poder realitzar compres agregades entre Ajuntaments. La finalitat de l’estudi té l’objectiu d’obrir un procés de participació entre els seus socis per tal d’identificar quines són les necessitats més comuns dels Ajuntaments i en les quals es podria estalviar proposant noves compres agregades.
Els precedents
L’ICAEN (Institut Català d’energia) ja va publicar a l’any 2008 un estudi fet sobre 25 municipis catalans en què la despesa de l’enllumenat públic representa un 53,7% de la despesa energètica dels ajuntaments, mentre que la resta de la despesa, un 34%, es reparteix entre equipaments com poden ser els equipaments educatius, esportius o administratius.
El procés de detecció de necessitats del món local, engegat per l’ACM a través d’aquest procés de recollida de dades, s’emmarca dins la voluntat de l’entitat municipalista de donar resposta a la necessitat que existeix en el món local de reduir costos i augmentar l’eficiència dels pressupostos municipals. D’aquesta manera, l’ACM –més enllà de ser la referència municipalista catalana per número d’associats- vol promoure l’estalvi dels ens locals a través de compres comuns de béns i serveis per al món local, a més a més d’estendre a altres àmbits experiències d’èxit anteriors com la compra agregada d’electricitat, assegurances o plans de pensions.
Font: ACM