L’Ajuntament de Badalona té previst impulsar la creació d’un menjador social i també d’un alberg per a les persones amb risc d’exclusió social

L’alcalde de Badalona ha presentat les línies de treball estratègiques del Pla Local d’Actuació de Serveis Socials (PLASS) de Badalona per als propers anys. El procés d’elaboració d’aquest pla ha estat escollit com un model de referència per la Diputació de Barcelona.

L’Ajuntament de Badalona ha presentat el Pla Local d’Actuació de Serveis Socials (PLASS), un conjunt d’actuacions que tenen com a objectiu millorar els recursos i les accions dels serveis socials bàsics i la qualitat de l’atenció que es presta a les persones. L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, i la regidora de Serveis Socials i Salut, Sònia Egea, han explicat les línies estratègiques de treball que han de regir aquest pla durant els propers anys.

El Pla Local d’Actuació de Serveis Socials vol facilitar l’organització d’aquests serveis, ajudar a prioritzar i ordenar els recursos i prestacions, potenciar la implicació dels diferents agents i millorar els resultats i l’avaluació dels serveis socials municipals. Es tracta d’una eina fonamental per planificar, avaluar i aconseguir polítiques socials eficaces i eficients.

Després d’analitzar les necessitats de la ciutadania en matèria de serveis socials i els recursos de què disposa el municipi per fer-hi front, s’han establert unes línies estratègiques a partir de les quals es posen en marxa diverses accions. Aquestes línies incideixen en els següents apartats:

• Atenció ràpida i de qualitat
• Atenció als col·lectius més vulnerables
• Serveis socials de proximitat
• Participació
• Rigorositat i transparència
• Enfocament grupal i comunitari

A partir d’aquestes línies estratègiques el Pla d’Actuació dels Serveis Socials de Badalona fixa quatre grans objectius a millorar: la inclusió social, l’atenció a la infància, la participació social, i l’atenció que es presta des dels Serveis Bàsics d’Atenció Social, les unitats descentralitzades que en cada districte atenen als ciutadans.

En l’apartat de la inclusió social hi ha una sèrie d’accions previstes que es posaran en marxa a la ciutat per primer cop amb l’objectiu de millorar l’atenció als col·lectius més vulnerables . En aquest sentit es vol impulsar la creació d’un menjador social en un local del carrer d’Arnús i també d’un alberg per a persones en situació de risc social. L’Ajuntament de Badalona té previst cedir un solar de propietat municipal per tal que la Fundació Privada Llegat Roca i Pi pugui construir aquest alberg que també donaria servei als municipis de Santa Coloma de Gramenet i de Sant Adrià de Besòs. Una altra de les accions previstes és millorar l’atenció a les persones sense sostre, per la qual cosa es volen posar en servei pisos d’inclusió social on puguin residir, de manera temporal, persones que pateixen aquesta situació. També es fomentaran acords amb entitats bancàries per augmentar la borsa d’habitatges socials disponible i es potenciaran els diferents serveis d’informació, assessorament i orientació per a les persones que pateixen les situacions de desnonaments.

L’atenció a la infància és un altre dels objectius prioritaris. El Pla assenyala que es treballarà especialment amb infants en alt risc social, millorant la relació amb els centres oberts que els acullen; es prendran mesures per reduir l’absentisme escolar; es duran a terme accions de suport a la família; i es realitzaran activitats preventives de l’exclusió social, a través dels Plans de desenvolupament comunitari (Pladeco).

Aquests mateixos plans de desenvolupament són part important en l’objectiu de millorar la participació social i el treball en xarxa. L’objectiu és millorar la gestió d’aquests plans de manera que funcionin amb uns criteris unificats i homologats que faciliti el treball conjunt. En aquesta mateixa línia, el Pla preveu donar més suport a les entitats socials i col·laborar en els projectes socials que puguin posar-se en marxa.

En referència als Serveis Bàsics d’Atenció Social (SBAS), l’objectiu és millorar la qualitat del servei en aspectes concrets com els equipaments, l’atenció a les persones, i l’atenció a la dependència. A més hi ha d’haver una atenció comunitària i grupal, és a dir pensada des d’un punt de vista més col·lectiu. I tot això amb una adequada gestió dels recursos.

Aquest punt, el dels recursos, és un dels aspectes que ha volgut remarcar l’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol. Segons l’alcalde “per poder tirar endavant aquest pla, és bàsic tenir aprovat el pressupost municipal. A més, cal que la Generalitat faci arribar a l’Ajuntament els gairebé 9 milions i mig d’euros que li deu en matèria de serveis socials”. L’alcalde ha afegit que “si disposem dels recursos necessaris podrem desenvolupar aquest pla que té un objectiu principal: aconseguir que tots els badalonins estiguin atesos en les seves necessitats socials bàsiques”. L’alcalde ha destacat que el PLASS és un instrument d’organització molt important en aquests moments de grans dificultats en que hi ha molta més demanda ciutadana dels serveis socials. Garcia Albiol també ha posat de relleu que el procés d’elaboració d’aquest pla ha estat escollit com un model de referència per la Diputació de Barcelona.

El Pla Local d’Actuació de Serveis Socials ha estat elaborat en un procés que ha comptat amb la participació dels treballadors de l’Àrea de Serveis Socials i Salut. Un 89% dels treballadors, 94 persones, han col·laborat en la creació del Pla. El treball ha comptat també amb el suport de la Diputació de Barcelona i de l’empresa Deloitte. Aquesta experiència d’elaboració participativa ha estat escollida com una bona pràctica als Cercles de Comparació dels Serveis Socials promoguts per la Diputació.
 

Font: Ajuntament de Badalona
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top