L’Ajuntament de Barcelona inverteix 100 milions per construir 1.009 habitatges socials

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha anunciat el que ell mateix ha qualificat de l'operació ''més ambiciosa que s'ha fet mai'' en polítiques d'habitatge a la capital catalana. Trias ha dit que aquesta era la roda de premsa que més havia ''esperat'' des de l'inici del seu mandat. L'Ajuntament de Barcelona invertirà 100 milions d'euros per construir en una primera fase 1.009 habitatges socials, dels quals la meitat seran per persones amb dificultats amb lloguers assequibles entre 200 i 400 euros al mes. Els 100 milions s'obtindran a partir de la creació d'una nova societat mixta que gestionarà una concessió a 25 anys de 26 aparcaments públics del centre de la ciutat.

Xavier Trias ha recordat que des de fa vuit anys ha defensat que Barcelona ha de tenir un parc important d'habitatge social i a preus assequibles i ara, amb aquest pla de construcció de 1.009 habitatges, ''es fa un pas endavant'' i s'entra en un ''punt d'inflexió'' en política d'habitatge municipal. Els primers habitatges d'aquest pla s'engegaran a finals de l'any que ve i alguns d'ells ja podrien estar disponibles a finals del 2015.

Trias ha dit que el finançament d'aquesta iniciativa també fa servir un model ''innovador'' que suposa un ''canvi de filosofia'' en la manera de fer habitatge públic a la capital catalana.

La construcció d'aquests 1.009 habitatges nous suposa que el parc públic d'habitatge social creix ''de cop'' un 10%.
 

Més de 12.000 euros l'any

L'alcalde ha explicat que d'aquests 1.009 habitatges, la meitat del pisos estaran destinats a tot tipus de ciutadans, joves, parelles i famílies que vulguin optar a un pis assequible amb uns lloguers entre 200 i 400 euros al mes. Les persones que podran optar hauran d'estar inscrites en el Registre de Sol·licitants d'Habitatge amb Protecció Oficial de Barcelona i tenir uns ingressos mínims de 12.000 euros bruts a l'any.

L'altre 50% dels pisos que vol construir l'Ajuntament de Barcelona seran de lloguer social i estaran subvencionats. El perfil d'aquest beneficiari seran persones i famílies amb pocs recursos, casos procedents d'emergències socials com expedients de desnonaments, gent gran, discapacitats i víctimes de violència de gènere, entre d'altres.

En aquestes operacions de lloguer es pagarà un màxim del 30% de la renda disponible de les famílies.

D'aquests 1.009 habitatges, 500 els construirà el Patronat Municipal de l'Habitatge i 400 habitatges els faran operadors privats i entitats sense ànim de lucre com per exemple Caritas. Els 100 habitatges que falten per arribar a la primera fase del govern municipal procediran d'operacions de compra del mateix Ajuntament.

Els 500 habitatges que construirà l'Ajuntament a través del Patronat es faran en vuit promocions. Una de 80 habitatges a Fabra i Coats; 44 habitatges a Quatre Camins; 105 habitatges a Glòries I; 46 habitatges a Bon Pastor; 60 habitatges a Tànger; 45 habitatges a Ali Bei; 60 habitatges a la promoció 'Germanetes' del carrer Viladomat i uns altres 56 al carrer Borrell, 159.

Els 400 habitatges que faran els operadors privats s'ubicaran en solars del districte Sants-Montjuïc (Can Batlló i la Marina del Prat Vermell), Sant Martí (Poblenou i Besos) , Sant Andreu (Casernes de Sant Andreu) i Nou Barris (Trinitat Nova i Roquetes).

En la compra de 100 habitatges, l'Ajuntament destinarà 10 milions d'euros cosa que servirà per tancar el pla de construcció en una primera fase dels 1.009 pisos.
 

Creació de 2.000 llocs de treball

Xavier Trias ha dit que aquest pla, a més de beneficiar a la gent amb dificultats, també suposa ''un estímul'' per al sector de la construcció i ajudarà a crear més de 2.000 llocs de treball.

El finançament de l'operació que suposa la privatització de la gestió dels aparcaments municipals del centre de Barcelona també és ''innovadora'', segons ha explicat Xavier Trias.
 

Fiançament de l'operació

Per fer el conjunt de l'operació, l'Ajuntament de Barcelona crearà una nova societat mixta de capital públic privat on la corporació municipal tindrà el 40% de les accions a través de la societat pública BSM i per l'altre 60% s'obrirà un concurs públic per fer una concessió a 25 anys, cosa que suposa, ha dit Trias, que l'Ajuntament no perd ni ven patrimoni municipal. La finalització d'aquest concurs públic es preveu per al primer trimestre del 2014.

Per entrar en aquesta nova societat, l'empresa guanyadora del concurs públic haurà d'aportar en un primer moment el 70% del cost d'adquirir aquest 60% de la nova societat, cosa que suposarà un ingrés en ''cash'' directe i immediat d'aquests 100 milions d'euros que serviran per iniciar el procés de construcció del mil habitatges, segons ha explicat la tinent d'alcalde, Sònia Recasens.

El 30% restant del preu d'entrar en la nova societat s'abonaran amb interessos en forma de pagament anual, cosa que facilitarà un ingrés recurrent durant el període de 25 anys que es mantindrà la concessió. A més, també hi haurà un pagament addicional i variable en funció del volum d'operacions anuals que es facin en aquests 26 apartaments que gestionarà aquesta nova societat.

BSM aportarà quinze aparcaments municipals i els altres 11 aparcaments fins arribar a 26 que tindrà la nova societat s'aniran incorporant durant els pròxims deu anys que és el termini que tenen actualment perquè els finalitzi la concessió municipal.
 

Font: ACN


 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top