L’Ajuntament de la Roca estalvia 90.000 € en enllumenat públic

L’Ajuntament de la Roca del Vallès fa un balanç molt positiu del primer any de desenvolupament de l’aplicació de les mesures d’estalvi sobre l’enllumenat públic del municipi mitjançant l’apagada selectiva aplicada durant l’any 2012. El principal objectiu plantejat va ésser el de reduir la despesa econòmica per poder passar a un segon estadi de treball, on consolidar la cultura d’estalvi i eficiència energètica al poble mitjançant l’aplicació d’un Pla d’estalvi i eficiència energètica. L’apagada selectiva ha comportat esforç i sacrifici per part dels ciutadans i del propi Ajuntament, però finalment ha permès una reducció de 88.665,09 euros anuals en la despesa de consum d’electricitat, respecte les dades de l’any 2011, gràcies a l’esforç de tots (gairebé 15 milions de les antigues pessetes).

En aquesta primera fase el programa d’estalvi estableix com a mesura de reducció en el consum elèctric l’apagada selectiva d’una de les dues fases d’alguns dels fanals dels carrers dels tres nuclis municipals, sempre mantenint els nivells lumínics necessaris per poder garantir la seguretat i la mobilitat. Durant el 2012 el consum energètic en enllumenat públic ha disminuït en un 40% de mitja, en gran part degut a l’estalvi que s’ha aconseguit en els polígons industrials, on la mitja d’estalvi ha estat superior al 50%, amb un màxim d’un 68% en alguns carrers. D’aquesta manera s’ha pogut garantir un major nivell lumínic en els nuclis residencials sense perdre de vista els objectius d’estalvi fixats.

Tanmateix, i en la mateixa línia d’actuació, l’Ajuntament de la Roca signarà un conveni amb la Diputació de Barcelona per tal d’impulsar una auditoria energètica amb l’objectiu de generar un pla d’actuació que permetrà garantir i superar els nivells d’estalvi, que poden arribar a un 58% un cop analitzada la xarxa existent. Aquest pla comportarà poder tornar a encendre paulatinament tots els fanals gràcies a la substitució progressiva del sistema de lluminàries per unes de més eficients. Per dur a terme aquesta tasca caldrà desenvolupar un Pla d’inversions en enllumenat públic que s’autofinançarà amb l’estalvi futur aconseguit, i que alhora garantirà la conservació de l’estalvi aconseguit amb l’apagada selectiva.

A la vegada, el pla d’estalvi i eficiència energètica es farà extensiu als equipaments i edificis públics municipals on la factura elèctrica supera els 350.000 euros anuals, despesa molt superior als 230.000 comptabilitzats en enllumenat públic, en dades de l’any 2011, abans de l’apagada selectiva. En aquest sentit cal destacar que edificis com el nou Centre Cultural de La Roca i la Biblioteca suposen una despesa d’aproximadament 85.000 € a l’any en consum elèctric. (Aquestes dades no contemplen la gestió de les instal•lacions esportives que l’any 2011 encara es trobaven externalitzades).

L’objectiu per a l’any 2013 és consolidar els resultats aconseguits al 2012, en termes d’estalvi energètic i econòmic, mentre es completa l’auditoria i es redacta el Pla d’estalvi i eficiència energètica que permetrà recuperar els nivells lumínics a tots els carrers sense perdre l’estalvi aconseguit.

Segons la valoració de l’alcalde, Rafael Ros, “aquesta actuació és altament positiva, no només perquè ha assolit els objectius sinó perquè els ha superat àmpliament, i perquè ens permet anar cap a objectius molt més ambiciosos un cop corregits els desajustos pressupostaris en aquestes partides, i continuar implementant noves mesures d’estalvi combinades amb resultats d’eficiència energètica i correcció de contaminació lumínica“.
 

Font: Ajuntament de la Roca del Vallès
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top