La campanya de poda de l’arbrat viari afectarà aquest any a 2.287 arbres de la via pública. L’Ajuntament poda els exemplars que més ho requereixin en funció de la problemàtica de cada espècie i tenint en compte factors com la proximitat a les vivendes, l’afectació a serveis, molèsties que pot comportar la producció de fruits, l’expectativa de vida de l’arbre i factors fitosanitaris, entre altres.
A l’octubre es van iniciar podes puntuals dels arbres de fulla perenne. La campanya generalitzada als arbres de fulla caduca va començar la setmana passada i es desenvolupa fins al 22 de març, segons l’època més adequada per a cada espècie.
Les espècies més nombroses entre les afectades per la poda a Mataró són els plàtans de carrer (34,40%), les moreres blanques (18,80%), les troanes (Ligustrum japonicum, 13,16%), els oms de Sibèria (8,60%) i les acàcies de flor groga (5,30%).
Diferents tipus de poda
Es practica diferents tipus de poda segons les necessitats de cada arbre:
- Poda de formació, que condicionarà el creixement futur de l’arbre i l’adaptació al lloc on està plantat. Es realitza bàsicament en exemplars de curta edat i plantació recent.
- Poda de neteja, per eliminar brancam o brots que malmeten l’estructura de l’arbre, com branques malmeses pel vent, pluges o accidents de circulació.
- Poda de brocada, que elimina un percentatge molt elevat de branques per reconduir arbres que presenten greus defectes en la seva formació originària o sotmesos a esporgues intensives.
Les podes es realitzen en horari de 7.30 h. a 14,45 h. Els llocs a podar se senyalitzen amb senyals mòbils amb un mínim de 24 h. d’antelació. El 90% dels treballs els fa personal del Servei de Manteniment de l’Ajuntament i el 10% restant l’empresa concessionària FCC.
La campanya de poda suposa una despesa de 88.240,61 €.
Aprofitament de les restes
Les restes de la poda (branques, fulles i troncs) es trituren i emmagatzemen per després fer un tractament i selecció que permeti aprofitar-les com a mulch als parterres de la ciutat. El mulch és una tècnica d’encoixinament que ajuda a millorar l’estructura del sòl, conserva el grau d’humitat i evita l’aparició de males herbes.
Font: Ajuntament de Mataró