L’Ajuntament de Sabadell ha presentat el projecte d’instal·lació d’una central de cogeneració mitjançant biogàs procedent de l’EDAR de Sabadell-Riu Sec a la convocatòria de “Proyectos Clima” per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Els “Proyectos Clima”, promoguts a través del Fons de Carboni per una Economia Sostenible (FES-CO2) estan concebuts per marcar un camí de transformació del sistema productiu espanyol cap a un model productiu baix en carboni i que impulsi el desenvolupament de tecnologies netes.
Durant el mes de març, en el marc de la convocatòria del 2014 per a la selecció de “Proyectos Clima”, l’Ajuntament de Sabadell va presentar el projecte titulat “Instal·lació d’una central de cogeneració mitjançant biogàs procedent de l’EDAR de Sabadell-Riu Sec” com a activitat del FES-CO2, iniciativa que preveu la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, en concret, una reducció de 6.000 tones anuals de CO2.
Els projectes que siguin preseleccionats seran convidats a desenvolupar una proposta detallada de l’actuació, amb el disseny i les principals característiques. Es calcularà la previsió real de reducció d’emissions de CO2 i s’establirà un preu unitari per tona emesa.
L’EDAR de Sabadell-Riu Sec està en funcionament des de 1992 i consta d’un tractament biològic de les aigües residuals mitjançant fangs actius, que a data d’avui està en procés d’ampliació mitjançant bioreactors de membranes, i una digestió anaeròbia dels fangs produïts. En el procés de digestió anaeròbia dels fangs es genera un biogàs que és cremat en una torxa, desaprofitant una important font d’energia renovable. Aquest biogàs és un gas combustible format fonamentalment per metà.
El projecte consta d’un grup de cogeneració de biogàs amb aprofitament tèrmic dels gasos d’escapament i recuperació del calor del circuit de refrigeració. L’energia elèctrica generada servirà per a l’autoconsum de la mateixa depuradora. I és que existeix una demanda tèrmica anual en alguns processos, com és el cas de l’escalfament de l’aigua, assecatge de fangs, consum de la caldera, etc.
Un dels beneficis de la cogeneració és la reducció del consum primari d’energia i, per tant, de l’emissió dels gasos d’efecte hivernacle. Amb això, es conserven les energies fòssils i es redueix la dependència energètica exterior, amb la conseqüent disminució de les despeses de manteniment ordinàries que es deriven dels contractes elèctrics.
Font: Ajuntament de Sabadell