L’Ajuntament de Reus posa en marxa sistemes sonors de control d’ocells davant l’increment de la població d’estornells

La regidoria de Medi Ambient i Ocupació de l’Ajuntament de Reus recupera el sistema de control d'ocells amb aparells sonors dissuasius, davant l’increment de la població d’estornells detectada en els darrers dies a la ciutat. El sistema es va instal·lar el passat dimecres 7 de desembre al passeig Prim, i aquesta setmana s’instal·larà a la plaça de la Llibertat.

L’Ajuntament va implantar aquest sistema per primera vegada l’any passat, davant la necessitat d’intervenir en un problema que genera nombroses queixes en la ciutadania.

Els aparells són especialment efectius amb els pardals i els estornells. S’activen per la tarda, i emeten sons aguts per espantar els ocells quan tornen als arbres.

Els aparells sonors se sumen a altres sistemes de control d’ocells que té en marxa l’Ajuntament:

• Xarxes als sortidors d’aigua que funcionen com a abeuradors.
• Captures manuals d’animals amb xarxades.
• Tancament de cases velles o abandonades.
• Protecció de façanes.
• Gàbies: fixes, mòbils i colomars de fusta.

El Servei de control i prevenció de la població d’aus salvatges urbanes de la ciutat té com a objectiu principal el control del nombre de coloms de la ciutat on aquests animals poden ocasionar problemes, i es basa en coneixements tècnics i tàctiques per millorar els nivells de salubritat a les places, carrers i cases de la ciutat i una menor molèstia per la ciutadania. També atén si cal els problemes ocasionats per d’altres espècies urbanes com poden ser: estornells, tudons, tórtores, garses, cotorres etc.

El servei preveu les línies d’actuació següents:

• La identificació i quantificació de la problemàtica de les aus a la ciutat. L’empresa adjudicatària del servei haurà de fer un cens per identificar i quantificar la problemàtica de les aus a la ciutat i quins mètodes d’avaluació farà servir per tal de valorar la efectivitat de les accions realitzades al finalitzar el contracte. Igualment, realitzarà un mapa on ubicarà els alimentadors detectats i els habitatges que esdevenen colomars i els llocs de repòs.

• Actuacions de control, captura i eliminació d’individus. Les tècniques mínimes a utilitzar són: Gàbies fixes i mòbils, captures amb xarxes, tractament farmacològic. Reus disposa de 5 gàbies de propietat municipal, 1 de mòbil arran de carrer i 4 de fixes, que l’empresa adjudicatària del servei pot utilitzar per al control del nombre de coloms. També es disposa d’un colomar, que actualment no està instal·lat. Aquests serveis es poden utilitzar tant dins la ciutat com en la zona periurbana. Igualment, s'apliquen tractaments farmacològics, tendents a la reducció de població d'aus. S’estima la captura de 8.000 coloms anuals, la mitjana dels darrers 6 anys.

• Actuacions per limitar els llocs de repòs i nidificació. Accions per eliminar la problemàtica dels punts de la ciutat on s’han detectat problemes de neteja pública relacionats amb aus, sobretot coloms: limitar el lloc de repòs (xarxes, punxes, filats, vol de rapinyaires, sorolls ambientals, etc.) i evitar la nidificació en arbres i edificis.

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top