La contractació electrònica transformarà les administracions públiques

Estem davant un moment clau per a la transformació de les nostres administracions i la seva definitiva posada al dia. S'han produït a Espanya grans avenços en la modernització del sector públic en el camí de la transformació digital: ja no hi haurà diferència entre l'administració d'ara i la que ha de venir, l'electrònica. Tot haurà de ser per via telemàtica. Així ho marca la normativa en vigor a partir de 2018. Però un dels impulsors d'aquest canvi, per estrany que sembli a molts, serà l'obligatòria "Contractació pública electrònica".

Els departaments de Contractació, que gestionen l'adquisició de béns i serveis per fer possible el servei públic, són una àrea complexa i laboriosa. Per mandat de les directives europees i, en breu, per imperatiu legal de la transposició definitiva de les mateixes, s'obligarà a totes les administracions a realitzar el procediment de contractació per via electrònica. Què vol dir això? Que tant totes les administracions (central, autonòmica i local) com tot el sector, sanitat, educació, empreses i organismes públics tindran l'obligació d'utilitzar mitjans electrònics per relacionar-se amb els seus proveïdors, des de l'anunci de la licitació fins a la resolució de l'adjudicació .

Transparència, seguretat, eficiència i estalvi seran les característiques obligades d'aquest procés. La contractació per mitjà de plataformes electròniques permetrà als proveïdors una major capacitat d'accedir a les licitacions de qualsevol administració de forma segura i amb una reducció dràstica dels costos de gestió, un estalvi de temps i diners i una increment en l'obertura de mercats . A més, les administracions han de garantir una millor transparència i control del procés i a més d'oferir l'accés a una major oferta de serveis i productes més competitius que, en tenir major nombre de potencials licitadors, es revelarà com un estalvi extraordinari.

Contractar electrònicament requereix comptar amb els mecanismes adequats per a això pel que suposa una transformació en la manera de gestionar de la pròpia administració. Des de l'anunci de la convocatòria de licitació, l'accés als plecs, la presentació de la documentació pels licitadors, l'obertura dels sobres per les meses de contractació -que ja no necessàriament es constituiran de forma presencial-, la comunicació de les esmenes i la seva gestió, l'avaluació dels preus i lots, l'adjudicació i la comunicació de les resolucions, i fins al tancament del procés podran i hauran d'utilitzar els canals electrònics.

Ja hi ha serveis de contractació electrònica funcionant perfectament en moltes administracions ja sigui de la mà de plataformes privades ofertes com a servei per part d'empreses especialitzades o plataformes públiques estatals i autonòmiques o provincials que ofereixen aquesta solució en els seus àmbits d'actuació.

Tot això es converteix en una revolució per a aquelles administracions que estan trigant a encaminar-se cap transformació digital ja sigui per falta de mitjans o per falta de convicció o conscienciació. Els responsables dels departaments de contractació estan ja començant a notar la pressió de la norma i es van aprestant a assumir un canvi radical en la seva forma de gestionar, en els seus hàbits d'actuació. Aquest canvi els exigeix posar-se al dia, conèixer la normativa, les tecnologies aplicables, les noves formes d'actuació, els avantatges i inconvenients d'una nova situació...

Arriba l'hora de prendre decisions, d'avançar a una administració radicalment millor que la que hem conegut fins a la data i la "Contractació electrònica" serà la pedra de toc que canviarà a les administracions, a les persones i les empreses proveïdores i als seus responsables.

Per això i a pocs dies que la nova Llei de Contractació, avui en fase d'esmenes, surti a la llum, els presentem aquest "II Congrés Nacional de Contractació Pública Electrònica" que té data per als responsables públics el proper 24 de maig a la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid. Prop d'un miler de responsables de més de dues-centes cinquanta institucions debatran sobre la matèria i coneixeran experiències d'èxit tant a nivell nacional com internacional.

El Congrés denominat CNCE'17 i d'accés gratuït i exclusiu per als responsables públics, està organitzat pel Club d'Innovació i compta amb el suport de la FEMP, el COSITAL, la CNMC, l'IESE, les associacions AERCE i APMEP, el Observatori de Contractació Pública i Novagob a més del patrocini d'un selecte grup d'empreses especialistes en oferir serveis a les administracions com són Vortal Connecting Business, INDRA, Aytos Berger-Levrault, brother, T-Systems i Add4U.

El congrés ha de ser un punt d'inflexió de les nostres administracions com ja ho va ser en la seva primera edició, celebrada a València el maig de 2016 i que va promoure un alt nombre d'iniciatives de posada en marxa d'aquests nous serveis. En aquesta ocasió es mostraran exemples d'altres governs i de ciutats europees i s'ampliarà l'oferta de debats i experiències de cara a respondre a tots els dubtes dels assistents en matèries de contractació, jurídica, tecnològica i d'organització a més de donar-los suport en el camí cap a la transformació.

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top