La Fundació Europace forma part del projecte europeu REVERTER, una iniciativa per lluitar contra la pobresa energètica a Europa

Un consorci de 12 socis europeus s'uneix per millorar l'eficiència energètica dels habitatges de llars vulnerables i posar fi a la pobresa energètica. Amb la finalitat de combatre aquesta problemàtica, el projecte té com a objectiu principal desenvolupar i implementar 9 fulls de ruta personalitzats que promouran la rehabilitació energètica dels habitatges de llars vulnerables.

La pobresa energètica, una realitat que cal combatre

La pobresa energètica és una realitat que afecta de manera dràstica milions de persones a Europa, amb conseqüències negatives per a la seva qualitat de vida. Segons dades recents d'Eurostat, aproximadament el 7% dels ciutadans europeus no poden permetre's escalfar adequadament els seus habitatges, mentre que el 6,4% acumula deutes en les factures dels serveis públics. A més, més del 16% destina una part significativa dels seus ingressos a les despeses energètiques, i un 14,6% pateix despeses anormalment baixes a causa dels seus ingressos reduïts.

A Catalunya, la pobresa energètica afecta al voltant del 9% de les famílies, un problema que requereix accions concretes i efectives. La participació de la Fundació Europace en el Projecte REVERTER és una oportunitat excel·lent per aprendre de les experiències internacionals i aplicar-les al territori català, en benefici de les persones més necessitades.

REVERTER, un possible full de ruta per abordar la pobresa energètica a Europa

El projecte REVERTER aborda les causes fonamentals de la pobresa energètica, inclosos els preus elevats de l'energia, els ingressos baixos de les llars i els edificis poc eficients des del punt de vista energètic. En resposta a la crisi energètica a Europa, aquests factors han adquirit una importància encara més rellevant. Dades d'Eurostat posen de manifest l'augment pronunciat dels preus de l'energia durant el primer semestre de l'any 2022.
Amb l'objectiu de revertir aquesta situació, el projecte REVERTER se centra a desenvolupar i implementar fulls de ruta específics per millorar l'eficiència energètica dels habitatges, adaptant-los a les característiques del parc immobiliari, la situació socioeconòmica de les llars vulnerables i les condicions climàtiques. Aquest enfocament s'inicia prioritzant les intervencions en els habitatges més ineficients, seguint el principi de "el pitjor primer", per aconseguir un impacte significatiu i facilitar la replicació de les accions a gran escala.

Per implementar amb èxit els diferents fulls de ruta, el projecte REVERTER posarà en marxa quatre proves pilot a les ciutats de Riga (Letònia), Atenes (Grècia), Coïmbra (Portugal) i Brezovo (Bulgària). Aquestes proves pilot abastaran diverses regions amb diferents condicions climàtiques i socioeconòmiques, garantint una perspectiva ampla i representativa per abordar la pobresa energètica.



Mitjançant la creació d'oficines One-Stop Shop, el projecte REVERTER busca superar les barreres actuals del sector, com el dilema d'incentius dividits, els processos de reforma lents i complexos, la manca de coneixement energètic i la falta de sensibilització ciutadana. Aquestes oficines proporcionaran assistència per a la definició de projectes de millora energètica, sol·licitud d'ajudes i subvencions, i conscienciació sobre l'ús eficient de l'energia a les llars vulnerables. A més, treballaran acompanyats dels "Ambaixadors REVERTER" per a dur a terme campanyes d'informació i accions de sensibilització, amb l'objectiu de millorar la salut, el benestar i el confort de les famílies que pateixen pobresa energètica.

La participació activa de grups d'interès i experts locals, nacionals i de la Unió Europea en el projecte REVERTER permetrà incorporar els fulls de ruta desenvolupats en futures polítiques de reducció de la pobresa energètica. Amb aquesta col·laboració, es busca un impacte durador i una transformació real en la lluita contra aquest greu problema social.

El Projecte REVERTER va començar el novembre del 2022 i s’espera que les seves accions tinguin un impacte positiu significatiu en la lluita contra la pobresa energètica i la millora de la qualitat de vida de les persones més desfavorides. Amb una visió integral i col·laborativa, aquest projecte aspira a ser un referent en la reducció de la pobresa energètica a Europa.

El consorci del projecte REVERTER està format per 12 socis compromesos amb aquesta causa, inclosa la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes - Laboratori de Mineria i Tecnologies Ambientals (Grècia), que també exerceix com a coordinador del projecte. Altres socis clau inclouen l'Institut de Sistemes i Robòtica (Portugal), Ekodoma Ltda. (Letònia), Clúster "Green Synergy" (Bulgària), Fundació Europace (Espanya), Fundació Centre d'Estalvi i Fonts d'Energia Renovable (Grècia), B-Link (Espanya), Municipi de Brezovo (Bulgària), EKPIZO - Associació de Consumidors "The Quality of life" (Grècia), Municipi de Coïmbra (Portugal), "Riga Energy Agency" (Letònia) i WIT Berry (Letònia).




 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top