Es tracta de cinc grans projectes empresarials de recerca i innovació que, fins al 2020, duran a terme 138 empreses, 64 agents tecnològics i de recerca catalans i altres organitzacions com clústers o entitats de suport a l’empresa, que invertiran 43,8 milions d’euros per desenvolupar-los. El 65% d’aquesta inversió correspon a empreses, i el 31%, a agents tecnològics i de recerca. En total, aquests cinc projectes estaran desenvolupats per 1.300 professionals catalans de perfil tècnic, científic i empresarial.
Durant els 3 anys vinents s'executaran els plans d’actuació d'aquestes comunitats en forma de projectes col•laboratius d’alt impacte en termes d’innovació.
D’aquesta manera es materialitzen els reptes plantejats per l’estratègia per a l'especialització intel•ligent de Catalunya (RIS3CAT), que identifica les àrees en què Catalunya té més potencial de creixement. Així, en aquesta etapa s’han aprovat les comunitats dels cinc àmbits següents:
- Comunitat RIS3CAT d’aplicacions digitals a teràpies i a biotecnologia en salut (entitat coordinadora: Biocat). Hi participen entitats com la Universitat de Barcelona, l’Hospital de Sant Joan de Déu, Eurecat i l’Institut Universitari de Ciència i Tecnologia.
- Comunitat RIS3CAT d’energia sostenible i eficient (entitat coordinadora: IREC). Hi participen entitats i empreses com Gas Natural, COMSA EMTE, Endesa, Inèdit Innovació i iGrid.
- Comunitat RIS3CAT d’alimentació saludable i segura (entitat coordinadora: IRTA). Hi participen entitats i empreses com Carinsa, Hipra, Andrés Pintaluba, INNOVACC, AB Biotics i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
- Comunitat RIS3CAT de mobilitat eco (entitat coordinadora: FICOSA). Hi participen entitats i empreses com TMB i el Port de Barcelona.
- Comunitat RIS3CAT de nous dispositius de diagnòstic i big data aplicades a la salut (entitat coordinadora: Leitat). Hi participen entitats i empreses com idneo i Intelligent Pharma.
En aquesta convocatòria s’han registrat 446 sol·licituds entre empreses i entitats. En una segona etapa s’obrirà una nova convocatòria per crear més comunitats RIS3CAT, procés que culminarà el 2020. Fins aleshores s’hi hauran destinat 72 milions d’euros provinents del FEDER.