La Generalitat tira endavant el Pla estratègic d’Intel·ligència Artificial ‘Catalonia.AI’

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, va anunciar que la Generalitat de Catalunya serà pionera a l’hora de presentar un pla estratègic de país en l’àmbit de la intel·ligència artificial, que s’està treballant des de fa mig any i que tindrà el nom de Catalonia.AI.

Aquest projecte estarà alineat amb les recomanacions que ha fet la Comissió Europea en aquest àmbit i vol estar centrat en les persones per aprofitar al màxim els seus beneficis per a la societat. El responsable de Polítiques Digitals va subratllar que “la intel•ligència artificial ha de servir per augmentar les capacitats de les persones i no pas per substituir-les” i va reblar que “ha de contribuir a l’increment del benestar individual i col·lectiu”.

El document està sent treballat per experts en les diferents àrees, sectors i universitats sota l’impuls del Departament i permetrà establir un pla estratègic multisectorial, transversal, centrat en i controlat per les persones i que prioritzarà cincs grans sectors: salut, societat, mobilitat, sostenibilitat i economia productiva.

En aquest sentit, Puigneró va explicar que aquesta estratègia permetrà “construir l’ecosistema d’intel·ligència artificial per desenvolupar una indústria de primer ordre que farà visible davant la Unió Europea  que a Catalunya i ha un hub d’actors treballant col•lectivament per aconseguir una estratègia win-win”.

Amb aquesta nova estratègia, s’espera que aquest sector impulsi “el PIB del territori, com ha fet fins ara la tecnologia del mòbil el sector de les apps i com farà també en breu el 5G”. En concret, es calcular que de cara al 2030, la intel·ligència artificial permetrà augmentar el PIB mundial en 15.700 milions de dòlars.


Presentació del projecte europeu AI4EU

El conseller Puigneró va fer aquest anunci durant la presentació del projecte europeu AI4EU, que vol posicionar Europa “en el mapa global del talent i la intel•ligència artificial al costat dels grans líders mundials en aquest àmbit”. A més, va subratllar que Catalunya “se situa entre els cinc primers països” del continent pel que fa a intel·ligència artificial.

Ara com ara, hi ha 79 entitats adherides a aquest projecte, de les quals 60 són centres de recerca punters entre els que hi ha la UPC i el BSC-CNS, i que estaran coordinades per l’empresa electrònica francesa Thales.

L’objectiu és mobilitzar els líders europeus del sector  per posar a disposició dels usuaris recursos basats en la intel·ligència artificial que facilitin la recerca científica i la innovació.  A més, també contempla la creació de l’Observatori d’Ètica AI4EU que vetlli per una intel·ligència artificial centrada en l’ésser humà.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top