La I jornada de Govern Obert de Terrassa va reunir més de 200 professionals

El Vapor Llonch de Terrassa va acollir el passat dijous més de 200 persones interessades en saber més sobre Govern Obert, que s’erigeix com el nou model de govern que cada dia més demana la ciutadania. Un model transparent que segons el Doctor i catedràtic de Ciències Polítiques de l’Administració a la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, Manuel Villoria, consta de quatre components principals: la rendició de comptes, el posar a internet tot el que puguem i que demanin els ciutadans, la participació ciutadana i el compartir coneixement. Segons Villoria, “el fet de pujar alguns tipus de dades pot arribar a generar un aspecte regulatori molt important per part de l’Ajuntament”. Per exemple si es pugen els resultats de les escoles a la web, els pares tenen més informació per decidir i obliga de forma indirecte a les escoles a espavilar-se. Igualment pujar dades dels nivells de contaminació d’empreses, o d’inspeccions passades per restaurants pot influir a l’hora de regular de forma indirecta algunes conductes i aportar millores.

La Jornada va comptar amb la presència d’ Antonio Ibáñez, cap del Servei del SIAU i del servei Open Data de la Junta de Castella Lleó, i María Jesús Fernández, responsable del servei Open Data de l’Ajuntament de Saragossa, que varen explicar com les dades dels seus portals cada vegada són més reutilitzades i que permeten treure productes i serveis amb valor afegit.

Per altra banda, Daniel Ros, representant del servei de Desenvolupament d’Aplicacions de l’Ajuntament de Terrassa, va fer esment d’algunes aplicacions que ja agafen les dades del portal Open Data de Terrassa com Pimpampum.net i Eixos.cat.

També es va enfocar, per part de Carme Briera de Clifford Chance Barcelona, el repte que tenen els ens locals des del punt de vista jurídic davant l’Open Data i Big Data, ja que l’administració ha de poder garantir la protecció de les nostres dades aplicant els principis de “privacy by design” i “Privacy bu Default”.

En la taula de debat del model Open Data, varen participar Marc Garriga, fundador de DesireDatum Data Company, com a moderador; Juan Romero membre de IEEE i part del col·lectiu OpenKratio d’Andalusia; Jaime Gómez Obregon, Director de Iteisa i expert en reutilitzar dades, qui va comentar que cal temps perquè les empreses vegin que les dades obertes són una oportunitat; Carlos De La Fuente, expert TIC i Consultor Open Data; i Xavier Sancliment, director de Serveis de Tecnologia, Logística i Qualitat de l’Ajuntament de Terrassa, que va apuntar que estem davant d’una gran oportunitat de canvi. “Cal però demanar al ciutadà què necessita i també fer arribar les dades que s’obren a les empreses”, afirmava Sancliment.

Finalment la jornada va comptar amb una taula debat moderada per Carme Artigas, sòcia fundadora de Synergic Partners, sobre com es poden transformar totes aquestes dades en un model de negoci; i una taula debat sobre diferents visions tecnològiques respecte Big Data amb la participació d’empreses com Microsoft, Telefònica, Deloitte i Datacore.


L’aposta de Terrassa

La ciutat egarenca ha fet una ferma aposta per un model de Govern Obert i per dotar de transparència al seu consistori. Per això està treballant en l’apertura de dades, per tal de posar a disposició de la societat les dades que gestiona aquesta administració en formats fàcils de reutilitzar tant per particulars com per empreses.

Actualment el portal de Dades Obertes de Terrassa ja disposa de 80 conjunts de dades en el seu catàleg, entre les que destaquen: el cens d’activitats econòmiques de Terrassa, l’agenda d’activitats o la mitjana del valor cadastral dels habitatges per districte i barri, entre altres.

Més informació a: http://opendata.terrassa.cat


Escrit per Redacció

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top