La plataforma de dades geogràfiques de l’AMB, amb més de 70 conjunts d’informació catalogats, premiada internacionalment

El projecte IDEAMB (infraestructura de dades espacials de l’AMB) ha estat reconegut internacionalment a la Conferència d’Usuaris ESRI a San Diego (Estats Units), dins de la categoria de projectes que mostren un assoliment extraordinari en tecnologia SIG (sistemes d’informació geogràfica). IDEAMB consta d’un conjunt d’eines i serveis que tenen l’objectiu d’organitzar i presentar tota la informació geogràfica reunida per l’AMB en més de 50 anys de treballs cartogràfics i de medició del territori. El reconeixement destaca l’AMB entre milers organitzacions de tot el món en l’ús d’aquest tipus de tecnologies.
 
El territori metropolità, mesurat al detall
 
L’AMB, com a administració pública amb competències sobre la gestió del territori (planificació urbanística, mobilitat, gestió de residus, manteniment d’espais públics, etc.), necessita utilitzar tecnologies de sistemes d’informació geogràfica (SIG), per tal de processar tota la informació geogràfica relacionada que es genera amb aquesta gestió. Així, al llarg dels anys l’AMB ha acumulat un fons d’informació geogràfica de gran valor que, amb la creació de la IDE, es posa a l’abast de la ciutadania i d’altres administracions, tot seguint un conjunt de normes i estàndards regulats per la directiva europea INSPIRE.
 

IDEAMB: la infraestructura de dades especials de l’AMB
 
La IDEAMB (https://ide.amb.cat) s’ha desenvolupat d’acord amb els criteris marcats per la UE, amb la tecnologia del fabricant ESRI. Disposa de quatre components principals:

•    Un catàleg on cercar tots els conjunts d’informació, així com conèixer informació detallada de cadascun, les anomenades metadades, que permeten donar resposta a preguntes com les següents: com s’ha obtingut la informació i per a quina finalitat? S’actualitza? Quin departament la gestiona?

•    Un gestor de metadades que permet als diferents responsables catalogar els conjunts d’informació per posar-los a l’abast dels usuaris mitjançant el catàleg.

•    Un visor on es mostren gràficament i on es poden descarregar tots aquells conjunts catalogats, tret dels que estan subjectes a alguna restricció legal.

•    Uns serveis web que permeten fer servir aquesta informació directament amb programaris SIG, sense haver-la de descarregar.
 

Trajectòria de dècades en gestió del territori

La IDEAMB és la darrera fita de l’AMB en una trajectòria de més de 50 anys treballant la informació geogràfica. Els organismes metropolitans van començar a cartografiar el territori el 1965. Fins aleshores, no existia cap base topogràfica contínua i detallada. En aquestes dècades de treball s’han reunit fins a 70 “paquets de dades”, cadascun dels quals pot mostrar-se en forma de mapa, i que abasten múltiples competències de l’AMB. Així, per exemple, a l’inventari de la xarxa de parcs metropolitans, hi ha registrats més de 28.000 exemplars d’arbres de 285 espècies diferents. Un altre exemple, en el terreny de la mobilitat sostenible, són els 730 Km de xarxa pedalable cartografiats. En matèria de desenvolupament econòmic, la IDEAMB inclou prop de 2.500 ofertes de naus solars, locals i oficines a l’àmbit metropolità publicades als principals portals immobiliaris que s’actualitzen periòdicament.
 
A escala global, l’AMB també disposa d’un mapa topogràfic de tota l’àrea metropolitana a escala 1:1000, el refós de planejament urbanístic de tot el territori, i 16 vols i 6 ortofotografies històriques, realitzades abans del 1992.
 
Encara que la IDEAMB ha entrat en funcionament recentment, l’AMB ja comptava amb diverses eines prèvies, que actualment utilitzen més de 10.000 usuaris:
 
•    Geoportal de planejament (https://geoportalplanejament.amb.cat)
•    Geoportal de cartografia (https://geoportalcartografia.amb.cat)
•    Gestió de l’inventari de parcs, platges i espais fluvials (plataforma SmartAMB)

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top