La recollida pneumàtica de residus del centre de Sabadell permet estalviar més de 220.000 euros els primers nou mesos de funcionament

El funcionament, des del passat mes de gener, del nou sistema de recollida pneumàtica de residus al centre de Sabadell confirma que es tracta d’un model de gestió més econòmic i sostenible.
 
La recollida pneumàtica ha complert satisfactòriament tots els objectius plantejats a l’inici de l’obra, el que fa de la recollida pneumàtica un sistema més eficient que la recollida tradicional. Tal i com ha explicat aquest matí el regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, “la recollida pneumàtica de residus a la zona centre ja està consolidada i els beneficis que ens aporta superen amb escreix les expectatives inicials”.
 
Entre les dades més significatives destaca la versatilitat del sistema, ja que els primers 9 mesos ha permès estalviar un total de 220.671,67 euros, tot i recollir més tones de residus de les previstes inicialment, gràcies a la capacitat de programar les recollides. La previsió inicial era de 300.000 euros anuals respecte al servei anterior a la implantació de la recollida pneumàtica.
 
En aquest sentit, també cal dir que en comparació amb el sistema de recollida tradicional, les noves bústies permeten tenir uns punts d’abocament més nets, amb menys pudors, amb una disminució del pas de camions de recollida pels carrers de la ciutat i amb una disponibilitat de la recollida de 365 dies l’any 24h al dia.
 
D’altra banda, els primers 6 mesos de funcionament s’han deixat de recórrer 31.566 km, respecte als 30.000 km previstos en un any. Per tant, s’han deixat de fer el doble dels quilòmetres previstos, el que equival a deixar a cotxeres 2 recol·lectors de càrrega lateral dels 21 disponibles.
 
En aquests 9 mesos, a més, s’han deixat d’emetre 21,35 t de CO2 a l’atmosfera, tres vegades més del previst inicialment que eren 7,8 t per tot un any.
 
Pel que fa a la selecció en origen, les dades corroboren la hipòtesi inicial que 2 preveia que amb la recollida pneumàtica es reciclaria més i millor que amb la recollida tradicional. La suma de les fraccions selectives és del 40% en front del 20% de la recollida tradicional. Segons Sánchez, “el fet de que el sistema de recollida pneumàtica tingui les quatres fraccions de recollida junts i el fet que sigui més fàcil d’utilitzar propicia que es recicli més”.
 
Pel que fa al servei, s’ha pogut comprovar que és un servei àgil, que pot funcionar segons les demandes reals de servei. Un exemple són els períodes vacacionals i dies festius on han disminuït les hores de funcionament de la central, això suposa menys consum energètic.
 
En aquest cas, es pot comparar el consum energètic de la setmana del 12 al 18 d’agost que va ser de 5.554 kW amb la setmana del 16 al 22 de setembre que va ser de 8.243 kW. S’executa el mateix servei amb la mateixa qualitat i amb un consum setmanal de 2.689 KW menys.
 

Central de recollida
Abans de procedir a la construcció de la xarxa de recollida pneumàtica l’Ajuntament de Sabadell va decidir ampliar la central de recollida existent a l’Eix Macià per poder fer viable la implantació el nou sistema de recollida de residus al centre de la ciutat. L’objectiu era donar solució al servei de recollida que es feia al del centre de la ciutat, on els carrers estrets implicava posar i treure els contenidors cada dia.

 
Font: Ajuntament de Sabadell
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top