La reforma de la zona del castell d'Òdena, amb ecogeneració

La Diputació proposa fer un complex amb mecanismes que permetin produir energia. El cost de la intervenció seria de 2,6 milions d'euros

La Diputació de Barcelona ha proposat a l'Ajuntament d'Òdena la creació d'un complex de ecogeneració al turó on s'alça l'emblemàtic castell de la localitat. Des de fa uns anys el Turó del Castell ha estat objecte d'intervencions puntuals per a la millora de determinats espais. El Pla Director que proposa l'ens provincial vol recuperar el patrimoni històric i regenerar el turó, ara abandonada, d'una forma si més no curiosa: convertir-la en un espai de ecogeneració que permeti generar energia elèctrica i vendre-la. L'alcalde accidental d'Òdena, Pep Solé, planteja que una consulta popular validi les propostes de la Diputació sobre què fer amb aquest espai.

El document lliurat al consistori ha estudiat detalladament l'entorn històric i natural del promontori. Assenyala les possibles intervencions en els edificis i espais del turó, per rescatar en la mesura del possible els vestigis històrics de l'edat mitjana i altres restes arquitectòniques. També es netejaran alguns dels accessos de la trama urbana històrica, d'un turó habitada des d'època ibèrica -passant per la dominació romana i l'Edat Mitjana- fins després de la Guerra Civil. El cost de la recuperació inicial dels edificis del turó seria d'uns 2,6 milions d'euros, segons l'estudi. Quantitat assumible si prospera el projecte de ecogeneració que ha plantejat la Diputació per costejar les obres.

El Pla va ser sol·licitat per l'anterior equip de govern al Servei de Patrimoni de la Diputació i el seu cost ha estat de 26.400 euros. Els redactors han proposat diferents alternatives per aconseguir els diners per remodelar el turó.

La primera opció és que es tracta d'un Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) podria acollir-se a rebre fons de l'1% cultural. L'altra opció és "aprofitar la ubicació de la zona, on tenim gas i implementar mecanismes de generació d'energia, per en un futur poder vendre-la i sufragar els costos de les reformes en els edificis antics del turó. A més, disposaríem ja dels subministraments necessaris per al barri ", explica Solé.

Segons l'estudi de la Diputació "en 5 anys la eco-generació ja aportaria beneficis i podrien destinar a pagar els préstecs per a les obres de millora dels edificis". Recuperar-lo per l'habitatge "depèn a llarg termini dels particulars que tenen propietats. Sembla molt difícil, però sí que pot ser un emplaçament òptim per a activitats de restauració ".
El turó va ser abandonat pels habitants després de la Guerra Civil Espanyola i es va convertir en pedrera de guix. Al costat del vell castell-derruït al segle XV, durant la lluita entre Joan II i la Generalitat-van quedar segles de vida a Òdena, a més d'edificis com el vell Ajuntament.
 

A la recerca de consens

"La regeneració d'aquest turó és un assumpte de municipi i necessitem el consens de tota la població per decidir què ubiquem aquí. En aquella superfície tenim propietats privades i municipals, però també vies públiques. Cal posar-se d'acord ", entén Solé.
 

Font: La Vanguardia
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top