La rehabilitació estructural de la masia de Can Quitèria de Sant Cugat començarà a finals d’any i s’allargarà dotze mesos

Les obres de rehabilitació estructural de la masia de Can Quitèria començaran a finals d’any i s’allargaran durant dotze mesos. Els treballs serviran per sanejar l’estructura d’aquest emblemàtic edifici i deixar l’interior de la masia preparat perquè més endavant s’hi puguin dur a terme els treballs definitius per adequar-la com el futur Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil. Els treballs s’han adjudicat a l’empresa Urcotex Inmobiliaria SL per un import de 613.888,89 euros i durant els pròxims dos mesos redactarà els projectes bàsic i executiu.

L’avantprojecte guanyador, liderat per l’arquitecte Xavier Guitar –amb una àmplia especialització en rehabilitacions patrimonials–, analitza en detall l’estat actual de l’edifici i quines lesions constructives presenta. La proposta d’Urcotex aporta solucions tècniques en matèria estructural i d’accessibilitat, així com de protecció contra incendis i una millora dels sistemes passius que preserven i recuperen la masia com a bé patrimonial, tant en els seus elements interiors com exteriors.

La configuració interior proposada en l’avantprojecte engloba la planta baixa, dues plantes i el badalot de la coberta, i destina gran part dels 600 metres quadrats a espais d’exposició –proporcionats i amb il•luminació natural–, i reserva estances per a funcions d’administració, serveis higiènics i instal·lacions.

La rehabilitació conservarà l’escala de volta catalana, incorporarà un ascensor com a itinerari adaptat, i proposa un aprofitament alternatiu per a la icònica galeria de la planta superior que permetrà tancar-la o obrir-la en funció de les necessitats climàtiques o funcionals.


El futur Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil

Arran de la signatura d’una declaració d’intencions, el 15 d’abril d’aquest any, entre l’Ajuntament de Sant Cugat i la família de Josep Grau-Garriga, s’acordava que la masia de Can Quitèria acollís una part del futur Centre Grau-Garriga d’Art Tèxtil. Aquest nou espai cultural tindria dues localitzacions: l’actual Museu del Tapís Contemporani –a l’antiga Casa Aymat– i l’edifici de la masia de Can Quitèria.

Can Quitèria es dibuixa així com un projecte ambiciós que vol esdevenir el centre de referència, a Catalunya i a l’Estat espanyol, de la tapisseria contemporània fent èmfasi, de manera especial, en l’obra de Grau-Garriga i l’Escola Catalana del Tapís.

El conjunt d’originals que s’exhibirà al nou centre provindrà, principalment, de tres fons: la col•lecció de l’Ajuntament –que gestiona 230 peces d’art tèxtil, 38 de les quals són de Grau-Garriga–, el dipòsit de la Fundació Grau-Garriga –que efectuarà la família i testimoniarà el conjunt de períodes creatius de l’artista– i d’altres dipòsits –com el de Joan Mateu, amic personal de Josep Grau-Garriga–.

La configuració espacial de Can Quitèria permetrà acollir la col·lecció permanent de l’obra de Grau-Garriga en tots els seus formats. A més, comptaria amb altres obres de l’Escola Catalana del Tapís, un espai expositiu per a mostres temporals i un tercer espai dedicat a documentar la memòria de la història del tapís.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top