La roboteca de l'escola Tomàs Raguer, l'opció més votada dels pressupostos participatius de Ripoll

La construcció d'una roboteca al pati de l'escola Tomàs Raguer ha estat l'opció més votada, amb 129 sufragis, dels primers pressupostos participatius duts a terme per l'Ajuntament de Ripoll. Així ho ha anunciat la responsable de comunicació, participació i coneixement del consistori ripollès, Núria Perpinyà, en la presentació pública dels resultats que es va fer a la biblioteca Lambert Mata. Curiosament, les reunions prèvies en què es van debatre les propostes i es va explicar perquè s'acceptaven o no van tenir molta més expectació que la culminació d'aquest procés participatiu, en què només s'hi van acostar unes 25 persones.

En aquesta primera edició dels pressupostos participatius de Ripoll no hi ha hagut color pel què fa a l'opció guanyadora. La roboteca de l'escola Tomàs Raguer ha estat l'opció més votada de les 30 que es podien escollir amb 129 vots; 73 més que la segona opció més triada, l'adequació de tres parcs urbans de Ripoll -56 vots-. Per tant, els alumnes d'aquest centre escolar podran gaudir d'un espai per desenvolupar activitats de robòtica educativa, una iniciativa educacional que està implantada en aquesta escola des de fa tres cursos. L'execució de l'obra es traduirà en la col•locació d'un mòdul prefabricat al pati on s'hi ubicarà la roboteca.

Com que només fer la roboteca té un cost aproximat de 50.000 euros i l'Ajuntament disposa d'una partida pels pressupostos participatius de 100.000 euros, es podran dur a terme 8 de les 30 propostes que es podien votar. També cal dir que els tècnics del consistori impulsors del projecte han seguit un criteri econòmic per poder encabir-hi tantes propostes. És a dir, a partir de la proposta guanyadora s'han agafat totes aquelles actuacions que no superaven el pressupost estipulat. Per exemple, la segona i tercera opció més votades, com són l'adequació de tres parcs urbans de la vila i l'adequació d'una sala annexa del pavelló, costaven 90.000 i 99.000 euros respectivament. Per tant, s'han descartat per enguany i s'ha passat directament a la quarta opció més demandada, la construcció d'una marquesina a l'IES Abat Oliba -47 vots i 13.500 euros de cost-. ''Es tractava d'una prova pilot i, per ser el primer any, hem optat per agafar més propostes fins a completar els 100.000 euros per tal de fer més contenta la població'', ha justificat Perpinyà.
 
En principi, hi havia 7 propostes escollides que sumaven un total de 98.000 euros conjuntament, però tal com ha explicat el regidor d'Hisenda, Josep Maria Creixans, per no quedar-se curts s'ha decidit afegir una vuitena proposta de 6.000 euros que elevarà el pressupost fins als 104.000 euros. ''L'Ajuntament podria complementar la partida dels pressupostos participatius amb una altra per acabar de cobrir tota la despesa'', deia Creixans en la presentació dels projecte ara fa uns mesos. Per tant, a banda de la roboteca i la marquesina, els vilatans de Ripoll podran gaudir d'una zona d'agility per gossos a Can Guetes -36 vots i 12.000 euros de pressupost-; de l'adequació de la gatera -26 vots i 5.000 euros-; de millores a la piscina municipal -21 vots i 8.000 euros-; d'accés a Internet a través de Wi-Fi a diversos punts de la vila -15 vots i 7.000 euros-; del circuit saludable del ''Cola-cao'' -8 vots i 6.000 euros- i de la creació d'un mapa històric dels carrers de Ripoll -4 vots i 2.500 euros-.

Perpinyà s'ha compromès a què des de l'Ajuntament s'anirà donant informació periòdicament de com s'executen aquestes propostes. A més, també es faran públics els noms de les persones o entitats que han fet les propostes guanyadors, a menys que els propis proposants diguin el contrari.
Han votat 811 persones, el 8,9% del cens total

Com a portaveu de l'Ajuntament, Creixans s'ha mostrat molt content per la participació que hi ha hagut en aquests pressupostos participatius. En total, hi han participat 811 persones, que representen un 8,9% del cens total de persones amb dret a vot (9.111). De tots aquests votants, n'hi ha hagut 535 que han votat presencialment amb la papereta -allà es podien consultar cadascun dels sobres amb els vots per comprovar que havia estat així-. Al final, d'aquests sufragis només 479 eren vàlids perquè se n'han invalidat 76 (52 perquè no formaven part del cens de Ripoll, 18 perquè els hi mancaven dades i 6 perquè ja havien votat electrònicament). A aquests vots, se'ls hi han sumat 276 sufragis electrònics que comptabilitzaven un total de 735 vots vàlids.

Tot i que les xifres de participació semblin baixes, no ho són gens si es comparen amb poblacions d'arreu de Catalunya que fan pressupostos participatius. Per exemple, en un municipi de dimensions similars a Ripoll com és Santa Coloma de Farners, amb un cens de 10.300 persones, hi va votar el 8,01% dels electors (825). Allà també s'hi destinava una quantitat de 100.000 euros; tot i que s'hi van presentar 239 propostes i només se'n van acceptar 6. En canvi, en una població tan gran com Figueres, amb un cens de 37.075 persones, només va votar l'1,33% (494 persones). Moltes menys que a Ripoll amb més habitants; tot i destinar-hi 750.000 euros (100 propostes presentades i només 23 d'acceptades).


El pressupostos participatius del 2019

Segons Creixans, l'any vinent hi haurà novament pressupostos participatius amb un increment de la partida que podria passar d'inversions a despeses. El regidor d'Hisenda també s'ha volgut referir a les crítiques d'un veí en el passat ple que va dir que no s'havia d'utilitzar el nom de pressupostos participatius sinó que aquest procés s'havia de denominar ''participació ciutadana per l'elaboració d'una proposta''. Creixans ha reiterat que s'han agafat exemples que funcionen arreu de Catalunya i que, de cara a l'any vinent, es faran més reunions amb els vilatans perquè pugui ser ''més participatiu que mai''.

En aquest sentit, Perpinyà ha apuntat que, a banda dels tècnics i polítics, es buscarà, encara més, la complicitat de la població i es crearà una comissió de seguiment que pugui redactar aquests pressupostos i establir unes normes conjuntes per saber quines propostes, a banda de la guanyadora, s'han d'escollir en cada cas si passa el mateix que enguany, on la segona proposta ja es passava del pressupost. S'ha de dir que la gent ha sortit força satisfeta d'aquesta presentació i que, de cara l'any vinent, s'espera més participació.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top