La UAB participa en un projecte per transformar fangs de depuradora en combustible

Investigadors del grup de recerca GENOCOV, del Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, participen en el projecte europeu LIFE NIMBUS, que acaba d'iniciar-se amb l'objectiu de millorar l'economia circular entre la ciutat i les plantes de tractament d'aigües residuals mitjançant la implantació d'un nou model sostenible: l’ecofactoria.

El concepte ecofactoria consisteix a convertir la tradicional planta depuradora d'aigües residuals en una instal·lació generadora de recursos de valor. D'aquesta manera, aplicat a Barcelona, es dissenyarà, construirà i s'operarà una planta de demostració de metanació biològica a l'estació depuradora d'aigües residuals (EDAR) del Baix Llobregat. El biometà que es produeixi a partir dels residus de la depuradora, els fangs, serà utilitzat com a combustible per alimentar un autobús públic de la flota de TMB i impulsar el transport verd.

Gràcies a la investigació i a la col·laboració entre els sectors públic i privat, es pretén demostrar la capacitat tècnica i la viabilitat econòmica de la tecnologia Power-to-gas: la conversió d'energia elèctrica en gas basada en processos biològics per produir biometà, amb la finalitat d'emmagatzemar els excedents de les energies renovables.

Per a això, el grup de recerca GENOCOV de la UAB estarà a càrrec del disseny, la construcció i el desenvolupament de la tecnologia bio-electroquímica (BES) necessària per al desenvolupament del projecte, i la planta de tractament d'aigües residuals EDAR del Baix Llobregat, gestionada per Aigües de Barcelona, serà l'encarregada de revaloritzar els residus produint biometà apte per a la injecció en el transport.

El projecte està coordinat per la fundació Cetaqua (Centre Tecnològic de l'Aigua) i compta també amb la participació de la companyia Labaqua, encarregada del disseny i la construcció de la unitat de metanació biològica, i Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que aportarà un autobús de la seva flota amb una ruta diària de 100 km. NIMBUS està finançat per la Comissió Europea i emmarcat en el Programa LIFE, i també compta amb el suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top