La UdG desenvolupa Girona Bike Planner, una aplicació per optimitzar les rutes en bici per la ciutat

El Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció (SIGTE) de la Universitat de Girona ha participat en el projecte GeoSmartCity que, finançat amb fons europeus, ha finalitzat ara després de tres anys. La recerca realitzada pels integrants del consorci del projecte ha donat com a resultat onze aplicacions amb un objectiu global: aprofitar les dades per aconseguir un món més optimitzat i sostenible i fer ciutats més intel·ligents.

L’aplicació desenvolupada pel SIGTE s’anomena 'Girona Bike Planner' i es tracta d’un lloc web on els usuaris poden cercar la millor ruta per desplaçar-se en bicicleta dins la ciutat de Girona. El sistema permet la
col·laboració ciutadana (crowdsourcing), és a dir, que els ciclistes puguin aportar dades noves.

El Girona Bike Planner vol fomentar la bicicleta com a mitjà de transport saludable i no contaminant. En aquest sentit, posa a disposició informació sobre la geolocalització dels carrils bici de la ciutat; del servei compartit de bicicletes municipal, la Girocleta; i de comerços de venda, lloguer o reparació de bicicletes.

L’aplicació aporta informació –extreta de dades obertes d’OpenStreetMap i l’Ajuntament de Girona–en la mesura en què assenyala els espais de la ciutat més ben adaptats a la circulació en bici. Així, el pilot incorpora un servei de càlcul de la ruta òptima (routing) que té en compte paràmetres com: els carrers amb baixa afluència de trànsit segons dades d'intensitat mitjana de trànsit, tenint en compte les diferències entre franges horàries i dies de la setmana; la tipologia dels carrers, com ara si són amples o tenen edificis a banda i banda; i si els carrers disposen de carrils bici. L'usuari pot realitzar un càlcul de ruta tenint en compte la franja horària i el moment del dia i guardar-ne el resultat per a usos posteriors o, per exemple, per fer-ne una comparació amb una altra franja horària.


Dades obertes

El projecte GeoSmartCity té com a objectiu implementar sistemes que permetin integrar dades, principalment, de fonts obertes (open data) i amb component geogràfica per tal d’oferir serveis i aplicacions innovadores en el marc de les ciutats intel·ligents. A més del pilot del SIGTE, que està pendent d’explotació, la resta de socis del projecte han desenvolupat deu aplicacions més. La meitat d’elles s’han destinat a promoure la sostenibilitat (mobilitat, energies verdes,...) i, la resta, proposen solucions per a la gestió intel·ligent dels serveis de línies de gas, electricitat i telefonia, entre d’altres.

El projecte ha estat coordinat pel grup Geographical Information Systems International Group, amb seu a Gènova (Itàlia), i ha comptat amb la participació de quinze socis de Portugal, Grècia, Bèlgica, Finlàndia, Itàlia, República Txeca, Noruega, Polònia i Espanya. GeoSmartCity ha estat finançat pel programa ICT-PSP de la Comissió Europea.

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top