La UNESCO decidirà en els dos pròxims mesos si Conca de Tremp - Montsec és Geoparc Mundial

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) decidirà pròximament si s'inclou dins de la seva xarxa de Geoparcs la zona de la Conca de Tremp - Montsec, territori format per 19 municipis de Lleida. En les properes setmanes es reunirà la seva Junta per tractar aquest tema, entre d'altres, i es preveu que la resolució oficial de la candidatura es conegui durant el mes de maig.

Les poblacions que formen part del projecte Geoparc tenen clar que aquesta distinció seria un revulsiu per al territori, ja que permetria atraure més visitants, tant científics com turistes, que vulguin conèixer el seu important patrimoni. És per això pel que, davant de la imminent resposta per part de la UNESCO, s'està duent a terme una campanya informativa adreçada als habitants de la zona, amb pancartes per diferents municipis i comunicats a la població per part dels ajuntaments.

Segons Joan Ubach, president del projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec, "els habitants d'aquest territori estan vivint amb molta il·lusió la candidatura perquè són conscients de la importància d'aconseguir aquest reconeixement mundial. Els Geoparcs són una marca d'elevada qualitat de la UNESCO, que requereix de revalidacions quadriennals per poder mantenir-la. Aquest gran compromís per al territori incentiva a seguir treballant i avançant, seguint un sistema de desenvolupament sostenible en benefici de la població local ".

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 127 Geoparcs en 35 països diferents.
 

Patrimoni de la Conca de Tremp - Montsec

El projecte Geoparc Conca de Tremp - Montsec, amb més de 2.000 Km², està integrat per 19 municipis de 4 comarques de la província de Lleida: Pallars Jussà, Noguera, Pallars Sobirà i l'Alt Urgell.

Aquesta zona disposa d'elements que ajuden a explicar els orígens d'aquest lloc i l'evolució de la vida a la Terra. És per aquesta raó que el territori ha estat font d'investigació per a moltes empreses, universitats i institucions de diferents branques de les Ciències de la Terra durant els últims 60 anys.

En aquest sentit, per exemple, aquí van viure els últims dinosaures d'Europa. Des dels anys 50 els investigadors han descobert jaciments i milers de restes fòssils, que han permès conèixer millor el final de l'era dels dinosaures al nostre continent.

D'altra banda, aquesta zona està formada per muntanyes, rius i congostos, com els de Mont-rebei, Collegats i Terradets. A més de suposar una gran riquesa natural, també permeten explicar els orígens de les estructures que van formar els Pirineus.

El territori també és ric pel que fa a patrimoni miner. Aprofitant el recurs hidràulic, disposa de la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya (en Capdella), que va provocar una forta transformació social a la Vall Fosca. Així mateix, hi ha un passat miner relacionat amb l'obtenció de sal, calci, ciment, carbó, ferro, plom, zinc, coure i fins i tot urani.

La zona també disposa d'un cel fosc d'una qualitat excepcional, reconegut com a destinació turística i reserva Starlight, que pot contemplar-se des del Parc Astronòmic Montsec.

Cal destacar també la seva gran riquesa arqueològica, que mostra l'ocupació humana durant la prehistòria, l'època dels romans i l'edat mitjana; i arquitectònica, amb tresors com el Castell de Mur i de Llordà, entre d'altres.

D'altra banda, aquesta regió disposa del document escrit més antic en llengua catalana. Les festes de la zona (les falles o els raiers), així com la gastronomia, els productes típics de la terra i les varietats locals, com l'ovella xisqueta, són altres reclams culturals que fan que aquest territori sigui vist com a molt més autèntic, perquè ha sabut conservar la seva tradició.

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top