La Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents consolida la seva influència en l'estratègia estatal de smart cities

La Junta Directiva de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), formada pels alcaldes dels 25 municipis fundadors i reunida el 15 de Setembre a Logronyo, ha aprovat la incorporació de tres noves ciutats que han sol•licitat la seva adhesió: El Port de Santa Maria (Cadis), Sant Cristóbal de la Laguna (Tenerife) i Toledo. Amb elles, RECI passa a estar constituïda per 65 ciutats. Així mateix, s'ha concedit la condició de "municipi amic" a Alhama de Múrcia, l'Eliana (València) i Martos (Jaén), tots ells de menys de 50.000 habitants.

Íñigo de la Serna, president de RECI i Alcalde de Santander, ha destacat el clima d'entesa existent en el si d'aquesta Xarxa amb els nous representants de les ciutats que han canviat d'equip de govern després de les recents eleccions municipals. Així mateix, ha subratllat la importància que el nostre país "avanci en el camí cap a les ciutats intel·ligents amb una aposta estratègica global a llarg termini, independent de colors polítics, per no perdre l'oportunitat de creixement econòmic i de lideratge internacional que ens brinda el fet que Espanya se situï actualment en primera línia en matèria de smart cities".

Per la seva banda, Cuca Gamarra, Vicepresidenta de RECI i Alcaldessa de Logronyo, ha recordat que l'acta fundacional de la Xarxa es va signar en aquesta ciutat, sent una de les primeres que va apostar per aquest model que implica major proximitat amb els ciutadans i una millor gestió dels recursos públics: "Es tracta de posar la tecnologia al servei del veí, recolzant-nos en ella com una eina fonamental per a incrementar el seu benestar i qualitat de vida, amb l'avantatge de treballar en xarxa i poder intercanviar experiències entre ciutats, compartint la mateixa filosofia i la mateixa manera de fer les coses", ha explicat.

En tractar de la primera reunió després dels comicis municipals del mes de maig, la Junta Directiva ha repassat la trajectòria de RECI i el paper que està exercint en l'avanç del nostre país cap a les smart cities. En aquest sentit, De la Serna ha apuntat a un increment cada vegada més gran del seu pes institucional, sent considerada com un pilar de referència per part del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme. Prova d'això és la seva participació en el Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents i la presència del seu president en el Fòrum Sectorial creat per donar forma al Consell Assessor de Ciutats Intel·ligents, reunit el passat mes de juliol.

En relació a aquestes iniciatives de caràcter públic, el director general de Red.es, Daniel Noguera, ha informat durant la reunió dels programes Ciutats Intel·ligents i Illes, dues convocatòries d'ajuts dotades de 78 milions d'euros que serviran per finançar projectes d'smart cities a tot Espanya. Del primer poden beneficiar tots els municipis de més de 20.000 habitants, que poden rebre finançament de fins a un 80% per a projectes d'un màxim de 8 milions d'euros. El termini d'inscripcions acaba el 30 d'octubre. El segon està destinat als cabildos de Canàries i consells insulars de les Balears, que podran rebre un 100% de finançament per a projectes de fins a 10 milions d'euros. La data límit d'inscripcions és l'1 d'octubre.

D'altra banda, el President de RECI ha recordat la important aportació realitzada per la Xarxa per tal de millorar la col·laboració publicoprivada en l'àmbit de la ciutat intel·ligent, que s'ha materialitzat en una sèrie de propostes de modificació de la Llei de Contractes del Sector Públic destinades a simplificar la relació entre ambdós sectors per afavorir el desenvolupament de les smart cities. També està duent a terme una tasca pionera juntament amb AENOR en matèria de normalització en l'àmbit de la ciutat intel·ligent, a través de la seva participació en el Comitè Tècnic de Normalització 178.

Així mateix, davant necessitat d'incorporar al ciutadà emprenedor com a actor important en les smart cities, RECI col·labora amb Fundetec en la iniciativa startup4cities, un projecte innovador i pioner a nivell mundial amb l'objectiu és apostar per un emprenedoria de base tecnològica que ofereixi solucions als nous desafiaments del desenvolupament urbà i crear serveis innovadors per a les ciutats del futur. En 2014 va tenir lloc la primera edició d'aquesta convocatòria, i actualment s'estan ultimant els detalls de la segona edició, que es desenvoluparà paral·lelament a Espanya i Portugal, en virtut de l'acord de col·laboració existent entre RECI i la xarxa portuguesa de ciutats Intel·ligents (Xarxa Rener).


Grups de treball

La Junta Directiva ha repassat a més les línies d'acció que es duen a terme des dels cinc grups de treball de RECI, que han experimentat algunes modificacions respecte a la ciutat o ciutats que lideren cada un d'ells. Innovació social, liderat per la Corunya, continua amb actuacions en matèria de transparència, open data o smart destinations, entre altres; en Energia, capitanejat per Màlaga i Múrcia, destaca la posada en comú d'experiències i documentació sobre enllumenat públic i serveis energètics; en Medi ambient, infraestructures i habitabilitat, amb Rivas Vaciamadrid i Logronyo al capdavant, es comparteixen experiències sobre gestió de l'aigua, models urbans sostenibles o contaminació atmosfèrica, acústica i lumínica; Mobilitat urbana, que passa a estar dirigit per Madrid, presta especial atenció a tot el relacionat amb la mobilitat elèctrica; i Govern, economia i negocis, liderat per València, porta a terme actuacions sobre participació ciutadana, e-administració o la reutilització de la informació del sector públic. Cal destacar que en aquest últim recentment s'ha creat un subgrup de Semàntica que pretén definir la manera en què interactuen els sistemes d'informació de la ciutat.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top