L'Agència Catalana de l'Aigua, davant els tribunals

Els deutes que en els últims anys l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha contret amb nombrosos municipis catalans han posat a alguns ajuntaments en situació límit, de manera que alguns fins i tot han optat per prendre mesures legals. És el cas de Anglès, una localitat gironina de prop de 5.500 habitants amb un 175 per cent d'endeutament.

El 2008, el seu Ajuntament va signar un conveni amb l'ACA pel qual l'empresa pública que dirigeix Leonard Carcolé es comprometia a subvencionar 150.000 euros per a la construcció de l'estació transformadora d'aigua potable. No obstant això, a dia d'avui, el consistori no ha vist un euro. «Nosaltres ja hem pagat a la constructora, però l'Agència Catalana de l'Aigua no ens ha donat la subvenció que al seu dia va prometre i estem sota mínims», lamenta Pere Espinet, alcalde de Anglès. Per això, el ple de l'Ajuntament ha aprovat portar el cas davant els tribunals. Però els desencontres del regidor amb l'empresa dependent de la Generalitat no acaben aquí. «Fa temps que s'haurien d'haver netejat les rieres del municipi i això ho hauria de fer l'ACA, però no ho ha fet. El problema vindrà quan arribin les pluges », assenyala Espinet.

En situació similar es troba l'Ajuntament de Figueres, que tal com va aprovar en ple municipal, presentarà davant el jutjat un recurs contenciós administratiu contra l'ACA si aquesta no li paga 115.616 euros. I és que anualment l'ACA paga al consistori segons un conveni marc els costos de l'explotació i gestió de la depuradora d'aigües residuals, però, a l'abril l'empresa va comunicar a l'Ajuntament que no anava a subvencionar la totalitat dels costos en ser aquests superiors a les previsions. Segons el consistori, «les despeses previstes no s'han incrementat per cap concepte que no sigui el cost directe de l'activitat, fet que suposa 42.949 euros de despeses i 64.103 euros de personal». «L'ACA ha valorat a la baixa el cost del personal, al qual atorga un import de 388.415,21 euros davant els 452.518 euros justificats, és a dir, una diferència de 64.103 euros per sota. I, igualment, 69.380 euros per sota de l'atorgament reconegut l'any anterior », expliquen.

D'altres han aconseguit trobar vies alternatives per resoldre les seves diferències econòmiques amb l'ACA. Així, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, a la qual la companyia pública ha 40.000 euros per aportacions al sanejament acumulades el 2010 i 2011, ha pactat un pla de pagament.
 

Més cara a Barcelona

El conseller català de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va haver de sortir ahir en defensa de la decisió presa abans d'ahir per l'empresa pública Aigües Ter Llobregat, després que el consell d'administració-també presidit per Leonard Carcolé-aprovés pujar el preu de l'aigua entre un 2 i un 10% a Barcelona i el seu entorn. Recoder ha assegurat que és «imprescindible» per garantir la viabilitat de la companyia. El Govern tracta de sanejar la companyia-deute de 660 milions-per després intentar privatitzar.

Font: La Razón

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top