L'Ajuntament d’Igualada projecta un nou espai d'entitats juvenils a Cal Badia

El departament de Joventut de l’Ajuntament d’Igualada ha presentat, en el marc del Consell Municipal de Joves, la proposta d’un nou espai per entitats. Ja al mes de febrer, el govern municipal va avançar l'arrencada d'un projecte per dotar la ciutat d'un espai dirigit a les iniciatives impulsades pels diferents col·lectius joves. Ara, després de mesos de treball amb diferents regidories implicades, s’ha pogut concretar on s’ubicarà: serà a la finca de Cal Badia, situada entre el Passeig Verdaguer, l’Avinguda Montserrat i el carrer Bisbe Perelló, davant de l’escola Gabriel Castellà. Cal Badia serà, doncs, el segon equipament per a joves de la ciutat, després de la Kaserna, inaugurada ara fa onze anys.

El regidor de Joventut i Cooperació, el republicà Joan Requesens, explica que “el nou espai es concep com un punt de trobada per a joves i entitats que ha d’esdevenir un pol de creació artística, cultural, associativa, popular i esportiva”. Vol ser també un espai d’intercanvi cultural, d’idees i de projectes i, a més, un entorn “de generació de propostes, de debat al voltant de les polítiques de joventut, dels models de societat i de la construcció del país i de la ciutat; ha de ser una seu d’entitats, d’associacions i de grups juvenils, acollint alhora un entorn d’estudi i aprenentatge”.


Participació oberta en el projecte

El proper mes de setembre s’iniciarà un procés participatiu obert als joves de la ciutat per a determinar els usos i el model del gestió d’aquest nou equipament. A partir d’aquí, durant la propera tardor es preveu començar les primeres tasques per a garantir la seguretat de l’immoble i adequar-lo a les necessitats que sorgeixin d’aquest procés.

La voluntat, segons Requesens, és “crear un espai en base a uns valors com són la cooperació, la col•laboració, la sostenibilitat i el consum responsable, la participació, la cohesió social, la responsabilitat, l’actitud vital, la no exclusió, la capacitat crítica, la solidaritat i l’economia col•laborativa”. Des d’un principi, però, es determina que no sigui ni un espai d’oci ni un espai d’ús privatiu. El model de gestió haurà de vetllar perquè sigui un equipament obert a tothom i perquè compleixi amb els principis i valors fundacionals de l’espai. També haurà de permetre flexibilitat en el seu ús, donar responsabilitat als usuaris i deixar que tothom pugui participar de la gestió.
 
El departament de Joventut contempla diferents models de gestió i un d’aquests podria ser el de la cogestió. En aquest cas, les activitats o serveis serien gestionats principalment pels joves amb el suport econòmic de l’Administració, amb un organisme compartit entre tots dos, en el qual es dissenyarien les línies i s’avaluaria el funcionament.

També es valoren altres models com la gestió ciutadana. En aquest cas, una associació sense ànim de lucre i arrelada al territori gestionaria l’equipament amb voluntat de fomentar la participació i transformar la comunitat. La titularitat, però, seria municipal i el responsable de la gestió seria l’entitat. Existeix la possibilitat, tal com explica Requesens, de crear una nova entitat de joves involucrats en la creació de l’espai. El departament de Joventut descarta d’entrada, però, la gestió municipal directa o la gestió totalment externa.


Font: Ajuntament d’Igualada
 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top