L’Ajuntament d’Altafulla instal·la la primera estació de càrrega de dispositius electrònics i servei WIFI que genera energia amb l’aigua

L’Ajuntament d’Altafulla i l’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla han instal·lat la primera estació de recàrrega de dispositius electrònics i servei WIFI, que genera energia amb la pressió de l’aigua. Es tracta del projecte Water Green Project, que aprofita el sobrant de pressió de l’aigua de la xarxa de canonades de subministrament d’Altafulla per generar electricitat mitjançant una turbina.

Com ha assenyalat la regidora d’Urbanisme, Marisa Méndez-Vigo, es tracta “d’un sistema, pioner a Europa, que s’alimenta per l’energia renovable generada per la pròpia xarxa municipal d'abastament d'aigua”. Méndez-Vigo també ha remarcat que aquest projecte s’emmarca dintre del pla de millora de la xarxa de canonades de subministrament d’aigua al Barri Marítim, i que, a banda de suposar una renovació de la xarxa, també “significarà un avenç per a aquelles persones que estiguin, principalment a l’estiu, a la platja i vulguin gaudir de servei wifi amb la possibilitat de carregar el seu dispositiu sense cap cost per a ells ni per l’Ajuntament”.

En aquest sentit, Jordi Aran, cap de servei d’Aigües d’Altafulla, ha explicat que “el funcionament de reaprofitament energètic és el que podríem comparar amb una dinamo d’una bicicleta. Mitjançant una turbina transformem la pressió de l’aigua en energia elèctrica per ser aprofitada de forma contínua”.

Està previst que un cop es comprovi el bon funcionament d’aquesta estació, se n’instal·lin més arreu del municipi. A més de la recàrrega de mòbils i tauletes, les aplicacions previstes per un futur immediat seran molt interessants, entre d’altres, la instal·lació de punts de recàrrega de vehicles elèctrics, el subministrament parcial de l’enllumenat públic i altres usos propis del servei com l’alimentació de bombes, instrumentació i equips més complexes.

L’empresa proveïdora de l’estació de càrrega és Yup!Charge, una de les empreses més importants d’instal•lació d’estacions de càrrega per a dispositius electrònics en espais públics. I Tecnoture és l’empresa proveïdora del sistema de muntatge de la microturbina per a la càrrega i servei WIFI.

Cal destacar que no es coneix cap platja urbana que compti amb un dispositiu d'aquestes característiques a tota Europa, d’acord amb les conclusions del Congrés Mediterrani d’Smart Green Cities, que va tenir lloc a Reus a finals de l’any passat.

El cost d’aquest projecte és d’uns 40.000 €, i han anat a càrrec de l’empresa gestora del servei municipal d’aigües. Amb aquest projecte, mitjançant el qual es generaran més de 1.000 kwh a l’any d’energia “verda”, l’Ajuntament d’Altafulla dóna un pas més cap als objectius de ciutat intel·ligent, afavorint les estratègies de sostenibilitat ambiental dels serveis públics i la mitigació dels seus impactes al territori.

L’Empresa Mixta d’Aigües d’Altafulla va començar la gestió del servei municipal d’aigües l’any 2006, amb la participació com a soci privat i tecnològic de l’empresa privada especialitzada Aigües de Catalunya. Durant aquests anys, s’han dut a terme importants projectes de modernització de l’abastament municipal d’aigua, fins a assolir una eficiència hidràulica que ha permès entre els anys 2011 i 2015 obtenir un estalvi acumulat d'aigua superior al 16%, amb la consegüent reducció dels cabals subministrats pel Consorci d’Aigües de Tarragona.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top