L'Ajuntament de Barcelona convocarà un concurs internacional d'arquitectura per al disseny dels 300 habitatges de lloguer públic de l'Illa Glòries

L'Ajuntament de Barcelona convocarà en els propers dies un concurs de caràcter internacional per escollir el disseny d'un paquet d'habitatge públic de lloguer que s'ha de construir a l'entorn de les Glòries, en concret a l'illa que formen els carrers Castillejos, Casp, plaça de les Glòries, i la Gran Via de les Corts Catalanes. Aquest concurs, en realitat, comportarà l'encàrrec d'una proposta d'ordenació que definirà el Pla Especial de Millora Urbana (PEMU) per aquest sector, en el qual s'edificaran els pisos. I per altra banda, també comportarà l'encàrrec de les propostes arquitectòniques i d'edificació per a quatre sectors de l'Illa de Glòries, quatre propostes que definiran el disseny dels quatre blocs de pisos que es construiran i que sumaran en total al voltant de 300 habitatges, en un solar que té una capacitat de sostre edificable de 30.000 metres quadrats. Els projectes d'edificis guanyadors s'hauran d'adaptar la proposta del PEMU que surti escollida.

Les condicions i les bases d'aquest concurs internacional han estat pactades amb les associacions de veïns i de veïnes, en el marc del que preveu el Compromís per Glòries, que totes elles van signar 2007 amb l'Ajuntament de Barcelona, i que continua vigent.

Així, doncs, atenent a les reivindicacions veïnals, algunes de les condicions que es plantegen de cara al disseny dels edificis, són, per exemple, que hauran de respectar les característiques que ja tenen les illes de l'Eixample, atès que aquests pisos es construiran en una illa que configurarà la trama urbana de l'Eixample. Aquest supòsit impedeix entre d'altres la construcció d'edificis de gran alçada ajudant així a conservar la fesomia del barri.

Els participants al concurs competiran no per la forma dels edificis, que hauran de defugir de les singularitats, sinó pel contingut. La creativitat s'haurà d'invertir doncs en aspectes de contingut arquitectònic.

De fet, els criteris per a l'adjudicació dels projectes tindran en compte aspectes d'ordenació i planejament i aspectes de constructius com la qualitat arquitectònica, la integració en l'entorn, la funcionalitat de la planta, l'eficiència energètica i la visió general de la proposta.

Per evitar la concentració de tota l'obra en un únic estudi d'arquitectura, el concurs preveu que els quatre edificis resultants s'adjudiquin a quatre propostes guanyadores, que hauran de dialogar entre elles. Aquesta és una altra particularitat d'aquest concurs d'arquitectura llargament reivindicada pel sector: no hi haurà un únic guanyador, sinó múltiples guanyadors. En total quatre guanyadors per a les propostes arquitectòniques, el primer dels quals serà també l'autor de la proposta guanyadora de Pla Especial de Millora Urbana (PEMU).

Al concurs internacional de projectes de l'Illa Glòries s'hi podran presentar professionals i equips de qualsevol país de la Unió Europea. El termini de presentació serà de 40 dies a partir de la publicació de les bases del concurs en el Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE).
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top