L'Ajuntament de Caldetes modernitza i millora l'aspecte de la via pública

El Ple va aprovar el concurs per a la recollida de brossa i la neteja viària i de platges, que presenta novetats importants.

Caldes d’Estrac va aprovar les bases i la convocatòria del concurs per a la concessió dels serveis de via pública que, com a novetat principal, modifica el sistema de recollida (que passarà a ser lateral) de manera que permeti reduir el nombre de contenidors a la via pública (dels 70 actuals, als 30 previstos). Amb el nou sistema els contenidors seran de major capacitat (els actuals són de 1.000-1.500 litres i els nous seran de més de 3.000 litres). D’aquesta manera es pretén dignificar més la imatge dels carrers i places de Caldes.

Pel que fa la recollida i tractament de la brossa, el concurs preveu mecanismes de control municipal sobre la gestió de l’empresa que en resulti concessionària, per evitar la repetició d’incidents com els que es varen detectar ara fa tres anys. També s’introdueix la recollida de la fracció orgànica, que ja hauria de ser vigent però que es va haver de retardar justament per raó de les irregularitats descobertes l’any 2009.
Respecte la neteja viària i de platges, el concurs demana a les empreses que s’hi presentin la presentació d’un pla de treball que fixi ben bé la feina que s’ha de fer en cada moment i en cada lloc durant tot l’any, així com l’aportació de maquinària i personal que faciliti els objectius a aconseguir, que no són altres que els de millorar l’aspecte (visual, higiènic i sanitari) dels carrers i platges del municipi.

El preu de sortida de la licitació és de 5.250.000€ per 10 anys de vigència, si bé les empreses hauran de presentar ofertes a la baixa. Aquest preu no inclou el que costa tractar la brossa a la Planta de Tractament de Residus de Mataró, ni les liquidacions que s’obtenen per a la recollida selectiva (vidre, paper, cartró, etc).

Si tot va com ha d’anar, s’espera poder adjudicar el servei a finals del mes de juliol, per així poder determinar després, d’acord amb l’empresa concessionària, el calendari d’aplicació de les millores que inclourà també, la necessària campanya de divulgació als veïns i veïnes de Caldes.

La facturació fraudulenta de tones de brossa provinents d’altres municipis, va obligar l’Ajuntament a rescatar la concessió l’any 2009

A mitjan del 2009, el govern municipal va poder confirmar que l’empresa que recollia la brossa portava a la Planta de Tractament de Residus de Mataró, tones i tones de brossa que no eren de Caldes, tot afirmant que sí ho eren i, per tant, obligant a l’Ajuntament a pagar un tractament que no li corresponia.

Les dades obtingudes des de llavors confirmen que aquesta estafa es va produir durant molts anys i que el càlcul de perjudici econòmic ocasionat arriba a xifres escandaloses, perquè a més del sobrecost que representa pagar per tones de més, també s’ha de comptar que l’Ajuntament rebia una penalització econòmica per superar les xifres de tractament que teòricament li corresponien.

Com a exemple, cal destacar que l’any 2011 s’han recollit 1.419 Tones, i al 2010, 1.505, mentre que en anys anteriors, la brossa que l’empresa aportava dient que era de Caldes superava gairebé sempre les 2.000 tones/any.
Els càlculs més realistes que s’han fet des dels Serveis Tècnics Municipals valoren en quasi 1.000.000 € el que s’ha pagat de més durant els anys que ha durat la presumpta estafa (des del 1994) que, en aquests moments, es troba sota instrucció judicial ja que l’Ajuntament ha demandat l’empresa que ho feia, STR Mare Nostrum SL, i no descarta depurar altres responsabilitats dels qui no van saber veure –per acció o per omissió- aquesta presumpta estafa.

Durant molts anys, les xifres estadístiques havien situat Caldes com un dels municipis que produïa més brossa per habitant: 2,72 kg/habitant/dia. El 3er promig més elevat del Maresme. Després de la intervenció, el canvi ha estat substancial, amb 1,21 kg/habitant/dia, plenament d’acord amb la mitjana de pobles de la comarca.

Ara, tres anys després, la nova licitació del servei de recollida de residus i de neteja viària i de platges, permetrà que Caldes faci un salt endavant en la seva qualitat de vida i de respecte per l’entorn i deixi enrere aquest desafortunat episodi que tant de mal ha ocasionat a la seva imatge i a l’interès dels seus veïns i veïnes, que durant anys han pagat el que no els hi corresponia.
 

Un procés de participació obert a tothom

L'Ajuntament va obrir un procés de participació obert a la ciutadania per a escollir el nou model de recollida de residus. En aquest procés, que es va reunir dues vegades, van participar membres del govern, veïns i veïnes de Caldes que s’hi van adherir i, com a representant del grup del PSC, el regidor Víctor Pastor.

En el transcurs de la primera reunió, la comissió va decidir quin seria el model de recollida de la brossa i es va optar per l’opció que ara es treu a licitació. Tots els presents van estar d’acord doncs en la reducció de punts de recollida en augmentar la capacitat dels contenidors. Fins i tot, en el cas del regidor del PSC, es va donar suport a la decisió, oferint la col•laboració en trobar la nova situació d’aquests punts de recollida.

Font: Ajuntament de Caldes d’Estrac
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top